Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Benjamin Netanyahu og Barack Obama har hatt et turbulent forhold. Her fra et møte i fjor. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Barack Obama har hatt et turbulent forhold. Her fra et møte i fjor. (Foto: GPO)

Slutten på et anspent forhold

Obama og Netanyahu møttes for første gang på ti måneder, og sannsynligvis for siste gang før Obama går av som president.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I snart åtte år har de to statslederne holdt ved like en sterk allianse mellom to nasjoner – på tross av dårlig skjulte prøvelser av personlige og politiske uenigheter. Times of Israels sjefredaktør David Horovitz tror Netanyahu vil være glad for å slippe å fortsette med dette og at den israelske statsministeren nok vil være tilfreds med en hvilken som helst erstatter for Obama etter det neste USA-valget. ”USA og Israel, som er allierte i den samme kampen, kunne ha oppnådd mer dersom Obama og Netanyahu hadde kommet bedre overens, stolt mer på hverandre og kommet over uenighetene seg imellom på en mer effektiv måte”, skrev Horovitz i en lederartikkel like før møtet mellom de to i New York onsdag.

 

Nedenfor denne artikkelen kan du se video av hele den offentlige delen av møtet.

Her kan du lese en fullstendig transkripsjon av alt som ble sagt i pressemøtet.

 

Netanyahu takket for følget

De to lederne møttes i en forsonende tone under FNs generalforsamling i New York. De møttes først til en lukket samtale, deretter fikk pressen være med på de siste minuttene av møtet. Netanyahu begynte den åpne delen av møtet med å takke Obama for den nye avtalen om 38 milliarder dollar i militær bistand til Israel i løpet av de neste ti årene. Han takket også for det omfattende sikkerhets- og etterretningsmessige samarbeidet mellom USA og Israel og for ”alle møtene vi har hatt, der vi ha kunnet diskutere hvordan vi skal møte felles utfordringer og benytte felles muligheter”.

– Den største utfordringen er den utrettelige fanatismen. Den største muligheten er å utvikle en varig fred. Det er et mål som jeg og Israels folk aldri vil gi opp, sa Netanyahu, og fortsatte med å slå fast at Israel ”har ingen bedre venn enn USA og USA har ingen bedre venn enn Israel når det gjelder disse to utfordringene”. Relasjonen mellom de to er ”ubrytelig”, sa han.

– Når du nå fullfører din tid som president, vet jeg at du vil komme til å være opptatt med mer enn å forbedre dine utmerkede evner som golfspiller. Din innflytelsesrike stemme kommer til å bli hørt i mange tiår til. Jeg vet at du vil fortsette å støtte Israels rett til å forsvare seg selv, og vår rett til å blomstre som en jødisk stat. Så jeg vil du skal vite, Barack, at du alltid er velkommen til Israel. Og forresten, jeg spiller ikke golf selv, men ved siden av hjemmet mitt i Cæsarea er det en flott golfbane, avsluttet Netanyahu.

 

Obama roste Shimon Peres

President Barack Obama begynte med å ønske god bedring til Israels tidligere president Shimon Peres, som kjemper for livet etter et hjerneslag. Obama beskrev Peres som ”en god venn, en helt og en kjempe i Israels historie”.

Obama fortsatte med lignende sterke ord som Netanyahu om det ubrytelige båndet mellom USA og Israel, deres sterke allianse og felles verdier. Den militære bistandsavtalen vil være med på å sikre at Israel fortsatt vil være i stand til å forsvare seg selv, poengterte ham.

 

Ønsker flere samtaler med Netanyahu

Om den israelsk-palestinske konflikten sa Obama dette:

– Jeg kommer til å fortsette å være interessert i å høre fra statsministeren hvordan han ser på forholdene i Israel og på Vestbredden. Selvsagt er våre tanker hos de som er blitt skadet, både israelere og palestinere. Faren er åpenbart stor for både terror og eskalering av vold. Vi er også bekymret for bosetningsaktivitetene. Og vårt håp er at vi kan fortsette å være en effektiv partner for Israel i å finne en vei til fred. Nå er det klart at jeg bare kommer til å være president i noen måneder til, mens statsministeren vil bli værende litt lenger. Vårt håp for samtalene våre framover er at vi kan få en oppfatning av hvordan Israel ser på de kommende årene, hvilke utfordringer og muligheter som finnes, som kan holde i live muligheten for et stabilt og sikkert Israel som lever i fred med sine naboer og et palestinsk hjemland som møter deres folks forventninger.

Obama nøyde seg med denne kommentaren om Netanyahu personlig:

– En ting jeg kan si om statsminister Netanyahu er at han alltid har vært åpen og ærlig med oss, og teamet hans har samarbeidet veldig effektivt med oss. Det setter vi stor pris på.

Obama avsluttet med å ”garantere” at han kommer til å besøke Israel ”ofte”, og at han vil ta med seg familien sin dit.

 

Elefanten i rommet

Ha’aretz’ korrespondent Barak Ravid forklarer at det først og fremst er to store uenigheter som har plaget Netanyahu og Obama helt siden deres første møte i mai 2009: Synet på Irans atomprogram og byggeaktiviteten i bosetningene på Vestbredden.

Uenigheten om Iran er ikke like relevant nå lenger, etter at atom-avtalen ble inngått og iverksatt. Som mange husker, kom Netanyahu med sterke advarsler mot denne avtalen både i den amerikanske Kongressen og på FNs generalforsamling for ett år siden. Da Netanyahu var i USA for å tale til Kongressen i mars 2015, avslo han et møte med Obama, og etter dette møttes ikke de to ansikt til ansikt før i november. Det var deres siste møte før denne onsdagen. I onsdagens møte ble ikke Iran nevnt med ett eneste ord.

Uenigheten om bosetningene er derimot mer relevant enn noen gang før, poengterer Ravid. Han siterer en anonym kilde fra Netanyahus delegasjon som skal ha sagt at de to ”minner om de to gretne gubbene i Muppet show, som sitter og småkrangler og irriterer hverandre år etter år”. Obamas kontinuerlige forsøk på å overbevise Netanyahu om at bosetningene er til hinder for fred, og Netanyahus forsøk på å forklare det motsatte, ser ikke ut til å ha skapt annet enn irritasjon.

Uenigheten om bosetningene er forbundet med et annet tema som heller ikke ble tatt opp i møtet, skriver Ravid: Muligheten for at Obama kan finne på å la en anti-israelsk resolusjon om bosetningene passere  i FNs sikkerhetsråd i november, like etter presidentvalget, for på den måten å sikre sitt ettermæle i historien om den israelsk-palestinske konflikten.

”Det er dette som var elefanten i rommet. Begge visste at den var der, men valgte å ignorere den. I denne omgang”, skriver Ravid.

 

 

Her kan du se video av møtet mellom Obama og Netanyahu onsdag 21. september:

 

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart