Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Faksmile av baksiden på Globalnytt 2/2013.
Faksmile av baksiden på Globalnytt 2/2013.

Et nytt eksempel på KFUK-KFUMs løgner

"Hvert minutt ødelegges et [oliven]tre i Palestina," skriver KFUK-KFUM Global i sitt siste giverblad. Dermed fremstiller de problemet hundre ganger større enn palestinernes egen statsminister.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

I KFUK-KFUM Globals siste giverblad (Globalnytt 2/2013) er det en stor annonse på baksiden for planting av trær på Vestbredden. For 200 kroner kan organisasjonens givere kjøpe «sitt eget tre». Dette ser ut til å være en kopi av tilsvarende innsamlingsprosjekter for skogplanting som Jødisk Nasjonalfond har drevet i Israel i mange år.

KFUK-KFUM Global, som ellers i bladet røper stor interesse for det de kaller «rettferdighet», innleder sin innsamlingsaksjon med en løgn. «Hvert minutt ødelegges et tre i Palestina,» heter det i første setning.

Dersom et tre ødelegges hvert minutt, blir det 60 trær i timen, 1440 i døgnet, 525.600 på ett år.

Hvordan stemmer dette med virkeligheten?

I oktober 2013 hevdet palestinernes statsminister Rami Hamdallah at israelske soldater og bosettere fra årets begynnelse hadde ødelagt omkring 4.000 trær på Vestbredden. Det vil si omlag 400 trær i måneden, 13 i døgnet, 0,55 trær i timen og 0,009 trær i minuttet – eller 108 ganger mindre enn KFUK-KFUMs påstand.

I oktober 2013 hevdet Visualizing Palestine at 800.000 trær er blitt ødelagt på Vestbredden siden 1967. Til sammenligning hevder altså KFUK-KFUM Global hevder at 525.600 trær blir ødelagt på ett år.

Dersom Vizualizing Palestines påstand er korrekt, er 17.000 trær blitt ødelagt årlig i 47-års perioden. Det må enten bety at det nå ødelegges mye færre trær enn før, eller at Vizualizing Palestine og/ eller statsminister Hamdallah tar feil. Også i forhold til Vizualizing Palestine overdriver KFUK-KFUM Global med en faktor på 31.

Fra januar til oktober 2012 ble 7.500 oliventrær ødelagt av bosettere, ifølge FN-organisasjonen OCHA, skriver det palestinske nyhetsbyrået Ma’an. Det er 58 ganger mindre enn  KFUK-KFUMs påstand.

 

Hvorfor blir oliventrær borte?

I alle land hvor det er rask befolkningsvekst og samfunnet skal gå fra U-land status til modernitet blir landbruk og skog skadelidende. Det blir derfor feil å tro at alle trærne som er ødelagt er en plan fra Israels side på å ødelegge palestinsk livsvilkår. Ofte har trær måttet vike for infrastruktur og utbygging som har kommet palestinerne til gode.

17.000 trær årlig høres mye ut. Men bare i 2011 ble det gitt grønt lys i Norge til å omdisponere 6067 mål med dyrka jord og 3646 mål med dyrkbar jord, ifølge Statens landbruksforvaltning. På 9713 mål kan det som kjent vokse betydelig mye mer enn 17.000 trær.

 

Spillet om landet

Det er heller ikke til å legge skjul på at olivenlundene er en av brikkene i spillet om landet på Vestbredden. På grunn av gamle osmanske eiendomslover er kultivering av land avgjørende for eiendomskontroll i området.

I noen områder av Vestbredden er det stadige episoder hvor voldelige bosettere vandaliserer eller ødelegger palestinske oliventrær. En IDF-rapport som Ha’aretz gjenga 28. oktober 2013 viser at over 1300 trær ble påtent, kuttet ned eller skadet i perioden 11. september til 14. oktober 2013. Alle episodene fant sted i nærheten av israelske bosetninger eller utposter, skriver journalist Amira Hass. Det kan bety at bosetterne vil unngå at palestinere kultiverer land i nærheten av sine egne bosteder, i frykt for at dette vil gi palestinere eiendomsrett til områdene i fremtiden. Ofte blir aksjonene rettet mot nyplantinger, det vil si tidligere ukultiverte landområder som palestinere planter trær på for å kunne hevde privat eiendomsrett over.

Også dersom Israel trekker seg mer ut fra Vestbredden vil oliventrær måtte vike for nye palestinske veier, bydeler og næringsparker. Det vil nok fortsatt være behov for at KFUK-KFUM Global samler inn penger til treplanting, men det er aldri behov for å gjøre noen problem hundre ganger større enn det de er.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart