Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Misbruker dine skattepenger til å piske opp jødehat

Skjermdump fra nettsiden til Cinemateket.
Skjermdump fra nettsiden til Cinemateket.
Norsk filminstitutt viser i dag en film der Allah bønnfalles om å straffe jødene. Filmregissøren er kjent for å bruke falske bilder som kan sverte Israel.

Norsk filminstitutt (NFI) er et statlig organ, finanisert av dine skattepenger. Cinemateket er en kino i Oslo som er del av NFI. I kveld viser Cinemateket filmen Gazas tårer.

Hovedbudskapet i Gazas tårer er klart: Allah må straffe jødene! Bønnen om at Allah skal hevne jødene gjentas flere ganger av ulike personer gjennom filmen. “De er umenneskelige,” roper en mann om jødene i filmen. Den rasistiske, islamistiske organisasjonen Hamas, som har holdt Gaza-stripen i et jerngrep siden 2007 – som både USA og EU har på sine terrorlister – blir ikke nevnt med et ord.

MIFF skrev i vår filmanmeldelse i 2010:

«Slik blir de blodige hendene til Hamas, og deres nazi-inspirerte ideologi, renvasket av Gazas tårer. Jødehatet i filmen blir noe tildekket av en konsekvent feil i oversettelsen fra arabisk tale til engelsk teksting. Palestinerne sier “Yehud” – jøde – men dette blir alltid oversatt med israelere eller Israel. Hamas-tilhengernes forbannelser retter seg ikke kun mot “zionistene”, men mot jødene som folk og religiøs gruppe.»

Etter at NRK tidligere har vist filmen, har grove eksempler på jødehat skyllet gjennom sosiale medier i Norge.

 

Kjent for å lyve med bilder

Cinemateket presenterer Gazas tårer som en «dokumentarfilm». Men allerede da filmen ble lansert i 2010 påviste universitetslektor Hans Erik Voktor at filmen inneholder flere konstruerte scener.

– Jeg har oppdaget at det i filmen er klippet inn scener som er direkte manipulerende og ikke ekte dokumentariske, sa Voktor til Rogalands Avis. Produsentene måtte innrømme kryssklipping. Også flere andre steder er bilder og lyd av israelske krigsmaskiner klippet inn på en veldig lite overbevisende måte.

I 2014 kunne MIFF avsløre at filmregissør Vibeke Løkkeberg publiserte flere forfalske propagandabilder på Facebook med anklage mot Israel.

 

Send din protest

  • Dersom du vil sende din protest, send en saklig og vennlig e-post til kulturminister Thorhild Widvey på e-post postmottak@kud.dep.no. Du kan også protestere på Cinematekets Facebook-side. Inkluder gjerne en lenke til denne artikkelen i klagene.

 

OSSE advarte mot dette

I 2012 var en delegasjon fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Norge for å vurdere situasjonen når det gjelder toleranse og diskriminering. I sin rapport henviser de til HL-senterets undersøkelse Antisemittisme i Norge? som kom ut samme år. OSSE-delegatene skriver:

“A second question found that 38% of Norwegians believe that Israeli treatment of Palestinians was analogous to Nazi actions against Jews. Although Norwegian political leaders have been quite critical of Israel in their discussions of the Middle East conflict, they claim to be taken aback by this. It surely reflects a lack of knowledge about the Holocaust, but its implication go further. Anti-Israel animus can also become a form of anti-Semitism, and the EU Fundamental Rights Agency has cited describing Israelis as Nazis to be one such example. Norway’s small Jewish community must directly face the results of a larger society harboring strongly negative views of Israel that are frequently folded into their view of Jews.”

I konklusjonen kom en klar anbefaling til norske myndigheter: “The Foreign Ministry should promote a civil discussion of the Middle East conflict and admonish those who in the course of debate would demonize the State of Israel.”

Ved å vise filmen Gazas tårer bryter Norsk filminstitutt brutalt med denne anbefalingen. Det er få som i samme grad som Løkkeberg har bidratt til å demonisere staten Israel.

En måling fra Anti-Defamation League fra 20. mars 2012 viser at nordmenn, mer enn andre europeere, lar sin holdning til jøder bli påvirket av handlinger gjennomført av staten Israel. Ingen andre forklarer oftere vold mot jøder i eget land med anti-israelske holdninger. Dersom Norsk Filminstitutt fortsetter å vise propagandafilmer som oppvigler til hat mot Israel, er det stor fare for at dette også får farlige konsekvenser for Norges lille jødiske minoritet. Denne galskapen må stanse!

 

 

Cinematekets svar

MIFF har spurt Cinemateket på Facebook:

Hvorfor vise en film som renvasker en voldelig islamistbevegelse og som oppildner til religiøst hat mot jøder?

Cinemateket svarte kort:

Vi viser alle Vibeke Løkkebergs filmer denne perioden.

Ikke alle filmregissører blir æret med økt netto jødehat i hovedstaden i anledning sin 70-årsdag. Men det blir Løkkeberg. Finansiert av dine skattepenger.

MIFFs arbeid for å motvirke Israel- og jødehat i det norske samfunnet finansieres i sin helhet av våre medlemmer og støttespillere gjennom årskontingent og gaver. Bli medlem i dag for å styrke vårt arbeid!

MIFFs organisasjonssekretær Kjetil Ravn Hansen bidro til denne artikkelen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart