Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Flere reaksjoner mot antisemittisk innlegg i Dagbladet

Skjermdump fra Dagbladet.
Skjermdump fra Dagbladet.

Skribent Hege Ramsons sammenligning av Israel med nazistene var et ondskapsfullt angrep på Israel, mener Jan Simonsen. Slik demonisering bidrar til å korrumpere debatten, mener Andreas Hardhaug Olsen.

1. juni publiserte Dagbladet Meninger et innlegg av skribent Hege Ramson med tittelen ”Du må ikke sove”. Der hevdet hun at det er ”uunngåelig” å sammenligne Israels politikk med nazismen. MIFF påpekte at dette per definisjon er å betrakte som et rent antisemittisk budskap. EUs menneskerettighetsbyrå FRA utviklet i 2005 en arbeidsdefinisjon av antisemittisme.”En viss oppfatning av jøder, som kan bli uttrykt som hat mot jøder. Retoriske og fysiske manifestasjoner av antisemittisme er rettet mot jødiske eller ikke-jødiske individer og/eller deres eiendom, mot jødiske samfunns institusjoner og religiøse fasiliteter.”

EU-organet presiserer: ”I tillegg kan slike manifestasjoner være rettet mot staten Israel, som da blir sett på som jødisk kollektivitet.”

Blant eksemplene de gir på hva slags ytringer som omfattes av definisjonen er: ”Å sammenligne dagens israelske politikk med nazistenes.”

I etterkant har også flere andre stemmer reagert sterkt mot Ramsons antisemittisme. To nye innlegg på Dagbladet Meninger tar kraftig oppgjør med påstandene hennes.

 

– Enøyet innlegg

Nei, Israel er ikke Nazi-Tyskland”, skriver skribent Andreas Hardhaug Olsen.

”Den stadige demoniseringen av Israel og karakteriseringen av landets politikk som nazisme, bidrar ikke til annet enn å korrumpere en allerede vanskelig debatt”, mener han.

Han imøtegår en rekke av Ramsons påstander, ikke minst om Gaza-krigen sommeren 2014:

”De som til enhver tid trekker inn manglende proporsjonalitet i krigen mellom Hamas og Israel, kan jo spørre seg selv om forskjellen i antall døde kan forklares i større eller mindre grad med at den ene parten ikke beskytter sin sivilbefolkning, mens den andre gjør det. Amnestys rapport peker på at «væpnede palestinske grupper helt bevisst utplasserte raketter, bombekastere og våpenlagre på sivile områder, og dermed gjorde sivilbefolkningen i Gaza til mål for israelske motangrep». En finsk TV-reporter informerte i august fjor dessuten om at det ble skutt raketter fra Al Shifa-sykehuset på Gaza mot Israel.  

Den amerikanske generalen Martin Dempsey har berømmet Israel for å gå langt i å forhindre sivile tap under fjorårets Gaza-strider:   «I actually do think that Israel went to extraordinary lengths to limit collateral damage and civilian casualties … they did some extraordinary things to try to limit civilian casualties, to include… making it known that they were going to destroy a particular structure.»  

Og der Israels forsvarsstyrke IDF oppfordret palestinske sivilister til å flykte fra bomberegn, ba Hamas befolkningen bli der de er. Ingenting av dette nevnes av Ramson, sannsynligvis i frykt for at det vil gi favorittdemonen Israel et mer menneskelig ansikt.”

Han konkluderer: ”Konflikten er forferdelig, og det verste av alt: den virker fullstendig låst. Dette er ikke et forsøk på å innbille noen at Israel er feilfri, eller at overdreven maktbruk fra Israels side ikke forekommer. Men gjengivelsene av konflikten mangler svært ofte sentrale detaljer, noe som gir sine mest groteske utslag i énøyde innlegg som det forfattet av Ramson. For det burde ikke være nødvendig å rykke ut for å understreke at Israel er noe ganske annet enn Hitlers sataniske naziregime.”

 

– Blank løgn

Ondskapsfullt angrep på Israel”, skriver tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen. Han kaller Ramsons innlegg ”blank løgn”. Simonsen mener dette må være ”noe av det mest hatefulle angrepet på Israel” han har lest. Han skriver:

”Hun avslører seg som en hatefull løgner når hun påstår at Israel ifølge FN myrdet 2257 palestinere under Gazakrigen i fjor. Blank løgn. FN har aldri påstått at sivile tap under denne krigen, som startet fordi det over tid ble sendt tusenvis av raketter mot Israel fra Gazastripen, var mord. Så lenge Israel angrep militære mål som bygninger som inneholdt våpenlagre, infrastruktur, bygninger som lå over underjordiske tunneler, og utskytningsramper for raketter på gateplan, var det ikke engang i strid med internasjonale regler for krigføring, uansett hvor mange sivile som ble drept. Et land kan ikke vinne en krig uten å ødelegge fiendens våpen. Og Israel etablerte sågar et varslingssystem for å minimalisere de sivile tapene.”

”Det er ille at et slikt ondskapsfullt innlegg prioriteres i Dagbladets papirutgave”, avslutter Simonsen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart