Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Ny konspirasjonsteori kringkastes

Informasjonsarbeider og muslimsk menighetsforstander Basim Ghozlan fremmet konspirasjonsteoretiske påstander på både VG TV og NRK fredag. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Informasjonsarbeider og muslimsk menighetsforstander Basim Ghozlan fremmet konspirasjonsteoretiske påstander på både VG TV og NRK fredag. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Etter at terrortrusselen mot Norge ble kjent, tok det ikke lang tid før det ble lansert en konspirasjonsteori om at Israel står bak. Det alvorlige er at den målbæres av en av Norges fremste muslimske ledere i riksdekkende medier.

Forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet i Norge sa på VG TV fredag at han mener tanken om at israelske myndigheter skal stå bak terrortruslene mot Norge for å ta oppmerksomheten bort fra Gaza, ”ikke er veldig fjern fra virkeligheten”. Denne forestillingen brer nå om seg i muslimske miljøer i Norge, fortalte han. Senere på dagen gjentok han den samme konspirasjonsteorien i Dagsnytt Atten på NRK.

 

Dette sa Ghozlan på VG TV:

Slik svarte Ghozlan da VG TV spurte ham hvordan norske muslimer reagerer på terrortrusselen:

– Noen tror at dette er rykter som kanskje noen har satt, for å dekke over det som skjer i Gaza nå. Når det har vært så god mobilisering, så god støtte blant det norske folket, til støtte for palestinerne, særlig i Gaza nå, er det noen som har interesse av å få fokus mot noe helt annet, som er negativt, i stedet for å mobilisere videre for dette.

– Tenker du da at det er israelere som setter ut dette ryktet? Spurte VG TVs reporter.

– Jeg snakker om hva enkelte muslimer tenker. Noen tenker nok at disse ekstremistiske gruppene er infiltrert, og at de ikke er oppriktige alle sammen til sin egen tankegang, og at det er overvåkningstjenester som har sine menn blant dem. Noen tenker sånn, og jeg tror tanken ikke er veldig fjern fra virkeligheten – at det slippes slike ting for å tjene en annen sak, svarte Ghozlan.

– Har du noen indikasjoner på at dette stemmer? Fulgte VG TV opp.

– Omstendighetene tilsier jo det, fordi Norge er et fredsland. Norge er ikke involvert i krig mot muslimer. ISIL for eksempel, i Syria, har et mål om å opprette en islamsk stat i Syria og Irak, et kalifat. Hvorfor skal de plutselig begynne å gjøre slike ting i ”Langtvekkistan”, som er Norge, som er veldig langt fra Syria og alt som skjer? Alle omstendigheter tilsier at ingen vil tjene på en slik trussel eller aksjon. Hvem er det som vil tjene på en sånn trussel eller aksjon? Den eneste som vil tjene på en slik trussel mot Norge nå er israelske myndigheter. Hvor sant eller relevant dette er, vet jeg ikke, jeg er ikke forsker. Men jeg sier hvordan enkelte muslimer tenker nå.

– Dette er en ganske drøy påstand å komme med mot israelere, i Norge, bemerket reporter Mads Andersen.

– Ja, jeg tror ikke at israelere i Norge har gjort det, men disse ekstremistiske gruppene i Syria, Irak, Afghanistan og andre steder er infiltrert. Sånn tenker jeg også, og den tanken deler jeg, sa Ghozlan.

Til slutt i intervjuet uttrykte han seg slik:

– Slike rykter kan faktisk… det er veldig lett å sende en sånn trussel og gjør noe småtteri som gjør trusselen veldig seriøs… Tanken er ikke veldig vanskelig å utføre…

 

Ingen kritiske spørsmål fra NRK

Da han senere på dagen gjentok den samme teorien på NRK, fikk han ingen kritiske motspørsmål i det hele tatt.

– Mange tenker at dette må linkes til krigen i Gaza nå, at Norge har hatt mobilisering og at den norske opinionen har snudd ryggen til Israel, og at det er så mange som har sympati på den palestinske siden at det er noen etterretningstjenester som kanskje vil trekke oppmerksomhet fra det som faktisk skjer til noe som kan skje, sa Ghozlan på NRK, uten at det absurde i påstanden ble nærmere ettergått.

Der VGs reporter reagerte våkent og påpekte det drøye i påstandene, gikk NRKs programleder i stedet videre, og spurte generelt om det var slik at norske muslimer ikke har tiltro til det PST forteller. Ingen av mediene har i ettertid fulgt opp det oppsiktsvekkende ved at en slik leder som Ghozlan gjør seg til talsmann for disse tankene.

 

Gir momentum til antisemittisme

Ghozlan leder en av Norges største muslimske menigheter, som har et lokale på 3.000 kvadratmeter i Calmeyers gate i Oslo, med restaurant, koranskole og barne- og ungdomsaktiviteter. Han er i tillegg ansvarlig for nettstedet Islam.no, som er en sentral informasjonskilde om islam i Norge.

Når han i riksdekkende medier møter nærmest friksjonsfritt spillerom til å spre slike kildeløse påstander, som føyer seg inn i rekken av historiske antisemittiske konspirasjonsteorier, gir det et momentum til teoriene – noe som igjen gir et momentum til antisemittiske holdninger.

Det er en kjent sak at konspirasjonsteoretikerne har nærmest ubegrenset fantasi når det gjelder å finne linker til hvordan jødene kan gis skylden for det meste.

Da en hai i desember 2010 overfalt flere turister i sjøen ved det egyptiske feriestedet Sharm El-Sheikh, presterte egyptiske myndigheter å hevde at den israelske etterretningstjenesten antagelig hadde plassert haien der for å ramme turistindustrien. Ghozlans teori inneholder omtrent like mange syvmilssteg i de angivelig logiske tankerekkene.

Historisk vet vi at jødene har blitt beskyldt for alt fra å være bakmenn for 11. september-terroren, å ha funnet opp historien om Holocaust – og for lenge nok siden, også for å stå bak spredningen av Svartedauden.

Ghozlan og hans meningsfeller har litt for stor tro på norske palestinavenners innflytelse, og skremmende kort vei inn til konspirasjonssporet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart