Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel ærer Holocaust-ofrene

President Shimon Peres talte under Minnemarkeringen for Holocaust ved Yad Vashem søndag kveld. (Foto: EU-parlamentet, flickr.com)
President Shimon Peres talte under Minnemarkeringen for Holocaust ved Yad Vashem søndag kveld. (Foto: EU-parlamentet, flickr.com)
- Holocaust skal ikke synke ned i historiens glemsel, lovet president Shimon Peres søndag kveld, da Minnedagen for Holocaust-ofre ble innledet i Israel.

Israels øverste politiske ledere var samlet ved Yad Vashem-museet søndag kveld, for markeringen som hvert år innleder Minnedagen for Holocaust etter jødisk kalender. President Shimon Peres snakket i sin tale om de mange Holocaust-fornekterne i verden.

– Det finnes fortsatt Holocaust-fornektere. Kriser utnyttes igjen til å opprette latterlige, men farlige, nazistpartier. Fryktelige antisemittiske karikaturtegninger blir fortsatt publisert. Jakten på rettferdighet har ikke blitt avsluttet. Den opplyste verden må spørre seg selv hvordan det er mulig, at så kort tid etter at krematorienes ild ble stanset, etter de enorme kostnadene de allierte styrkene betalte for å overvinne den nazistiske djevelen, kan det fortsatt finnes et helt iransk lederskap som fornekter Holocaust og truer med et nytt et, sa Peres.

– [Men] Holocaust skal ikke synke ned i historiens glemsel. Holocaust er her med oss, flammende og ekte […] Holocaust tillater ikke oss som et jødisk folk å lukke øynene og må fungere som en konstant advarsel for hele menneskeheten, uttalte Peres.

– Vil aldri skje igjen
Statsminister Benjamin Netanyahu fokuserte på hvordan et jødisk og demokratisk Israel forhindrer et nytt Holocaust å ramme folket på nytt.

– Fra Holocausts flammer har vi steget til toppen av Zion [et bibelsk uttrykk for Jerusalem]. Det morderiske hatet mot jøder har ikke forsvunnet i denne verden, men har simpelthen blitt erstattet av et morderisk hat mot den jødiske staten. Iran erklærer åpent at de ønsker å ødelegge staten Israel og tar alle midler i bruk for å nå det målet. Det som har endret seg, er at vi nå kan forsvare oss selv på egenhånd, var statsministerens budskap.

– Holocaust vil aldri skje igjen, la Netanyahu til.

IDF-delegasjon i Auschwitz
Israels militærledelse var samlet til en markering i Auschwitz søndag kveld, den dødsleiren som tok livet av flest mennesker under andre verdenskrig.

– På en kald og klar dag, er det vanskelig å forstå eller bygge bro over gapet mellom de rolige omgivelsene og de grusomheter som fant sted her rundt leirens mange skur. Staten Israel er beskyttelsen mot en gjentakelse av disse hendelsene. IDF er veggen rundt vårt nasjonale hjem, hagen til det jødiske folk. Jeg er stolt over å lede Israels militære, i tillegg til denne delegasjonen som ydmykt ønsker å påta seg ansvaret med å lære fra fortiden, for å sikre framtiden – mens vi står her og sørger over de døde og ærer de som har overlevd, sa forsvarssjef Benny Gantz.

Kilder: Yedioth Aharonoth (her og her) og Ha’aretz.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart