Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)

Boligbyggingen på Vestbredden gikk ned med 52 prosent i fjor

I 2014 ble det påbegynt bygging av 52 prosent færre boliger i de israelske bosetningene på Vestbredden enn året før. I Netanyahus regjeringstid har det blitt bygget mindre i bosetningene enn under hans forgjengere.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Dette går frem av nye tall fra Israels statistiske sentralbyå, som ble lagt frem tirsdag og som er analysert av Jerusalem Post.

De siste seks årene, mens Benjamin Netanyahu har vært statsminister, har det blitt påbegynt 19 prosent færre boliger i bosetningene på Vestbredden enn de foregående seks årene, i regjeringstiden til Ariel Sharon og Ehud Olmert. Fra 2003 til 2008 ble det satt i gang bygging av 11.366 boliger, mens det fra 2009 til 2014 ble påbegynt 9.216 boliger.

I det første året av Netanyahus andre statsministerperiode, 2009, ble det påbegynt 1.963 boliger. Men fra november 2009 ble det innført ti måneders frys i boligbyggingen, og tallene holdt seg lave de påfølgende årene. Faktisk ble det ikke gitt noen nye byggetillatelser i det hele tatt i 2009 og 2010.

I 2013 steg antallet til 2.829 påbegynte boliger, det høyeste i seksårsperioden. Men i 2014 ble det påbegynt 52 prosent færre boliger enn året før – bare 1.344. Til sammenligning sank boligbyggingen på landsbasis med bare 7,9 prosent.

Tallene gjelder bygging av boliger innenfor arealet til de allerede etablerte bosetningene på Vestbredden, altså i Judea og Samaria. Byggeprosjekter i Øst-Jerusalem er ikke tatt med her.

 

Færre boliger ferdigstilt også

Så langt har vi sett på tallene for antall påbegynte boliger. Antallet ferdigstilte boliger har også vært nedadgående i løpet av Netanyahus seks år ved makten. Disse årene ble det ferdigstilt 15 prosent færre boliger på Vestbredden enn de foregående seks årene. Fra 2009 til 2014 ble det ferdigstilt 9.715 hjem i bosetningene, mens det i perioden fra 2003 til 2008 ble ferdigstilt 11.425 hjem.

Noen flere boliger ble ferdigbygget i 2014 enn i 2013. Mens 1.580 boliger ble ferdige i fjor, var det 1.454 som ble ferdige året før, en økning på 8,7 prosent.

 

– Nærværet på Vestbredden avgjørende for Israels sikkerhet

Netanyahu uttaler at ”ved siden av å hindre at Iran får atomvåpen, er vårt nærvær i Judea og Samaria også avgjørende for Israels framtid og for innbyggernes sikkerhet”. Slik situasjonen er i dag, er det ikke forsvarlig for Israel å trekke seg tilbake fra territoriet eller gjøre landinnrømmelser til palestinerne, mener han, og forklarer det slik:

– IDFs og sikkerhetstjenestenes aktivitet er avgjørende for å forhindre at radikale elementer får overta, som helt klart ville komme til å angripe Israel og true våre samfunn og våre innbyggere, og som også ville true de palestinske selvstyremyndighetene og ta kontrollen over det palestinske folket. Vi vil fortsette å handle slik at Israels sikkerhet blir ivaretatt, og forhindre at radikale islamiststyrker tar over området.

 

Les også: UD feilinformerer om bosetninger

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart