Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Dan Uzan (37) ofret livet for å hindre en massakre

Dan Uzan med niesen Karoline på skuldrene. (Foto: Privat)
Dan Uzan med niesen Karoline på skuldrene. (Foto: Privat)
- Dan var helten vår også før dette skjedde. Han var en godhjertet mann. Dan og de andre som var på vakt ved synagogen er sanne helter, sier moren til jenta som feiret Bat Mitzvah i Det jødiske samfund i København da terroren rammet lørdag.

Dan Uzan var trossamfunnets egen sikkerhetsvakt utenfor inngangen til senteret der synagogen og menighetshuset befinner seg. Han ble drept mens han voktet inngangen under en Bat Mitzvah-feiring natt til søndag, i helgens andre terrorangrep mot den danske hovedstaden.

– Vi føler det som at Dan stanset terroristen med kroppen sin. Han var helten vår også før dette skjedde. Han var en godhjertet mann, en god sjel. Dan og de andre som var på vakt ved synagogen er sanne helter, sier Mita Bentow til Ynetnews.com.

Hun er mor til Hanna Bentow, den tolv år gamle jenta som feiret sin Bat Mitzvah da angrepet fant sted.

 

Gikk i dekning i kjelleren

– Vi danset og gledet oss, da den andre jødiske vakten plutselig kom og ba oss skru av musikken. Vi visste ikke at det hadde blitt avfyrt skudd utenfor, forteller hun.

– Etterpå kom han inn igjen, og ropte: ”Alle må ned.” Vi løp raskt til det sikrede rommet i kjelleren, som er et baderom, og satt der i to timer, inntil det danske politiet kom oss til unnsetning.

Bentow forteller at det var 15 barn til stede som ikke hadde sine foreldre med seg, og som hun hadde ansvaret for. Mens de satt i kjelleren, fikk hennes mann beskjed via walkie-talkie om at Dan Uzan hadde blitt drept. Det å motta dødsbudskapet var det tøffeste med hele opplevelsen, sier hun.

 

– Danmark er hjemmet vårt

Mita Bentow er israelsk statsborger bosatt i Danmark. Hun emigrerte til Israel fra Danmark på 1990-tallet, men har siden flyttet tilbake til Danmark.

– Vi valgte å bli her fordi vi har foreldre og familie her, fordi livet er godt her, og fordi vi også er dansker og stolte av det, sier hun.

Til den israelske avisen kommenterer hun også Netanyahus invitasjon til europeiske jøder om å immigrere til Israel.

– Dette er hjemmet vårt, og ingen har rett til å si at det ikke er det. Danmark er landet mitt. Familien min har bodd her i hundre år. Terroristene skal ikke få skremme oss bort, akkurat som de ikke skremmer dere bort fra Israel. Jeg sier mange takk, Bibi, jeg elsker Israel – men Danmark er mitt hjem.

Bentow sier at den største bekymringen hennes gjelder hennes barns sikkerhet og fremtid.

– Men vi vil gå videre og ikke la dem skremme oss. Jeg vet ikke hvordan Dans fantastiske familie vil håndtere dette. De er ikke alene. Vi står sammen med dem. Vi kjenner kjærligheten og omsorgen fra det danske folket og fra våre brødre i Israel, sier hun.

 

– Mine døtre elsket ham

Det jødiske samfund skriver på sine nettsider at Dan Uzan var et barn av menigheten. Han var elev ved den jødiske skolen som barn, og tok senere utdannelse ved universitetet i København. Han var svært engasjert i menigheten på fritiden.

Vibe Klarup Voetmann skrev på Facebook søndag: ”Vår elskede onkel Dan er død. Skutt i natt i Krystalgade, mens han passet på andre. Skutt!” Det er hennes datter Karoline som sitter på Dans skuldre på bildet som er brukt her og i en rekke andre medier.

– Særlig mine tre døtre elsket ham, og han passet dem titt og ofte. De visste at han ville gjøre alt for dem, skriver Voetmann i en e-post til TV2.

– Han var alltid en vi kunne ringe og be om hjelp. Han var morsom og full av liv, sier hun.

 

– Et kjempemenneske

– Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at Dan var et kjempemenneske og en fantastisk personlighet. Det var plass til alle rundt Dan, sier Peter Dam, som sitter i styret for basketballklubben Hørsholm 79ers, hvor Dan var aktiv i omtrent halve sitt liv – fra han var 19 år og fram til i dag. Ett år var han også spiller på topplaget til klubben.

– Jeg traff Dan sist i forrige uke på trening. Da var han i godt humør som alltid. Han var meget aktiv og gikk inn med energi i alt han gjorde. Han var et omdreiningspunkt, spesielt for laget han spilte på nå, sier Dam ifølge VG.

Alle visste at han bidro som sikkerhetsvakt ved synagogen.

– Han la aldri skjul på det og i går var han igjen frivillig vakt der, sier Dam.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart