Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Apartheid-anklagene er ikke nye

Israel ble anklaget for apartheid lenge før kontrollpostene og sikkerhetsbarrieren kom opp på Vestbredden (for å stanse den palestinske terrorkrigen fra høsten 2000).

Israel ble anklaget for apartheid lenge før kontrollpostene og sikkerhetsbarrieren kom opp på Vestbredden (for å stanse den palestinske terrorkrigen fra høsten 2000).

Allerede på midten av 1970-tallet ble det satt likhetstegn mellom Israel og apartheid av anti-sionistiske krefter.

Også den gang var det faktiske grunnlaget bak anklagene syltynn:
– Israel har handelsforbindelse med Sør-Afrika, derfor er Israel en apartheid-stat, var argumentet.

Problemet, da som nå, var imidlertid at man brukte én lov for Israel og en annen for alle andre.

En amerikansk undersøkelse som ble gjengitt i 1976 viste at 24 afrikanske stater regjert av svarte hadde handelsforbindelse med Sør-Afrika, direkte eller indirekte.

I tillegg handlet de fleste arabiske og kommunistiske land med Sør-Afrika. Saudi-Arabia eksporterte olje for millioner av kroner.

Også Norge, Sverige og Danmark handlet med Sør-Afrika, og Frankrike var våpenleverandør nummer én. Norges handel med apartheid-regimet var fordoblet fra 1974.

Slik var altså situasjonen i 1976, men ingen satte likhetstegn mellom Saudi-Arabia og apartheid, Frankrike og apartheid eller Norge og apartheid. Også for 30 år siden var det bare Israel som ble utvalgt som syndebukk.

I dag gjentar mønsteret seg. Det er bare Israel som blir anklaget for apartheid, samtidig som man lukker øynene for den grove undertrykkelse og diskriminering som foregår i andre land generelt og arabiske land spesielt.

Bakgrunn
Situasjonsbeskrivelsen fra 1976 i denne artikkelen er hentet fra artikkelen «Israel og Syd-Afrika» i bladet «Med Israel for fred» nr. 3/ 1976. (Bladet «Med Israel for fred» ble forløperen til avisen Midtøsten i fokus. I 1978 ble Med Israel for fred formelt dannet som en egen organisasjon.)

De siste tre avsnittene i artikkelen lyder slik:

«Noe av det mest paradoksale i denne saken er at de sorte, afrikanske stater som i 1973 brøt de diplomatiske forbindelsene med Israel, idag forlanger at Israel skal stå solidarisk med dem ved å boykotte Syd-Afrika – en boykott de selv ikke er med på.

Det er også viktig å være klar over at det bor 120.000 jøder i Syd-Afrika. Overfor disse har Israel en klar forpliktelse til å opprettholde forbindelsene med Syd-Afrika.

Å handle med Syd-Afrika er ikke ensbetydende med å akseptere apartheid, like lite som det å handle med Sovjet eller Kina er ensbetydende med å solidarisere seg med kommunismen.»

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart