Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Lav sysselsetting blant araberne

Bare 20 % av de arabiske kvinnene i Israel deltar i lønnet arbeid. Det har vært kjent lenge. Men forskere fra Bank of Israel har funnet at en stor del av de arabiske mennene avslutter sin yrkeskarriere allerede i en alder av 40-44 år. Det har vært mindre kjent.

Bare 20 % av de arabiske kvinnene i Israel deltar i lønnet arbeid. Det har vært kjent lenge. Men forskere fra Bank of Israel har funnet at en stor del av de arabiske mennene avslutter sin yrkeskarriere allerede i en alder av 40-44 år. Det har vært mindre kjent.

Dette er et helt annet mønster enn andre ansatte både i Israel og andre land. Det kan ikke forklares ut fra vanlige faktorer som alder, utdanning, ekteskapelig status, antall barn eller inntekt i familien.

Forskerne gir noen forklaringer: De arabiske mennene i Israel har i stor grad kroppsarbeid. Når de ikke er i så god form lenger, blir de byttet ut med fremmedarbeidere. Araberne gjør kanskje ofte ikke så mye for å holde på jobben sin, fordi det finnes ulike former for trygder og støtteordninger. I tillegg kommer at blant israelske arabere er det en vanlig oppfatning at barna skal ta ansvar for sine foreldre fra en tidlig alder.

Israelske arabiske menn avslutter oftere karrieren tidlig jo lavere utdanning de har. Og de som bor i Sør-Israel (ofte beduiner) slutter tidligere enn andre.

Blant jødiske menn i Israel, og likeså arabiske menn i de palestinske områdene og i de arabiske nabolandene, er mønsteret mer som i Europa: Graden av sysselsetting for menn blir redusert fra man er ca. 50 år og utover. I USA minker sysselsettingen betydelig først etter at man har fylt 55 år.

Kvinnene
Med hensyn til de arabiske kvinnene er det stor forskjell mellom «tradisjonelle» og «moderne» kvinner. Det går på utdanning, om man er gift, antall barn, kunnskaper på felter som engelsk og data.

Som nevnt har bare 20 % av kvinnene lønnet arbeid. Det er mye mindre enn hos jødene. Men det er ikke så forskjellig fra situasjonen i muslimske land.

En leser skriver i en kommentar til artikkelen at det nok er mange kvinner som arbeider svart, særlig i familiebedrifter, slik at den virkelige sysselsettingen nok er en god del høyere enn den offisielle. Kanskje gjelder det til en viss grad menn også.

Fattigdom
Det er mange årsaker til at inntekten blant araberne i Israel er lavere enn blant jødene. Lav sysselsetting blant kvinner, og altså også til en viss grad menn, er en viktig årsak. Men selv om standarden er lav i forhold til vår standard og til de europeiske jødene i Israel, er den høy i forhold til nabolandene.

Og blant de israelske araberne er det også mange som er velstående og høyt utdannede.
Men gjennomsnittlig er utdanningen lav og arabisk ungdom har store handicap fordi de snakker et annet språk hjemme (arabisk) enn det som er vanlig i det offentlige og næringslivet (hebraisk). Det er en viktig grunn til fattigdom, for da blir det mye dårlig betalt kroppsarbeid.

Våre kilder mener at staten må satse mer på omskolering. For kvinnenes vedkommende er det behov for flere barnehager.
Og selvsagt: De arabiske familiene har ofte svært mange barn. Det betyr at selv om familiens inntekt kan være bra, blir det lite på hver.

Kilde: En artikkel på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 19. november. Forfatter er visst ikke angitt, men artikkel bygger på en studie av professor Eran Yashiv og Nitza Kasir i Forskningsavdelingen i Israel Bank.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart