Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Sjefsrabbiner: – Antisemittismen har slått rot i det britiske Arbeiderpartiet

Den britiske sjefsrabbineren Ephraim Mirvis går hardt ut mot Labour og partileder Jeremy Corbyn. (Foto: Flickr)
Ephraim Mirvis mener det vil være en katastrofe hvis Jeremy Corbyn blir statsminister.

Den britiske sjefsrabbineren Ephraim Mirvis går ut og advarer om at «nasjonens sjel står på spill» ved valget i Storbritannia 12. desember. Sjefsrabbineren mener antisemittismen har slått rot i det britiske Arbeiderpartiet (Labour) og at den er «sanksjonert helt fra toppen».

Utspillet fra Mirvis er publisert i et kronikk i tirsdagens utgave av den britiske avisen The Times. Mirvis skriver at «britiske jøder er grepet av frykt» for at Arbeiderparti-leder Jeremy Corbyn skal bli statsminister etter valget.

Corbyn, som lenge har kjempet palestinernes sak og kalt terrorgrupper som Hamas og Hizbollah «venner», kritiseres av egne partimedlemmer, politiske rivaler og jødiske ledere for å ha feilet i å håndtere antisemittismen i partiet. Over 100 saker om antisemittisme er nå til behandling internt i partiet. I tillegg er flere tusen andre hendelser rapportert, men forblitt uløste.

«Det vanligste spørsmålet jeg får for tiden er: Hva vil skje med jøder og jødedommen i Storbritannia hvis Arbeiderpartiet danner den neste regjeringen? Denne frykten er berettiget», skriver Mirvis i kronikken.

Det er svært uvanlig at en rabbiner blander seg inn i politikk, men Mirvis mener antisemittismen i det britiske Arbeiderpartiet er så alvorlig at han har gjort et unntak. Sjefsrabbineren mener jobben partiet og partiledelsen har gjort for å stanse antisemittismen internt har vært «totalt utilstrekkelig».

«Det er en feil å se dette som et menneskelig problem i stedet for et politisk problem. Det er et kulturelt problem. Det er et ledelsesproblem. En ny gift – sanksjonert fra toppen – har slått rot i Arbeiderpartiet», skriver han.

En talsperson for Arbeiderpartiet avviser at de tar lett på antisemittismen i partiet og hevder Corbyn hele livet har kjempet mot antisemittisme.

– En Arbeiderparti-regjering vil garantere sikkerhet til det jødiske samfunnet, forsvare og støtte den jødiske livsstilen og bekjempe økende antisemittisme i vårt eget land og over hele Europa, sier personen til avisen.

Erkebiskop Justin Welby mener innlegget til sjefsrabbineren bør være en vekker om den utryggheten og frykten som mange britiske jøder føler.

«Alle innbyggerne i landet vårt har krav på å føle seg trygge. De skal kunne leve i samsvar med deres egen tro og fritt kunne uttrykke sin kultur og tro. Som kirke er vi veldig bevisst over vår egen historie med antisemittisme. Ingen av oss har råd til å være selvtilfredse. Når man uttrykker bekymring om antisemittisme så krever det også at bekymringen blir fulgt opp av synlig handling», skriver Welby, som også er leder av den anglikanske kirken.

Det bor rundt 300.000 jøder i Storbritannia. En spørreundersøkelse publisert tidligere i november viste at 87 prosent av britiske jøder mener Corbyn er en antisemitt. Nesten 50 prosent av landets jøder sier de «seriøst vurderer å emigrere fra Storbritannia» hvis Corbyn blir statsminister. 90 prosent av britiske jøder, som historisk ofte har stemt Arbeiderpartiet, sier de ikke vil stemme på Corbyn, skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Også Lord Jonathan Sacks, som var britisk sjefsrabbiner før Mivris, har gått hardt ut mot Corbyn, som han omtaler som en farlig antisemitt.

Labours statsministerkandidat Jeremy Corbyn kan ikke akkurat kalles en Israel-venn. (Foto: Chatham House)
Britiske jøder er svært redde for at Jeremy Corbyn skal bli statsminister i Storbritannia. (Foto: Chatham House)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart