NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

ADL Global 100 er den første verdensvide holdningsundersøkelsen om antisemittisme. (Foto: Skjermdump fra Global100.adl.org.)
ADL Global 100 er den første verdensvide holdningsundersøkelsen om antisemittisme. (Foto: Skjermdump fra Global100.adl.org.)

En av fire har antisemittiske oppfatninger

På verdensbasis har en fjerdedel av befolkningen antisemittiske holdninger og meninger, viser en stor undersøkelse fra Anti-Defamation League. Kun en av tre vet hva som skjedde i Holocaust.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Den verdensvide statistiske undersøkelsen ADL Global 100 er den første i sitt slag noensinne. Den er utført i 101 land i alle verdensdeler, pluss de selvstyrte palestinske områdene. 85,9 prosent av verdens befolkning bor i disse landene, det vil si over fire milliarder voksne mennesker. For første gang finnes det dermed statistikk som kan fortelle om den totale utbredelsen av antisemittiske holdninger i verden i dag. Det samlede resultatet er at 26 prosent av befolkningen i de undersøkte landene, altså mer enn en milliard voksne mennesker, har antisemittiske holdninger.

 

Verst i Midtøsten og Nord-Afrika

Midtøsten og Nord-Afrika er de mest antisemittiske delene av verden, der er det hele 74 prosent som har slike holdninger. Aller høyest er tallet for de palestinskkontrollerte områdene på Vestbredden og Gaza, som er 93 prosent.

Europa er den verdensdelen som kommer nest verst ut på listen. I Øst-Europa har 34 prosent antisemittiske holdninger, og i Vest-Europa 24 prosent. I Afrika sør for Sahara er tallet 23 prosent. I Asia er det 22 prosent, i Amerika 19 prosent og i Oceania 14 prosent med antisemittiske holdninger.

Utenom Midtøsten og Nord-Afrika er det Hellas som er verdens mest antisemittiske land, med hele 69 prosent. Etterpå følger Malaysia med 68 prosent og Armenia med 58 prosent.

Landene med minst antisemittisme er Laos med 0,2 prosent, Filippinene med 3 prosent, og vårt naboland Sverige med 4 prosent.

 

570.000 nordmenn

I Norge har 15 prosent av de voksne innbyggerne antisemittiske holdninger, altså 570.000 mennesker. Blant nordmenn er holdningene mest utbredt blant de som er eldre enn 50 år, der er tallet 20 prosent. Blant de som er 35 til 49 år er tallet 15 prosent, og blant den unge generasjonen, de fra 18 til 34 år, er tallet nede i åtte prosent. Det er mer enn dobbelt så mange menn som kvinner som bærer antisemittiske holdninger i Norge – 21 prosent av mennene, mot ni prosent av kvinnene. Disse trendene er de samme også i andre land i undersøkelsen.

 

Utbredte myter om makt og lojalitet

De 53.100 tilfeldig utvalgte respondentene som har deltatt i undersøkelsen, har fått presentert 11 antisemittiske stereotypiske påstander om jøder, og blitt bedt om å ta stilling til om de tror påstandene er sanne eller ikke. De som har svart at de tror på mer enn seks av de 11 påstandene, er blitt definert som respondenter med antisemittiske holdninger.

Den av påstandene som har mest utbredt oppslutning, er forestillingen om at jøder alltid er mer lojale mot Israel enn mot det landet de bor i. 41 prosent tror på dette.

Etter denne følger påstanden om at jøder har for mye makt i forretningsverdenen. Dette tror 35 prosent på.

 

Mest utbredt blant muslimer

Undersøkelsen viser at antisemittiske holdninger er mer utbredt blant muslimer enn den øvrige befolkningen i verden. Blant de muslimske respondentene utviser 49 prosent antisemittiske holdninger.

Holdningene er generelt mer utbredt blant eldre enn blant yngre, og mer blant menn enn blant kvinner.

En trend som kommer frem i undersøkelsen er at svært mange har en overdrevet forestilling om hvor mange jøder som finnes i verden. 48 prosent av respondentene tror at mer enn en prosent av verdens befolkning er jødiske. 18 prosent tror at det er mer enn ti prosent jøder blant verdens befolkning, og 9 prosent tror at jødene utgjør mer enn 20 prosent. Ifølge Store Norske Leksikon er realiteten at det finnes mindre enn 14 millioner jøder i verden. Det utgjør under 0,2 prosent av verdens befolkning.

 

Holocaust fornektes og glemmes

En annen trend som kommer frem i undersøkelsen er at oppsiktsvekkende få kjenner til hva som er den virkelige historien om Holocaust. 35 prosent sier de aldri har hørt om Holocaust. 32 prosent tror at Holocaust enten er en myte eller at historien i alle fall har blitt sterkt overdrevet i etterkant. Kun 33 prosent er kjent med historien om Holocaust og tror på at den er korrekt beskrevet i historiebøkene.

Blant de spurte er det mindre enn ti prosent som sier de har hyppig kontakt med jøder. 74 prosent av alle som har svart, har personlig aldri møtt en jødisk person. Av de 26 prosent som utviser antisemittiske holdninger, har 70 prosent aldri møtt en jøde.

 

Her er de 11 påstandene i undersøkelsen:

 

1. «Jøder er mer lojale mot Israel enn mot det landet de bor i.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 41 prosent.

I Norge: 40 prosent.

 

2. «Jøder har for mye makt i de internasjonale finansmarkedene.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 34 prosent.

I Norge: 19 prosent.

 

3. «Jøder har for mye kontroll over globale affærer.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 29 prosent.

I Norge: 13 prosent.

 

4. «Jøder tror de er bedre enn andre folk.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 34 prosent.

I Norge: 21 prosent.

 

5. «Jøder har for mye kontroll over globale medier.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 25 prosent.

I Norge: 12 prosent.

 

6. «Jøder er ansvarlige for de fleste av verdens kriger.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 23 prosent.

I Norge: 6 prosent.

 

7. «Jøder har for mye makt i forretningsverdenen.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 35 prosent.

I Norge: 14 prosent.

 

8. «Jøder bryr seg ikke om hva som skjer med andre enn sine egne.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 33 prosent.

I Norge: 21 prosent.

 

9. «Folk hater jøder på grunn av måten jøder oppfører seg på.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 32 prosent.

I Norge: 23 prosent.

 

10. «Jøder har for mye kontroll over regjeringen i USA.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 25 prosent.

I Norge: 27 prosent.

 

11. «Jøder snakker fortsatt for mye om hva som skjedde med dem i Holocaust.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 30 prosent.

I Norge: 31 prosent.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart