Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Lyspunkt og lavmål fra NRK

De siste dagene har vi sett NRK på sitt beste og verste. I helgen fikk vi en kraftig alarm fra norske lærere om jødehat blant norske muslimer. På mandag skulle norske jøder som tjenestegjør i de israelske forsvarsstyrkene (IDF) henges ut som krigsforbrytere.
I Lørdagsrevyen fortalte fire norske lærere om utbredt jødehat blant muslimske elever i videregående skole.

I Lørdagsrevyen leverte NRK-journalist Tormod Strand en av årets viktigste tv-reportasjer. En jødisk pappa fortalte hvordan hans barn er blitt grovt trakassert slik at familien måtte flytte. Fire lærere i videregående skole fortalte om utbredt jødehat blant sine muslimske elever.

Roser Hitler
Etter ti års skolegang på norske skoler, roser de muslimske ungdommene Hitler fordi han drepte jøder. Jøder skal drepes hvis de kommer til denne skolen, er det elever som sier. Hvis noen gir uttrykk for jødehat, er det ingen som protesterer. Når lærerne snakker om Holocaust hånflirer elevene.

– Det verste med dette er at jødehatet er blitt helt legitimt i store elevgrupper med muslimsk bakgrunn, konkluderer en lærer. Ingen av lærerne eller de jødiske foreldrene har våget å stå fram med navn og bilde i reportasjene.

– De frykter represalier fra muslimske elever, forklarte Strand på Dagsnytt Atten mandag. Han fortalte at de verste historiene om vold og trakassering mot jødiske barn ikke ennå er blitt fortalt. De er så ille at jødiske foreldre ikke vil fortelle om dem, i frykt for identifisering.

Anklager jøder for krigsforbrytelser
I Dagsrevyen mandag kveld var det tilbake til hverdagen i NRK. Norske statsborgere står klare til å gå i krigen for Israel, og flere skandinaver deltok under Gaza-krigen, ble det meldt.
Isolert sett var reportasjen fra Israel veldig bra. Norsk-israeleren Bjørn Hermann, som er kaptein i IDF, fikk anledning til å påpeke at Israel gjorde alt de kunne for å beskytte sivilbefolkningen under Gaza-krigen. En norsk-israelsk kvinne og en svensk-israelsk mann ble også intervjuet, begge stolte over å kunne forsvare Israel.

Deretter gav NRK mikrofonen til Richard Goldstone og Norges Røde Kors, som anklager Israel for krigsforbrytelser. Bernt G. Apeland i Røde Kors mener norske påtalemyndigheter bør foreta undersøkelser om norske statsborgere i IDF, «og etter det eventuelt iverksette etterforskning og straffeforfølgelse».

Røde Kors-utspillet ga NRKs journalister mulighet til å gjenta anklager om israelske forbrytelser under Gaza-krigen nok en gang. «Massiv bombing mot et av verdens tettest befolkede områder, og bevisste angrep mot sivile.» Hvordan er det mulig at omlag 2.000 bombetokt og rakettangrep fra luften bare kan drepe maksimalt 1.400 mennesker? Fordi bombingen ikke var massiv, men målrettet. Hvorfor anklager om bevisste angrep mot sivile, når andelen sivile drepte var langt lavere enn i sammenlignbare kriger de siste tiårene?

Forskjellsbehandling
NRK fortalte det ikke, men vi har også andre lands soldater i Norge. 1. januar var det 334.000 utenlandske statsborgere i Norge. 318 av disse var fra Israel.

Blant 8.516 amerikanere og 13.274 briter er det nok flere titalls krigsveteraner fra to Irak-kriger, hvor krigshandlingene til koalisjonsstyrkene har gått langt mer brutalt ut over sivilbefolkningen enn Israels krigføring. Vi har 10.631 russiske statsborgere. «Selv om den israelske framferden i de palestinske områdene er brutal, er den skånsom sammenliknet med den taktikk russerne hittil har brukt (…) i Tsjetsjenia,» skrev John Berg i Dagbladet i oktober 2004. Nå har jeg ikke nevnt tall for land som Serbia, Bosnia, Makedonia, Eritrea, Kongo, Rwanda, Sudan, Sri Lanka, Iran osv, men de har alle til felles at tapstallene i deres kriger har vært langt større enn i Israels kriger, og de har flere, til dels langt flere, statsborgere i Norge enn Israel har.

Vi har også norske statsborgere med svin på skogen i krigssammenheng. Norske soldater på oppdrag i Kosovo og Somalia har flere ganger skutt og drept sivile.

På denne bakgrunn framstår Røde Kors sitt ensidige utspill mot norske jøder grotesk. På denne bakgrunn blir det pinlig når NRK lager en sak som utelukkende retter seg mot soldater som forsvarer den jødiske staten.
Redaktørene i NRK bør stille seg selv noen spørsmål: Styrker vi norske muslimers stereotyper av jøder ved stadig å overfokusere kraftig på vold hvor Israel er innblandet? Er det en spesiell grunn til at vi gjentar anklager mot Israel igjen og igjen, mens andre lands reelle og påståtte forbrytelser raskt blir forbigått?

Relaterte artikler:
Effekten av den urettferdige mediedekningen
Dokumentasjon på den urettferdige mediedekningen (PDF)

DF)


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart