Antisemittismen er et økende problem i Europa. Her symbolisert med antisemittisk tagging i Tyskland. (Foto: Wikipedia)
Antisemittismen er et økende problem i Europa. Her symbolisert med antisemittisk tagging i Tyskland. (Foto: Wikipedia)

90% av europeiske jøder opplever at antisemittismen blir verre

Muslimer og venstreradikale står bak mange av de antisemittiske handlingene.

Nesten 90% av europeiske jøder opplever at antisemittismen har økt i hjemlandet sitt i løpet av de siste fem årene, og nesten 30% sier at de har blitt trakassert minst én gang i løpet av det siste året. Det viser en stor spørreundersøkelse i EU som ble publisert mandag 10. desember.

– Flere tiår etter holocaust fortsetter den sjokkerende og økende antisemittismen å herje Europa. På mange måter har antisemittisme blitt urovekkende normalisert, sier Michael O’Flaherty, direktør ved EUs byrå for fundamentale rettigheter (FRA), som står bak undersøkelsen.

Spørreundersøkelsen er blitt gjennomført i tolv EU-land og er den største undersøkelsen i sitt slag på verdensbasis. Av de over 16.000 europeiske jødene som har deltatt i undersøkelsen svarte 85% at antisemittisme er det største sosiale eller politiske problemet i landet de bor i. 38% svarte at de vurderer å emigrere fordi de ikke lenger føler seg trygge som jøder.

Undersøkelsen viser også at hendelser i Midtøsten påvirker antisemittismen i Europa. Over 85% av jøder i Belgia og Frankrike og over 70% av jødene i Danmark, Tyskland og Spania svarer at den arabisk-israelske konflikten har stor påvirkning på hvor trygge de føler seg som jøder i hjemlandet sitt.

På grunn av frykt for trakassering og vold er det mange europeiske jøder som ikke våger å vise sin jødiske identitet offentlig. I Danmark, Frankrike og Belgia svarer over halvparten av landets jøder at de ikke viser seg med jødiske symboler som kippa og Davidstjernen utenfor hjemmet.

Undersøkelsen viser også at ved trakassering – alt fra støtende eller truende meldinger, telefonsamtaler, kommentarer, gestikulering og lignende – hvor gjerningspersonen er identifisert, så var de skyldige oftest noen med «ekstreme muslimske synspunkt» (30%), noen med venstreorienterte politiske synspunkt (21%) eller høyreorientert politisk synspunkt (13%).

Sverige, Tyskland og Storbritannia har den største økningen av jøder som synes antisemittisme er et «veldig stort» eller «ganske stort» problem, men det er Frankrike som har de største utfordringene. Der svarer hele 95% av jødene at antisemittisme er et stort problem. Danmark har de laveste tallene med 56% som mener det samme. Ungarn skiller seg ut i forhold til resten av Europa. Der opplever jødene at det blir stadig mindre antisemittisme.

De tolv EU-landene i undersøkelsen – Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia, Nederland, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia – er hjemlandene til 96% av jødene som bor i Den europeiske union.

Nylig kom en annen spørreundersøkelse som viser urovekkende holdninger til jøder i Europa – samt lite kunnskap om nazistenes jødeutryddelser.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart