Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Stor studie: En av fem i England tror koronaen er en jødisk konspirasjon

Hver femte person i England tror på en konspirasjonsteori om at jødene står bak koronaviruset for å tjene penger på en økonomisk kollaps av verdensøkonomien. Her fra en synagoge i Liverpool. (Foto: Michael D. Beckwith/Flickr)
– Tallet var høyere enn forventet, sier forskere ved University of Oxford.

En av fem i England tror at jødene har skapt koronapandemien for å tjene penger på en kollaps av verdensøkonomien. Det viser en studie publisert av et team av forskere ved Universitet i Oxford, skriver Jerusalem Post.

Dette kom frem i en større undersøkelse om holdninger til viruset og de tiltak som er iverksatt for å forhindre spredning, som viste at det var mye underliggende mistillit til de offisielle rådene om viruset i offentligheten.

– Troen på konspirasjonsteorier har økt i takt med nedstengningen av samfunnet, sier Daniel Freeman, som har ledet studien, til avisen.

Blant annet har konspirasjonsteorier om at 5G-nettet har forårsaket koronaviruset ført til at flere mobilmaster er blitt ødelagt i England.

2500 voksne som er representative for den engelske befolkning i form av alder, kjønn, region og inntekt har deltatt i studien. De har blant annet svart på spørsmål om ulike konspirasjonsteorier om pandemien. Respondentene ble spurt om hvor enige de var i 48 ulike konspirasjonsteorier.

Til påstanden om at «jøder har skapt viruset for å tjene penger på en økonomisk kollaps» svarte 5,3% at de var «litt enige», 6,8% svarte at de var «ganske enige», 4,6% svarte at de var «veldig enige», mens 2,4% svarte at de var «helt enige». 80,8 prosent svarte at de ikke var enige i den påstanden i det hele tatt.

– Funnene i vår studie er virkelig bekymringsfulle. Andelen som tror på konspirasjonsteoriene var høyere enn vi hadde forventet. Bare halvparten av befolkningen ser ut til å være helt upåvirket av slike ideer. Svært skumle ideer ser ut til å ha støtte av et betydelig mindretall, sier Freeman.

Tilsvarende tall ble også registrert i konspirasjonsteorier om andre grupper, som mulismer. Andre tall i studien viser at mer enn en fjerdedel av de spurte mener «kjendiser blir betalt for å si at de har koronaviruset». Mange tror også at den britiske statsministeren Boris Johnson «bare latet som om han hadde koronaviruset».

– Konspirasjonsteoriene varierte stort i innhold, og var ofte motstridende med hverandre, men hvis en person først tror på én ide, så er det mer sannsynlig at de støtter andre. Hvis en person skylder på jødene, så er det også større sannsynlighet for at de skylder på muslimer, Bill Gates og farmasøytiske selskaper også, forklarer Freeman.

Studien fra Universitet i Oxford kommer kort tid etter at organisasjonen Hope Not Hate publiserte en lignende spørreundersøkelse, som ble gjennomført mellom februar og april. Den undersøkelsen viste at 13% av britene trodde at jødene hadde «utilbørlig kontroll over bankene», mens 38% svarte at det kunne de ikke «si med sikkerhet» eller «ikke visste».

I tillegg viser en rapport fra Community Security Trust, en organisasjon som jobber med å sikre fysisk beskyttelse av britiske jøder og som overvåker antisemittismen i landet, at det har vært økende trusler og anklager mot jøder i sosiale medier som følge av koronapandemien.

Leder av Storbritannias avdeling av Jewish National Fund er ikke overrasket over antisemittismen som kommer til syne i disse undersøkelsene.

– Antisemittismen er dypt forankret i Storbritannia og England. I en tid som koronapandemien forsterkes antisemitters grunnleggende syn om at jøder har skyld i alle verdens problemer. Derfor er jeg ikke overrasket over at antisemittismen øker i takt med utbruddet, sier Samuel Hayek i JFN-UK.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart