Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Jøder trakasseres i stadig flere land

Grafikk over antall land i verden der jøder har opplevd trakassering fra 2007 til 2013. (Grafikk: Pew Research Center)
Grafikk over antall land i verden der jøder har opplevd trakassering fra 2007 til 2013. (Grafikk: Pew Research Center)
En ny forskningsrapport viser at antall land i verden hvor jøder opplever trakassering har økt seks år på rad. I Europa ble jøder trakassert i tre av fire land i 2013.

Den årlige rapporten fra Pew Research Center om religiøse konflikter og forfølgelser over hele verden ble publisert torsdag. Undersøkelsen inneholder data fra 198 land. Et av funnene man har gjort dette året, er at det har skjedd en bemerkelsesverdig økning i antall land i verden der jøder opplever trakassering. Statistikken fra år 2007 til 2013 viser stigning for hvert år. I 2013 opplevde jøder, som bare utgjør 0,2 prosent av verdens befolkning, å bli trakassert i hele 77 land – 39 prosent av alle verdens land.

 

Kun en trend for jødedommen

Ingen av de andre verdensreligionene har sett noe tilsvarende mønster av økt trakassering – heller ikke de to største, kristendommen og islam. Disse to religionene, som til sammen omtrent halvparten av verdens befolkning nominelt tilhører, kommer enda litt høyere enn jødedommen på statistikken over antall land der de opplever trakassering. For muslimer var tallet i 2013 på 99 land, og for kristne 102. De omlag én milliard hinduene i verden opplever trakassering i kun ni land.

 

Jøder trakasseres i tre av fire land i Europa

I Europa opplever jøder trakassering i så mye som 34 av 45 land – 76 prosent av verdensdelens nasjoner.

Noen eksempler fra Europa nevnes i rapporten: I Frankrike ble en tenåringsgutt med kippa angrepet av tre menn, som erklærte at de skulle ”drepe alle jøder”. I Spania malte vandaler et hakekors og teksten ”Hitler hadde rett” på veggen til en tyrefekterarena. I Slovenia ble snublesteiner til minne om Holocaust-ofre ødelagt av vandaler. Og et eksempel fra Norge er også nevnt: Dagbladets famøse karikatur av omskjæringstradisjonen.

Undersøkelsen tar for seg trakassering både fra myndighetshold og fra enkeltpersoner og befolkningsgrupper. Det som er regnet som trakassering inkluderer både fysiske angrep, arrestasjoner og pågripelser, vandalisering av hellige steder, diskriminering mot religiøse grupper i arbeidslivet, utdannelsessystemet og boligmarkedet, og verbale overgrep.

 

Oversikt over religiøs trakassering i verden fra 2007 til 2013. (Tabell: Pew Research Center)
Oversikt over religiøs trakassering i verden fra 2007 til 2013. (Tabell: Pew Research Center)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart