Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Terrorangrep ved Afrikas eldste synagoge

Synagogen i Djerba regnes som den eldste synagogen i Afrika. Her fra Lag B’Omer-markeringen i 2007. (Foto: Wikipedia)
En tunisisk marineoffiser gikk til angrep mens hundrevis av jødiske pilegrimer var til stede.

Tirsdag 9. mai ble to jødiske pilegrimer og en sikkerhetsvakt skutt og drept utenfor en synagoge på øya Djerba i Tunisia. Ifølge tunisiske myndigheter skal terroristen, som var en tunisisk marineoffiser, også ha drept en kamerat før angrepet for å stjele ammunisjonen hans.

Etter å ha skutt kameraten skal terroristen ha dratt til synagogen, som er Afrikas eldste, samtidig som det var hundrevis av jødiske pilegrimer der i forbindelse med den jødiske høytiden Lag B’Omer. Arrangementet var i ferd med å avsluttes da de flere hundre til stede hørte skytingen.

Synagogen er sterkt bevoktet og vakter utenfor klarte å skyte og drepe angriperen. For å forsikre seg om at det ikke var flere angripere måtte de flere hundre pilegrimene barrikadere seg i synagogen i timesvis.

– Etterforskningen fortsetter for å belyse motivene for denne feige aggresjonen, sier det tunisiske innenriksdepartementet i en uttalelse.

De omtaler ikke skyteangrepet som et terrorangrep i uttalelsen.

De to drepte pilegrimene er 30 år gamle Aviel Haddad, som hadde tunisisk og israelsk statsborgerskap, og hans fetter Benjamin Haddad (42), som var en fransk-jødisk forretningsmann som levde i Frankrike. I tillegg ble fire sivile og fem vakter skadet i angrepet. De siste dagene har rundt 5000 jødiske pilegrimer valfartet til den historiske synagogen.

De fleste pilegrimene er fra Frankrike og Israel, i tillegg til medlemmer fra det lille jødiske miljøet i Tunisia. Mens det i 1958 bodde over 80.000 jøder i det nordafrikanske landet, er det i dag bare litt over tusen igjen.

Det er ikke første gang synagogen er utsatt for et angrep. I 2002 eksploderte terrorgruppen Al-Qaida en lastebilbombe ved synagoge som tok livet av 20 mennesker. Blant de drepte var det 14 tyske turister.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart