Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Mahmoud Abbas har gått fra vettet

Mahmoud Abbas holder mulige etterfølgere på trygg avstand. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas fortsetter å betale fengslede palestinske terrorister store summer. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Den palestinske presidenten kaller Israel et kolonialistisk europeisk prosjekt.

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas antydet i en tale søndag kveld at europeiske jøder valgte å bli drept i Holocaust framfor å emigrere til det britiske Palestinamandatet. Han kom også med anklager om at Israels første statsminister, David Ben-Gurion, tvang jøder fra Yemen og Irak til å flytte til staten Israel mot deres vilje, skriver den israelske avisen Times of Israel.

Abbas skal videre i talen sin ha hevdet at staten Israel ble etablert som et «kolonialistisk prosjekt som ikke har noe å gjøre med jødedommen å gjøre» for å beskytte europeiske interesser. Han hevdet også at den jødiske staten bevisst skapte uro i arabiske land for å tvinge jøder i Midtøsten til å flytte til den nyopprettede staten. Rundt én million jøder fra  arabiske og muslimske land måtte flykte fra hjemmene sine fordi det ikke lenger var trygt for dem.

Ikke én eneste gang nevnte Abbas noe om jødenes tilknytning til Israel.

Avigdor Lieberman mener Mahmoud Abbas med sine uttalelser har gått fra vettet. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)

Det har ikke manglet på reaksjoner fra israelske ledere etter talen til den palestinske presidenten. Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman mener Abbas har «gått helt fra vettet» og mener talen tyder på at den palestinske presidenten ikke er interessert i reelle fredsforhandlinger med Israel.

– Denne talen signaliserer at han har mistet kontrollen, mistet støtten fra de moderate kreftene i den arabiske verden og at han gitt opp forhandlinger.

Også Israels president Reuven Rivlin går hardt ut mot talen til Abbas og sammenligner uttalelsene med ting han tidligere har sagt, som har gjort at han har blitt anklaget for å være antisemittisk og Holocaust-fornekter.

– Det var forferdelig det vi hørte fra Mahmoud Abbas. Han gikk tilbake til ideer han uttrykte for flere tiår siden, som ikke var noe mindre forferdelige den gang. Å si at Israel er et resultat av en vestlig konspirasjon for å bosette jøder i arabisk land? Å si at jøder ikke har noen forbindelse til landet Israel? Han glemte mange ting og sa akkurat de samme tingene som førte til at han for flere år siden ble anklaget for antisemittisme og Holocaust-fornektelse.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som for øyeblikket er på en femdagers reise i India, mener uttalelsene til Abbas er «roten til konflikten».

– Han avslørte det vi har sagt hele tiden. Roten til konflikten er fornektelsen av å anerkjenne en jødisk stat innenfor noen form for grenser, sier han.

Statsminister Benjamin Netanyahu presenterte avtalen med Tyrkia 27. juni 2016. (Foto: Ofir Gendelman, PMO)
Statsminister Benjamin Netanyahu mener uttalelsene er roten til konflikten. (Foto: Ofir Gendelman, PMO)

Også opposisjonsleder Avi Gabbay fra det israelske Arbeiderpartiet går hardt ut mot talen til president Abbas. Han omtaler den som antisemittisk.

Israels FN-ambassadør Danny Danon mener FN må fordømme uttalelsene.

– Blant de mange falske anklagene i talen hans gjentok Abbas løgnen om at gjenopprettelsen av det jødiske folks nasjonalstat i vårt historiske hjemland er «et kolonialistisk prosjekt som ikke har noe med jødedommen å gjøre», skriver Danon i et brev til FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Under talen sin gikk ikke Abbas bare til angrep på staten Israel, men han kom også med flere krasse utspill mot USA og president Donald Trump. Utdanningsminister Naftali Bennet mener talen var Abbas’ siste svanesang.

– Abu Mazen [Abbas] er ved veis ende, ved slutten av sin regjeringstid og ved slutten av sitt liv. Det virker ikke som om det finnes en palestinsk partner [for fred] og det er usannsynlig at det vil komme en, sier Bennet fra høyrepartiet Det jødiske hjem.

Naftali Bennett sier Mahmoud Abbas tale var hans siste svanesang. (Foto: Bayit Yehudi)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart