Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, besøkte MIFF Forum 2016. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Etterlyser direktefly fra Norge til Israel

Israels ambassadør Raphael Schutz mener det er på tide å gjøre noe med at det ikke går fly direkte fra Norge til Israel.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Ambassadøren uttrykte takknemlighet til MIFF da han talte på MIFF Forum i Stavanger søndag 25. september 2016.

– Både jeg personlig og staten Israel er svært takknemlige til dere for engasjementet deres. Vi setter virkelig pris på deres vennskap og hjelp, som er svært verdifull. Det finnes ingen organisasjon som MIFF i noe annet europeisk land, sa Schutz til konferansedeltakerne.

 

– Israel er mer enn konflikten

Ambassadøren beklaget i talen at så mange ikke ser andre sider av Israel enn den israelsk-palestinske konflikten. Det er å ha et reduksjonistisk syn på Israel, påpekte han. Han er opptatt av å framheve de gode mulighetene for økt kulturelt og økonomisk samarbeid mellom landene våre. Et eksempel på dette er at han mener det er på tide at noen oppretter en direkte flyrute mellom Oslo og Tel Aviv.

– Oslo og Lisboa er de eneste europeiske hovedstedene som ikke har direkteflygninger til Israel. Det skulle vi ønske at fantes, for det signaliserer noe negativt når ikke en slik kontakt er på plass. Jeg forsøker å overbevise israelske flyselskaper om å åpne slike ruter. Det israelske turistdepartementet har lagt til rette incentiver for alle flyselskaper som vil åpne direkteruter til Israel, sa Schutz.

Han er glad for det norsk-israelske gryende samarbeidet innen olje- og gass-sektoren og for statsråd Tord Liens Israel-besøk nylig. Mens Norge har erfaring Israel gjerne vil lære av innen dette feltet, har Israel som innovasjonsland også mye å tilføre.

– Israel har allerede siden gassfunnene i 2009 fostret fram 250 nye og innovative teknologiselskaper innenfor olje- og gass-industrien, fortalte han.

 

– Skadelig overfokus på bosetningene

Schutz beklaget også at det innen både mediedekningen og den politiske debatten ofte er et overdimensjonert fokus på de israelske bosetningene på Vestbredden og en forestilling om at det er bosetningene som hindrer en fredsløsning. Det er å se bort fra det egentlige problemet, forklarte han.

– Det som framfor alt hindrer fred, er at motparten ikke vil anerkjenne Israel som en jødisk stat, understreket Schutz.

– Det store fokuset på bosetningene er svært skadelig. Det er nesten sikkert at vi ikke kommer til å kunne overbevise media og politikerne om å støtte bosetningene, det er ulike oppfatninger om dem også i Israel, men vi trenger å overbevise politikerne om ikke å fokusere utelukkende på bosetningene, fordi det skader mulighetene for fred. Så lenge det internasjonale samfunnet, inkludert Norges regjering, ikke tar tak i det grunnleggende problemet, den manglende anerkjennelsen av at en fredsløsning må innebære to stater for to folk, skyver man en mulig løsning lenger bort, sa ambassadøren.

 

Så snart videoen er ferdig produsert, vil du kunne se hele ambassadørens tale her under denne artikkelen, og på MIFFs YouTube-kanal.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart