Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hver tredje europeer sier de vet lite eller ingenting om Holocaust

Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Mange urovekkende tall i en ny stor spørreundersøkelse fra CNN.

Antisemittiske stereotyper lever i beste velgående i Europa, mens minnet om Holocaust er i ferd med å falme. Det viser en stor spørreundersøkelse som CNN har bestilt. Over en fjerdedel av de spurte i undersøkelsen mener jøder har for mye innflytelse i næringsliv og økonomi. Nesten en av fire sier jøder har for mye innflytelse over konflikter og kriger rundt om i hele verden.

En av fem mener jøder har for mye innflytelse i media og like mange mener de har for stor innflytelse i politikken, har undersøkelsen avdekket.

Samtidig sier en tredjedel av europeerne som blir spurt at de vet lite eller ingenting om Holocaust, nazistenes massemord på seks millioner jøder.

– Disse tallene kan ikke ignoreres. De viser et eksplisitt behov for mer informasjon, bevisstgjøring og avgjørende tiltak fra myndigheter og offentlige institusjoner, samtidig med klare deklarasjoner og tiltak fra samfunnsledere, politikere og andre, sier ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i en uttalelse.

Spørreundersøkelsen ble utført av selskapet ComRes på vegne av CNN. Over 7000 mennesker i Europa deltok, med over 1000 respondenter hver i Østerrike, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Ungarn, Polen og Sverige.

Undersøkelsen ble gjennomført før drapet på elleve jøder i en synagoge i Pittsburgh, det dødeligste angrepet noensinne mot jøder i USA.

Rundt fem prosent av europeerne i undersøkelsen har aldri hørt om Holocaust, selv om det er mindre enn 75 år siden slutten på 2. verdenskrig. Fremdeles er titusenvis av Holocaust-overlevende i live.

Mangel på kunnskap om Holocaust er spesielt slående blant unge mennesker i Frankrike. Én av fem mellom 18 og 34 år har aldri hørt om Holocaust.

I Østerrike, landet hvor Hitler ble født, svarer 12% av unge mennesker at de aldri har hørt om Holocaust. Østerrike har også den høyeste andelen som sier de «vet lite» om Holocaust. Dette svarer fire av ti voksne i landet.

Bare én av fem europeere svarer at de vet «ganske mye» om Holocaust.

Til tross for at kunnskapen er urovekkende lav svarer europeerne at de synes det er viktig å holde minnet om Holocaust i live. To tredjedeler sier det å holde minnet i live for å hindre at slike grusomheter skjer igjen.

Et annet urovekkende punkt i undersøkelsen er at hver tredje europeer mener at jødene bruker Holocaust til å fremme egne posisjoner eller mål.

54% av europeerne svarer at Israel har rett til å eksistere som en jødisk stat. I Polen er det to tredjedeler som mener dette.

Hver tredje spurte mener også at kritikk mot Israel har en tendens til å være motivert av antisemittisme. Bare en av fem mener det ikke er det.

18% av de spurte mener jødene selv har skyld i antisemittismen.

På spørsmål om hvor mange jøder de tror det finnes i verden er det mange som svarer feil. Det mest overraskede er kanskje svarene i Ungarn. En fjerdedel av ungarerne anslår at mer enn 20% av verdens befolkning er jøder. Hver femte brite og polakk tror det samme. Sannheten er at mindre enn 0,2% av verdens befolkning er jøder. Altså en feilmargin på hundre ganger.

ComRes intervjuet 7092 voksne på nett i sju land mellom 7. og 20. september 2018. 1010 ble spurt i Storbritannia, 1006 i Frankrike, 1012 i Tyskland, 1020 i Polen, 1019 i Ungarn, 1018 i Sverige og 1007 i Østerrike.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart