Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Måtte selv be om politibeskyttelse

Etter terrorangrepet mot kulturhuset Krudttønden i København lørdag ettermiddag, ba det jødiske samfunnet i Danmark selv politiet om beskyttelse. Først da ble to væpnede politimenn ekstraordinært utplassert ved synagogen. Det kan ha forhindret en massakre.

80 mennesker befant seg i menighetshuset til det jødiske samfunnet i Danmark lørdag kveld, da en terrorist dukket opp ved inngangen til eiendommen. De feiret en tolv år gammel jentes Bat Mitzvah [en slags jødisk konfirmasjon]. Under normale omstendigheter ville terroristen kun ha møtt samfunnets egen sikkerhetsvakt ved adgangskontrollen. Men terrorangrepet mot kulturarrangementet på Krudttønden der filmregissør Finn Nørrgaard ble drept samme ettermiddag, hadde fått det jødiske samfunnets ledere til å reagere. De vet godt at jødiske institusjoner er høyrisikomål når islamistiske terrorister slår til.

 

– Hindret massakre

– Da vi hørte om skyteangrepet lørdag ettermiddag, ba vi politiet heve sikkerhetsnivået, og fordi de gjorde det, var det væpnet politi til stede utenfor bygningen, fortalte Det jødiske samfunds formann Dan Rosenberg Asmussen på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Fordi det var politi til stede, forhindret man en tragedie. Gjerningsmannen kunne ellers ha kommet inn i senteret, og det kunne ha blitt en massakre jeg ikke engang våger å tenke på, sa han.

Det jødiske samfunds egen sikkerhetsvakt Dan Uzan ble drept av terroristen, og politimennene ble skutt og skadet.

– Våre tanker er i dag selvfølgelig hos familien til Uzan og familiene til de skadede, sa Rosenberg Asmussen.

 

Ber om økt sikkerhet

– Alle jødiske samfunn i Europa har levd med trusler de siste 30 til 40 årene. Alle har en form for adgangskontroll og vakthold. Men her i København er det ikke normalt at vi har væpnet politi foran synagogen, forklarte han.

Formannen fortalte at trossamfunnet etter terroren i Paris har bedt myndighetene om å øke sikkerhetsnivået rundt deres aktivitet.

– Vi har hatt møter med justisdepartementet og politiet, og sagt at vi tilråder at det bør være politi til stede ved synagogen når det holdes gudstjenester og andre større arrangementer og samlinger, og også om morgenen når barna kommer til den jødiske skolen, sa han.

– Vi er ikke et stort jødisk samfunn som i Frankrike. Vi har bare en synagoge og en skole, og tror derfor at det vi krever er innenfor det akseptable. Det er åpenbart at det er behov for å øke sikkerheten, la han til.

 

– Terroren får ikke diktere oss

– Vi vil sende et budskap til verden: Vi vil ikke la terror diktere våre liv, uttalte synagogens rabbi Jair Melchior på pressekonferansen.

– Vi vil fortsette å leve som jøder i Danmark og overalt i verden. Terroristenes mål er at vi skal gå rundt og være redde. Men vi vil fokusere på å gå tilbake til det normale, leve vårt liv og vise terroristene at de ikke får diktere våre liv, sa Melchior.

Han fortalte at litt flere enn vanlig hadde samlet seg til morgenbønn i synagogen denne mandagen, og at mange har brukt synagogen som samlingssted etter angrepet.

– Vi har vært gjennom et stort sjokk. Vi har mistet en kjær, kjær venn. Men vi vet alle hva han ga livet for, og vi vil fortsette å leve jødiske liv, sa rabbien med beveget stemme.

På spørsmål om hvordan de forholdt seg til Israels statsminister Netanyahus invitasjon til europeiske jøder om å immigrere til Israel, svarte Dan Rosenberg Asmussen slik:

– Vi er beveget over omtanken for danske og europeiske jøder. Men vi anser oss som danske borgere, og vi vil fortsette å leve i Danmark som dansker. Men fordi vi er jøder har vi et særskilt sikkerhetsbehov, som vi håper myndighetene vil ta alvorlig. Hvis det behovet blir oppfylt, vil vi kunne fortsette å leve i Danmark. Hvis ikke vil jødisk liv forsvinne fordi mange vil frykte å for eksempel å sende sine barn til den jødiske skolen.

 

Står sammen med muslimer

På spørsmål om hvilke utfordringer de ser ved å leve side om side med Danmarks muslimske minoritet, avviste både formannen og rabbien at dette skulle være noe problem.

– Vi har gode relasjoner med muslimske organisasjoner i Danmark, og vi jobber sammen med dem på flere områder. Vi kjemper sammen for religiøse rettigheter, som det er vanskelig å stå opp for både i Danmark og andre europeiske land. De er moderate, og vi kjemper sammen mot ekstremisme og radikalisme, sa Rosenberg Asmussen.

– Vi har fått mange hjertevarmende sympatierklæringer fra muslimske organisasjoner. Det er ingen krig mellom muslimer og jøder i dette landet, og det må heller ikke skje, fortsatte han.

– Dette handler ikke om muslimer og jøder, men om islamistiske terrorister som står imot alt hva religion representerer, sa Melchior.

– Det finnes ingen tradisjonell antisemittisme i Danmark, selv om vi hadde noen ubehageligheter under Gaza-krigen i fjor sommer. Danske myndigheter har en god historie av å ta seg av det jødiske samfunnet, sa Rosenberg Asmussen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart