Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ingen rapporter om vold fra Israel-venner

Det er heldigvis ikke meldt om et eneste tilfelle av at Israel-venner opptrådte voldelig under gateslaget i Oslo 8. januar. Tvert imot. Israel-venners øyenvitneskildringer gir en rekke vitnesbyrd om at Israel-vennene forholdt seg rolig. Likevel klarer flere aviser, med hjelp av upresis rapportering, å skape inntrykk av at Israel-vennene var part eller årsak til volden.

Det er heldigvis ikke meldt om et eneste tilfelle av at Israel-venner opptrådte voldelig under gateslaget i Oslo 8. januar. Tvert imot. Israel-venners øyenvitneskildringer gir en rekke vitnesbyrd om at Israel-vennene forholdt seg rolig. Likevel klarer flere aviser, med hjelp av upresis rapportering, å skape inntrykk av at Israel-vennene var part eller årsak til volden.

Kampene brøt ut da pro-Hamas aktivister gikk til angrep på fredelige Israel-venner som avholdt en støttemarkering utenfor Stortinget. Etter at Israel-demonstrasjonen ble oppløst på grunn av for mye tåregass, gikk pro-Hamas aktivistene til angrep på Israel-venner som forlot stedet og fortsatte deretter kampene med politiet. Vi er trygge på at vi ville fått høre det av norske medier dersom noen Israel-venner skulle gått fysisk til motverge mot angriperne.

Eksempler på upresis rapportering Et av de klareste eksempel på upresis rapportering presenterte NTB fredag morgen, noen timer etter at tåregassen hadde forsvunnet fra Oslo sentrum.

«Seks personer, blant dem fem politifolk, ble skadd i gateslaget i Oslo torsdag kveld i forbindelse med støttedemonstrasjonen for Israel», skrev NTB. Når gjerningsmennenes bakgrunn og religion ellers tones kraftig ned, er dette mer enn en antydning om at Israel-venner var involvert.

Aftenpostens nettredaksjon fulgte opp med tittelen «Støttemarkering for Israel endte i gatekamper» på en av sine publiserte elementer på nettsiden. Igjen blir det indirekte skapt inntrykk av at støttespillere for Israel var involvert i volden.

Oslo-politiets stabssjef, Johan Fredriksen, får frem hvem som angrep og hvem som ble forsvart i denne uttalelsen til NTB: – Det skjedde en tidlig eskalering av situasjonen som vi i politiet ikke ønsket. Men jeg føler at vi klarte å forsvare den lovlige delen av demonstrasjonen [Israel-vennenes demonstrasjon]. Den ble noe amputert, men sikkerheten måtte komme først.

Israel-demonstrasjonen måtte avbrytes litt før den var ferdig, fordi situasjonen holdt på å komme ut av kontroll for politiet.

Andre ting å merke seg fra 8. januar
En oversikt over noen andre poenger i rapporteringen fra gatevolden følger: Aftenposten melder at opptøyene i Oslos gater så ut til å være over først ved 22.30 tiden, det vil si over fire timer etter at Israel-demonstrasjonen ble oppløst. Personene som ble arrestert under gateopptøyene hadde 13 forskjellige etnesiteter, skriver Aftenposten. Etter det Aftenposten.no kjenner til har de opprinnelse fra Pakistan, Tyrkia, Iran, Marokko, Jordan, Gambia, Libanon, tidligere Jugoslavia, Irak, Afghanistan, Norge og Somalia – i tillegg til én palestiner. Politiet sier til NTB at demonstrantene har vært utstyrt med kniver, slagvåpen, brannbomber og fyrverkeri.

– Vi har beslaglagt molotov coctails, fyrverkeri, kniver og slagvåpen, sier stabssjefen i politiet til Dagbladet. Ni av de 37 personene som ble pågrepet etter demonstrasjonene i Oslo torsdag, er siktet for vold mot politiet og risikerer ubetinget fengsel, skriver NTB. VG melder at en av politiets spanerne oppdaget flere medlemmer fra de kriminelle gjengene Young Guns og B-gjengen i folkemengden utenfor Stortinget. Ingen av disse var blant de pågrepne.

På Egertorget ble dagbladet.no vitne til at en gruppe demonstranter overfalt og sparket en eldre mann som bar et israelsk flagg. To unge muslimske menn grep inn og hjalp mannen i sikkerhet på en McDonalds-restaurant, melder TV2. Klassekampen skriver at motdemonstrasjonen ikke var organisert eller innkalt av noen av de organiserte solidaritetsmiljøene [for palestinerne], og flere organisasjoner på venstresida ville også forbigå pro-Israel-markeringen i stillhet. «Alt tyder derfor på at det var uorganiserte, spesielt ungdom med bakgrunn fra Midtøsten, som samlet seg for å vise avsky mot Siv Jensen og de andre pro-Israel-appellantene», skriver Klassekampem.

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen var til stede på den pro-israelske demonstrasjonen, skriver NTB.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart