Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

”Dere skal være glad dere kom levende fra det”

Her er reporter Petter Ljunggren på kafé i Malmø med kippa på hodet. (Foto: Skjermdump fra SVT)
Her er reporter Petter Ljunggren på kafé i Malmø med kippa på hodet. (Foto: Skjermdump fra SVT)
Det sier Malmø-innbygger til svenske tv-reportere som testet hvordan det var å vandre gatelangs ikledd kippa og davidsstjerne i den svenske byen.

SVTs dokumentarprogram Uppdrag Granskning har laget en severdig dokumentar om antisemittisme i Sverige, som ble sendt første gang fredag 23. januar 2015.

Hele det timelange programmet kan du se på nettsiden til SVT.

Reporterne Petter Ljunggren og Sanna Klinghoffer tilbrakte en uke i Malmø, Sveriges tredje største by, der de ikledde seg jødiske symboler for å se hvordan de ble møtt. Ljunggren gikk med kippa på hodet, og Klinghoffer gikk med smykke rundt halsen med davidsstjerne. De skildrer en stemning som hele tiden var anspent, og at de hadde blikk rettet mot seg konstant. Jevnlig kom det kommentarer fra folk de passerte. En ga uttrykk for at han håpet kippaen ville blåse bort med vinden. En person ved et kafébord slår knyttneven i bordet i spontan reaksjon på at det er jøder i nærheten. Flere bruker banneord og andre skjellsord mot dem. På kveldstid i visse bydeler erfarer de regelrett hets og trusler bare fordi de viser seg i gaten. Enkelte steder får de advarsler om at de må forlate området før noe skjer.

 

Fikk egg kastet på seg

I bydelen Rosengård stimler unge menn sammen rundt dem til stemningen er så truende at de velger å forlate stedet. Da kaster noen egg på dem fra vinduet i en leilighet.

En dag senere i uken kommer de tilbake uten jødesymboler og med synlige kamerafolk, som tv-team. Da treffer de flere ungdommer som kjenner dem igjen, og to som vedgår at de var med på å kaste egg på dem.

– Vi fikk SMS om at vi skulle komme, fordi det var jøder der og vi skulle kaste egg, forteller han.

En av de to ungdommene sier han er motivert til å gjøre slikt mot svenske jøder på grunn av staten Israel.

– Men vi er jo svenske, vi har jo ingenting med Israel å gjøre, innvender reporter Ljunggren.

– Når vi tenker på jøder, tenker vi på Israel og alt som skjer der. Dere skal være glade for at dere kom levende fra det. Hvis jeg hadde vært litt yngre, ville jeg ha slått dere med flasker. Unnskyld, men det er sånn det er. Jeg ville ikke ha tenkt klart, jeg ville bare tenkt: ”Jeg vil også gjøre noe for Palestina”, sier den andre unge mannen.

– Tror dere jøder kunne ha levd her i bydelen? Spør reporteren han og vennene hans.

– Nei, vi tror ikke det, svarer de.

 

– Om du går med kippa på gaten i Malmø, blir du drept

De siste årene har det voksende jødehatet i Malmø ført til at stadig flere jøder har forlatt byen, noe MIFF har skrevet om flere ganger tidligere. Det har vært anmeldt steinkasting mot synagogen i byen tre ganger på ett år. Den jødiske forsamlingen har også fått flere bombetrusler. Lokale jøder forteller i tv-programmet om et mønster av trusler og trakassering. Noen har også blitt angrepet fysisk. Rabbineren i synagogen har blitt forsøkt påkjørt.

En jødisk mann som har flyttet fra Israel til Sverige fikk en dag høre på gaten:

– En dag skal vi slakte dere alle.

En jødisk lærer forteller at elever sier til henne:

– Du skal til Auschwitz.

En jødisk mann forteller at han gikk med kippa på hodet i byen da ei jente stoppet ham og advarte:

– Du bør passe deg, for om du går med kippa på gaten i Malmø blir du drept.

 

Svenske jøder holdes til ansvar for Israel

I dokumentaren fortelles det at det ble anmeldt hele 137 tilfeller av antisemittisk hatkriminalitet i fylket Skåne i løpet av 2013 og 2014. Det dreier seg om alt fra tagging av hakekors til trakassering og bombetrusler. I langt over halvparten av anmeldelsene er det jødiske enkeltpersoner i Malmø som er rammet.

Men anmeldelsene blir stort sett henlagt, så handlingene får nesten aldri noen konsekvenser for gjerningspersonene.

De svenske reporterne viser til en offentlig rapport som forteller at jødehatet i Sverige ikke kommer primært fra nynazister, men at det motiveres at konflikten mellom Israel og palestinerne. Svenske jøder holdes ansvarlig for staten Israels handlinger i Midtøsten. Områdene i Malmø der det forekommer hyppig hets og anspent stemning, har overveldende muslimsk flertall, og mange av innbyggerne har bakgrunn fra Midtøsten-regionen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart