Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

MIFF politianmelder Palestinakomiteen før planlagt aksjon i Oslo

En film fra en tidligere aksjon til Palestinakomiteen viser hvordan en provokatør bryter Straffelovens paragraf 291 ved å ødelegge emballasje på dødehavsprodukter. "For skadeverk straffes den som rettstridig ødelegger, skader, gjør ubrukelig eller forspiller en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen."
En film fra en tidligere aksjon til Palestinakomiteen viser hvordan en provokatør bryter Straffelovens paragraf 291 ved å ødelegge emballasje på dødehavsprodukter. "For skadeverk straffes den som rettstridig ødelegger, skader, gjør ubrukelig eller forspiller en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen."
I dag planlegger Palestinakomiteen en aksjon for å hindre lovlig salgsvirksomhet i Oslo. MIFF anmelder arrangørene og ber politiet hindre provokatørene å ta seg inn i butikklokalene.

I dag leverer Med Israel for fred (MIFF) følgende anmeldelse til politiet i Oslo:

 

Anmeldelsen

Tirsdag 15. mai kl. 17.00 har Palestinakomiteen varslet «butikkaksjoner mot Ahava i Oslo». Deltakerne er invitert til å møte på Grønland 12 kl. 17.00. Det er grunn til å anta at provokatørene kort tid senere vil rykke ut til et antall butikker som omsetter Ahava. Tirsdag 15. mai kl. 08.09 var 69 personer påmeldt til arrangementet, ifølge arrangørenes Facebook-invitasjon.

Med Israel for fred (MIFF) varsler med dette politiet på forhånd om en aksjon som ser ut til å bestå i ulovlig hindring av lovlig salgsvirksomhet. Vi frykter også at vi kan komme til å se vandalisering og sjikane fra provokatørenes side, som vi har sett i tidligere aksjoner.

I vedlegg 1 lister vi opp butikker og adresser som det er grunn til å anta at aksjonen 15. mai vil rette seg mot.

 

Bakgrunn

Da Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”.

Aksjonen 15. mai er en ulovlig boikott som retter seg målrettet mot Ahava, fordi provokatørene hevder at Ahava-produktene er produsert på «okkupert jord». Det er grunn til å påpeke at salg av varer fra israelske bosettinger på Vestbredden er lovlig i Norge. Det illustreres med at Norsk Folkehjelp og Fagforbundet, senest da de la fram sin rapport om norske, økonomiske forbindelser med «israelsk okkupasjon» 9. mai 2012, oppfordret norske myndigheter til å få et regelverk som hindrer import.

Vi mener boikottaksjonene er i strid med Lov om boikott.

Vi mener det er grunn til å tro at den planlagte aksjonen vil bryte en eller flere paragrafer i Straffeloven, herunder blant annet §§ 136, 291, 350 og 391.

Vi ber politiet stanse aksjonen ved å gi provokatørene restriksjoner mot å ta seg frem til de oppgitte adresser (se vedlegg 1).

 

Eksempler på tidligere aksjoner

Palestinakomiteen og andre grupper har gjennomført tilsvarende butikkaksjoner tidligere. Det finnes flere eksempler på at lovlig salgsvirksomhet er blitt hindret, kunder er blitt holdt borte fra handel, varer er vandalisert og butikkansatte sjikanert.

31. mars 2012 ble det aksjonert mot en rekke butikker i Oslo. Provokatørene dokumenterer i sin egen videoreportasje hvordan de trakasserte ansatte i dagligvarebutikker ved å få dem til å slå inn israelske varer i kassen, for så å nekte kjøp. Videoen viser også hvordan provokatører klistrer «Boikott Israel»-lapper på Ahava-produkter i en butikk, noe som ødelegger emballasjen. Butikklederen sier på videoopptaket at dette skal politianmeldes. Sikkerhetsvakter måtte føre provokatørene fra stedet og videoen endte med at politiet ga dem pålegg om å holde seg borte fra området fram til kl. 21 samme kveld.

29. februar 2012 gjennomførte Palestinakomiteen og Sosialistisk Ungdom en aksjon mot en salgsstand på et kjøpesenter i Trondheim. Lovlig salg ble hindret, og situasjonen ble  opplevd truende av selgerne.

19. november 2010 måtte hele Oslo City stenges da ca. 100 provokatører blokkerte en stand. Lovlig salg ble hindret, og alle senterets butikker ble økonomisk skadelidende. Politiet sperret senteret for å holde kontroll, og provokatørene ble vist bort.

Dette er bare noen av mange aksjoner. Foruten aksjonen i Oslo 31. mars 2012 varslet Palestinakomiteen aksjoner i Mo i Rana, Bergen, Lillehammer, Hønefoss og Trondheim samme helg.

En lignende type aksjoner, til dels fra de samme grupper, har vært tyveri av israelske flagg.

Politiet i Trondheim har gitt bot for tyveri av et israelsk flagg fra en MIFF-stand i Trondheim 19. februar 2011. 11. september 2011 ble en MIFF-stand med israelsk flagg i byen utsatt for nok et tyveriforsøk.

Politiet i Stavanger har mottatt en anmeldelse for tyveri av et israelsk flagg i Stavanger 1. mai 2012. Det foreligger video av selve tyveriet.

 

Kommentar

MIFF har over 5.900 medlemmer som støtter Israels rett til å eksistere innenfor sikre og anerkjente grenser. Vi utgjør en stemme i det norske demokratiet som organisasjoner av typen Palestinakomiteen forsøker å kneble, sammen med deres forsøk på knebling av legitime israelske interesser i kulturell utveksling, handel og politisk debatt.  Den anmeldte aksjonen er i sitt grunnlag i strid med slike rettigheter. Vi kan ikke akseptere at Israel, det eneste demokratiet i Midtøsten og landet med overlegent best forhold for menneskerettighetene, skal bli diskriminert på den måten aksjonen legger opp til. Får provokatørene lov til å fortsette, er det bare et tidsspørsmål før butikkansatte, kunder eller andre blir alvorlig skadet. Det hører med til det norske levende demokratiet å beskytte alle samfunnsgrupper, herunder utøvere av lovlig næringsvirksomhet, og politiske meningsytringer til fordel for Israel.

 

Så langt politianmeldelsen som MIFF leverer til politiet i Oslo tirsdag.

Hva synes du om Palestinakomiteens aksjoner? Vi vil gjerne høre din mening i kommentarfeltet under.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart