Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Israel vil stanse strømmen av flyktninger fra Afrika

Israel gjør en rekke ulike tiltak for å stanse strømmen av afrikanere som tar seg inn i landet ulovlig. Hensikten med Israel er å være et land hvor jøder kan være i solid flertall.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Hvorfor er det så viktig for israelere flest at Israel, som den eneste i verden, forblir en stat hvor jøder er i solid flertall og kan styre seg selv? Bakgrunnen for det er århundrers erfaring med å være i mindretall overalt. I Europa endte det med Holocaust – 6 millioner jøder drept i et industrielt folkemord. I arabiske land endte det med at så godt som alle jøder ble fordrevet. Slik forholdene er for minoriteter i muslimske land nå, har jødene ingenting å «vende tilbake» til.

Mange israelere frykter ei framtid hvor muslimene kan bli i flertall i Israel. For muslimene har større familier enn jødene. Derfor er israelere flest opptatt av å forhindre innvandring av muslimer til Israel. Muslimene har 57 stater med enorme områder hvor de er i flertall. Jødene har bare lille Israel, litt mindre enn Nord-Trøndelag fylke.

For mange israelere er det derfor et stort problem at mer enn 60.000 afrikanere er kommet ulovlig inn i Israel i den senere tid, og enda mer at denne strømmen ser ut til å fortsette. De aller fleste innvandrerne er muslimer. De kommer gjennom Egypt og går over grensen til Israel til fots.

Israel er i ferd med å bygge et gjerde langs grensen mot Egypt. Det skal forhindre folk i å snike seg inn i Israel. Det skal også forhindre terrorangrep fra Egypt og inn i Israel, det har vært noen slike etter at president Mubarak ble avsatt i begynnelsen av 2011.

Israel har sendt tilbake en del afrikanere fra Sør-Sudan. I store deler av dette landet er forholdene nå såpass bra at det er forsvarlig. Israel har nektet å gi inntrengerne flyktningstatus, og er nå i ferd med å bygge en slags leirer hvor de kan holdes i forvaring. 18. oktober demonstrerte afrikanske immigranter i Tel Aviv mot disse leirene, melder Jerusalem Post.  Israel har vedtatt en lov som gjør det mulig å sette folk som ulovlig kommer inn i Israel i fengsel i opptil tre år uten rettssak.

Inntrengerne er kommet gjennom Egypt. Hvis de har grunn til å flykte fra sitt hjemland (de fleste er fra Eritrea eller Etiopia), er Egypt det mest naturlige landet for dem. Men da må de kanskje gjennom Sinai, og beduinene der er kjent for å mishandle afrikanere (og andre også, særlig hvis de tror at de kan få løsepenger for dem).

Israel har vedtatt en rekke lover i det senere som skal frata afrikanere lysten til å snike seg inn i Israel. Noen er nevnt allerede. Israel har også satt grenser for hvor mye penger afrikanerne kan sende ut av Israel.

Til nå har mange av dem arbeidet i Israel. Men regjeringen har altså til hensikt å holde tusener av dem i leir i påvente av at de kan og vil reise tilbake eller til et tredjeland. En Israel domstol har sagt at det er ulovlig å arrestere dem bare for å ha kommet ulovlig inn Israel. Det gjenstår å se hva som egentlig vil skje.

Men mange israelere ser det som et eksistensielt spørsmål å stanse den store flommen av ikke-jøder, de fleste muslimer, til Israel. Så de israelske tiltakene må til sammen klare det.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart