Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Skjermdump fra YouTube-video som feilaktig påstår å formidle et budskap fra Nationaltheatret.
Skjermdump fra YouTube-video som feilaktig påstår å formidle et budskap fra Nationaltheatret.

Israel-boikottere misbruker Nationaltheatrets navn

Israel-boikottere utgir seg for å snakke på vegne av Nationaltheatret i Morgenbladet i dag. Men de seiler under falskt flagg. MIFF avslører hvem som egentlig sto bak budskapet.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

I Morgenbladet fredag 23. september presenteres en tekst som utgir seg for å ha Nationaltheatret som avsender. Der beklager ”Nationaltheatret” at de samarbeidet med Habima, det israelske nasjonalteateret, om et prosjekt fra 2013 til 2015. ”Habima bryter med internasjonal rett når de spiller teater for de ulovlige jødiske bosetningene i de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden”, påstår den anonyme skribenten som har brukt Nationaltheatret som falsk identitet.

Resten av innlegget består av ramsalt kritikk og demonisering av Israel som rasistisk apartheidstat. Mot slutten kommer følgende erklæring:

”Nationaltheatret gir herved sin fulle og hele støtte til det palestinske sivilsamfunnets kampanje for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel (BDS).”

Saken sjokkerer mange Israel-venner. Flere av dem har henvendt seg til MIFF med sine reaksjoner etter å ha lest Morgenbladet. Det er slett ingen selvfølge at alle oppfatter at innlegget er utgitt for å være en form for kunst. Som Dagens Næringslivs journalist Bjørn Gabrielsen skriver på Facebook med bitende ironi: ”Jeg går ut fra at dette er satire, men har lest så mye lignende tekst som er ment oppriktig at jeg sannelig ikke er helt sikker. Så da er det i hvert fall kunst.”

Faktum er selvfølgelig at Nationaltheatret aldri har gått ut med noen slik tilslutning til boikottbevegelsen mot Israel eller kommet med noen slik beklagelse av samarbeidet med Habima.

Nå gjør de faktisk dette klinkende klart på sine egne nettsider. Nationaltheatret uttaler:

”Innlegget er ikke skrevet av Nationaltheatret – og representerer ikke Nationaltheatrets holdning – men er et uttrykk for kunstnerisk frihet. Nationaltheatret har fremdeles større tro på samarbeid med kunstnere på tvers av landegrenser og fra regimer vi er kritiske til, enn boikott og taushet.”

 

Hvordan Morgenbladet hjalp BDS-bevegelsen

Morgenbladet har vært med på å føre folk bak lyset både i Norge og ellers i verden, når de med presentasjonsformen på oppslaget har bidratt til å tilsløre at det er en forfalskning – eller kunst, om du vil.

I papirutgaven, og i den første publiserte versjonen i nettutgaven, var det kun i en kort forklaring nedenfor artikkelteksten fortalt at teksten var et ”verk” laget av det intetsigende navnet ”NationalApology”. Innlegget ble publisert under vignetten «Ideer: Kunstverk», til forskjell fra vignetten «Ideer: Debatt», som er leserbrevsiden. I løpet av dagen har Morgenbladet redigert presentasjonen av saken på nettsiden. De har fjernet et bilde av Nationaltheatret, løftet opp inforammen om at dette skal være et «verk» og lagt inn ny forklaring også i bunnen.

– Jeg tolker denne endringen som en erkjennelse fra Morgenbladet side om at første presentasjon på nettsiden lett kunne tolkes som en offisiell uttalelse fra teateret, kommenterer Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred.

 

Feilinformasjonen sprer seg både i Norge og utlandet

Morgenbladet har tatt med en link til en nettside som tilhører den anonyme avsenderen, og en YouTube-video der innlegget framføres muntlig på engelsk av en kvinne som presenteres med det falske navnet Gjertrud Synge som «talsperson» for Nationaltheatret .

Når videoen er på engelsk, og nettsiden både på norsk og engelsk, er det selvsagt stor fare for at internasjonale lesere – i tillegg til norske – misforstår og tror at dette er en reell nyhet. ”Nyheten” om at det norske nasjonale teateret ber om unnskyldning for Israel-samarbeid sprer seg allerede på engelsk via sosiale medier som Twitter.

 

Hvem sto bak falskneriet?

Nettsiden det henvises til er Nationaltheatret-beklager.no. Domenet er eid av teaterkunstner Pia Maria Roll Jessen. Hun har ikke brukt sitt virkelige navn noe sted på siden der hun utgir seg for å være Nationaltheatret. Nettsiden er full av reklame for den internasjonale BDS-bevegelsen.

I programmet for Ibsen-festivalen framgår det at ”verket” skal framføres søndag 25. september i foajeen på Nationaltheatret.

 

Israel-boikott er umoralsk og hindrer fred.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart