Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Et av bidragene til den iranske tegnekonkurransen med Holocaust som tema. (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)

Iran premierer latterliggjøring av Holocaust

312 kunstnere fra flere land har levert til sammen 839 satiriske bidrag til iransk tegnekonkurranse med Holocaust som tema.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Denne våren har Iran for andre gang utlyst en tegnekonkurranse med Holocaust som tema, og fristen for å levere bidrag gikk ut 1. april. Vinneren får 90.000 statsfinansierte kroner. Andreplassen belønnes med nærmere 60.000 kroner, og tredjeplassen med 35.000 kroner. I 2006 gikk den forrige konkurransen av stabelen, og bidragene den gangen spilte på tradisjonelle antisemittiske og konspirasjonsteoretiske forestillinger.

Når det iranske regimet nå igjen har funnet det for godt å lage humor av folkemordet mot jødene under den andre verdenskrigen, er det ifølge arrangørene en motreaksjon mot Charlie Hebdós Muhammed-karikaturer. Arrangørene oppfordret kunstnerne til å bruke anledningen til å vise ”hvorfor palestinerne undertrykkes som kompensasjon for Holocaust”. En egen klasse med tegninger tar for seg ”temaet Benjamin Netanyahu og Adolf Hitler”, ifølge Times of Israel.

Det iranske statlige nyhetsbyrået Fars opplyser at 312 tegnere deltar i konkurransen. 104 av dem skal være fra Iran, mens 208 kommer fra land som Indonesia, Brasil, Frankrike, Tyrkia og Kina. Tegningene skal stilles ut i Teheran i vår.

Israel har bedt FN fordømme konkurransen fordi den bidrar til en atmosfære av antisemittisme. “Konkurransen legitimerer Holocaust-fornektelse og oppmuntrer den som fornekter Shoah til å fortsette med oppvigleriet sitt”, skrev Israels ambassadør til FN, Ron Prosor, i et brev i februar.

UNESCOs leder Irina Bokova har ifølge World Jewish Congress kritisert konkurransen, og sagt at den er imot UNESCOs verdier.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart