Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Israel må føle at vi lytter til dem

Utenriksminister Børge Brende på Urix 16. oktober 2013. (Skjermdump fra Nrk.no)
Utenriksminister Børge Brende på Urix 16. oktober 2013. (Skjermdump fra Nrk.no)
I sitt første intervju med NRK understreket Norges nye utenriksminister Børge Brende behovet for å lytte til Israel og ta dem på alvor. Han sa også at det må slås hardt ned på antisemittisme.

Onsdag 16. oktober ble Norges nye utenriksminister Børge Brende (Høyre) intervjuet i Urix på NRK. Brende varslet at Norge vil fortsette som leder av giverlandsgruppen for de palestinske selvstyremyndighetene.

– Hvis Norge skal spille en rolle, så må vi videreføre vårt gode forhold til palestinerne, men det er også slik at Israel må føle at vi tar de på alvor og lytter til de også. Det er blant annet sett enkelte tegn her hjemme på en del antisemittisme de senere årene, nærmest jødehat, som det må slås meget hardt ned på, sa Brende.

Utenriksministeren ønsker seg en løsning hvor det «i framtiden» opprettes en palestinsk stat og Israel lever innenfor «sikre grenser». Brende unngikk å bruke betegnelsen Palestina i intervjuet. I 2012 gikk forgjengeren Espen Barth Eide (Ap) offisielt over til å kalle de palestinske områdene for Palestina.

 

Ord for ord

Programleder Annette Groth og NRKs utenrikskorrespondenter ga Brende spørsmål om en rekke ulike temaer. Fra omkring 17 minutt ut i programmet ble drøyt fire minutt brukt til spørsmål om norsk Midtøsten-politikk.

MIFF gjengir intervjuet ord for ord. Se intervjuet her.

Programleder Annette Groth: Vi skal videre og snakke om Midtøsten, et område enhver norsk utenriksminister har mye befatning med. Kollega Sidsel Wold, tidligere Midtøsten-korrespondent, har noen spørsmål til den nye utenriksministeren.

Journalist Sidsel Wold: Mitt spørsmål til deg utenriksminister Børge Brende er om du ønsker å fortsette arbeidet med å lede giverlandsgruppen for Palestina? I 20 år så har jo Norge ledet dette arbeidet, samlet inn milliarder av kroner, og dollar, for å bygge en palestinsk stat fra grunnen. Pengene brukes på institusjoner, skoler og rådhus, men det er langt frem til en palestinsk stat materialiserer seg. Så langt har vi ikke sett noe til det. Spørsmålet er om det er mulig. Så vil du fortsette dette arbeidet, og tror du at FrP ønsker å bruke mellom 600 og 650 millioner kroner i året på å bygge en palestinsk stat?

Groth: Ja, tror du det Børge Brende?

Utenriksminister Børge Brende: Det er jo slått fast i regjeringsplattformen at regjeringen støtter utenriksminister John Kerry fra USAs initiativ om nå å gjenoppta forhandlingene om en to-statsløsning mellom Israel og palestinerne. For å kunne få til et godt forhandlingsresultat så er det viktig at også denne giverlandsgruppen fungerer. Det vil si at man må sørge for at det er økonomisk vekst og grunnleggende systemer i de palestinske områdene. Så denne giverlandsgruppen spiller også en ikke uvesentlig rolle i amerikanernes planer, og Norge, med sitt lederskap der, kan nå på en konstruktiv måte bidra til at vi nå forsøker å nå frem til en forhandlingsløsning som da baserer seg på en to-stasløsning.

Groth: Så du vil at Norge fortsatt skal lede giverlandsgruppen også i denne regjeringen?

Brende: Ja, det er jo faktisk et ønske fra de ulike partene om at dette arbeidet skal fortsette, og da synes jeg også at Norge må ta ansvar der. Men det som også står i den erklæringen, er at Norge skal ha en balansert Midtøsten-politikk, og når man da har fulgt norsk Midtøsten-politikk og diskusjoner fra Sveits og Geneve som jeg har gjort de siste årene, så er det viktig å si at vi må ha nyanser i denne debatten. Det går an å se det fra to sider. Hvis Norge skal spille en rolle, så må vi videreføre vårt gode forhold til palestinerne, men det er også slik at Israel må føle at vi tar de på ansvar [alvor, mener nok Brende å si, og det er slik NRK Urix tekster det] og lytter til de også. Det er blant annet sett enkelte tegn her hjemme på en del antisemittisme de senere årene, nærmest jødehat, som det må slås meget hardt ned på.

Groth: Så betyr det du sier at dette blir en mer Israel-vennlig regjering?

Brende: Nei, det jeg sier er at vi har ingen planer om og ikke fortsette vårt arbeid gjennom giverlandsgruppa. Jeg har slått fast at denne regjeringen vil jobbe for en to-statsløsning hvor dem også i fremtiden da får en palestinsk stat, og Israel innenfor sikre grenser. Slik at dette er faktisk det som står, en balansert Midtøsten-politikk, og hvis Norge skal kunne spille en konstruktiv rolle så må vi selvsagt kunne snakke med begge partene. Men sist gang jeg var i dette området, så var jeg med Sidsel Wold. Vi var på de palestinske områdene, vi var på Gaza-stripen, vi var også i Israel. Og det er selvsagt sterke opplevelser i dette området, både når det gjelder humanitære utfordringer og lignende. Og dette er også et område jeg virkelig brenner for, og i World Economic Forum så tok jeg da initiativet sammen med sjefen i WEF, stifteren. I vår så samlet vi to hundre næringsliv-ledere fra de palestinske områdene og fra Israel og de gikk sammen, som representerte 70 prosent av BNP i de to landene, og krevde at nå må politikerne få fart på arbeidet med en to-statsløsning.

Groth: Det høres ikke ut som om det blir veldig stor forskjell i Midtøsten-politikken. Vi skal nå videre til USA… [Programmet fortsatte i åtte minutter til.]

Den pro-israelske bloggeren Anders Fagerbakke bidro til denne artikkelen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart