Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ekstremister på både høyre- og venstresiden bak økt antisemittisme

Besøkende på holocaust-minnesmerket Yad Vashem i forbindelse med den jødiske minnedagen over holocaust. (Foto: Flash90)
De fleste land med store jødiske befolkninger opplevde en kraftig økning i antisemittiske hendelser i fjor. Spesielt to årsaker trekkes frem.

I forbindelse med den jødiske minnedagen for holocaust har universitet i Tel Aviv publisert en rapport om antisemittismen i verden. Det er den 28. rapporten i rekken, som er basert på flere titalls studier, informasjon fra lokale myndigheter, media og jødiske organisasjoner verden over.

Rapporten viser en urovekkende økning i antallet antisemittiske hendelser i mange land, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Det rapporteres om en dramatisk økning i antisemittiske hendelser i USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Australia og en rekke andre land. Ifølge rapporten stammer økningen fra både den radikale høyresiden og venstresiden i de ulike landene. Mye løgn og hets spres i sosiale medier.

Det var spesielt en kraftig oppsving i konspirasjonsteorier som følge av koronapandemien, og Gaza-krigen i mai 2021 mellom Israel og Hamas, som genererte store bølger med antisemittisme. De fleste land med stor jødisk befolkning opplevde økt antisemittisme i løpet av fjoråret.

I USA rapporterte politiet i storbyen New York om 214 hatforbrytelser mot jøder i 2021, i forhold til 126 året før. I Los Angeles rapporterte politiet om 79 slike forbrytelser, sammenlignet med 40 året før. Bare i løpet av tre uker i mai, under og etter konflikten mellom Israel og Hamas, ble det registrert hele 251 antisemittiske hendelser i USA.

I Frankrike, som har verdens tredje største jødiske befolkning, ble det registrert 589 antisemittiske hendelser i 2021. Det er en økning på hele 74% i forhold til 2020, men 14% mindre enn i 2019.

I Canada, som har det fjerde største jødiske samfunnet i verden, ble det registrert 61 angrep på jøder i mai 2021 alene. Ikke siden registreringen startet i 1982 er det registrert så mange angrep på én måned. Totalt ble det registrert ulike 226 antisemittiske hendelser i mai 2021 i Canada. Dette kan knyttes tilbake til reaksjoner på Israels krigføring med Hamas.

I Storbritannia ble det registrert 2255 antisemittiske hendelser i 2021, en økning på 34% i forhold til 2020 og en økning på 24% i forhold til 2019. Det ble registrert hele 78% flere fysiske angrep på jøder i 2021 enn i 2020.

I Tyskland registrerte politiet 3028 antisemittiske hendelser i 2021, en økning på 29% i forhold til 2020 og en økning på hele 49% i forhold til 2019. Et annet bekymringsfullt fenomen som ble registrert i 2021 var at tyske vaksinemotstandere begynte å sammenligne seg selv med jøder under holocaust. Dette fører til en bagatellisering av holocaust.

I Australia ble det registrert 447 antisemittiske hendelser i 2021, en økning på 35% i forhold til 2020 og en økning på 21.5% i forhold til 2019. I likhet med de mange andre land ble det registrert rekordmange tilfeller i mai, under den 11 dager lange krigen mellom Israel og Hamas.

Ifølge rapporten var det krigen i mai 2021 og koronapandamien som var de to store hendelsene som førte til en økning i antisemittiske angrep verden over. Forfatterne av rapporten er bekymret for utviklingen.

– Det er noe som ikke fungerer. Kampen mot antisemittisme har de siste årene fått omfattende ressurser verden over, men til tross for viktige programmer og initiativer øker antallet antisemittiske hendelser kraftig, inkludert voldelig overfall, sier Uriya Shavit ved universitet i Tel Aviv.

Dina Porat ved universitet mener at sosiale medier bidrar til å forsterke antisemittismen. I forbindelse med koronapandamien er det blitt spredt mange konspirasjonsteorier om jøder, blant annet at jøder har skapt og spredt viruset. Porat sier også at Iran aktivt bruker sosiale medier for å spre antisemittisk propaganda gjennom ulike kanaler. Hun mener dette er er en problemstilling som må bli gjort mer kjent og bekjempet.

Et eksempel på en antisemittisk karikatur, hvor jøder får skylden for koronaviruset. (Foto: ADL)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart