Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Muslimsk sionist og offiser i IDF

Ala Wahib vokste opp i en arabisk landsby i Israel. De fleste innbyggerne i landsbyen anerkjenner ikke Israels rett til å eksistere. Wahib der i mot, kjemper for landet sitt.

Det er ikke hver dag en muslimsk araber fra en fiendtlig innstilt landsby gjør karriere i IDF. Ala Wahib bærer ikke bare uniform, han er også den høyst rangerte muslimske offiseren i IDF.

– Jeg er operasjonsoffiser for IDFs bakkestyrker på treningbasen i Tze’elim, forteller Ala Wahib i starten av intervjuet med Israel Hayom. Jeg er som mor eller far av dette stedet, legger han til.


Betaler en høy pris

Wahib beskrives som enormt nervøs av intervjueren. Selv etter 12 år i den israelske hæren, er han fortsatt ikke komfortabel med å dele sine tanker offentlig. – I min landsby klarer de ikke å forstå hva som motiverer meg til å forsvare et land som ikke er mitt eget. I hæren er det folk som kjenner meg og som ville gått hele veien med meg, men det er også de som ikke kjenner meg og som ikke egentlig vet hvordan de skal forholde seg til meg, sier han.

Hvis dette er så vanskelig for han, hvorfor bestemte han seg da for å stille til intervju med bilde og fullt navn? Han sier selv det er for å vise arabere i Israel at det er mulig for dem å tjene i den israelske hæren. Han sier også videre at mange arabere ønsker å tjenestegjøre i hæren, men de tør ikke fordi de ikke vet om de vil bli akseptert av omgivelsene.

Prisen Wahib betaler for å tjene i den israelske hæren er svært høy. Han har ingen kontakt med folk fra landsbyen sin, og de eneste vennene som besøker ham er kollegaer fra hæren.

– I arabiske samfunn er det vanlig å være involvert i hverandres liv, det er ikke noe privatliv, sier han trist. Jeg foretrekker ofte selskap av kyrne som beiter her nede. De dømmer meg ikke, de lar meg leve mitt liv i fred, legger han til.

 

Oppdaget en ny verden
Det overveldende flertallet av innbyggerne i Wahibs landsby anerkjenner ikke Israels rett til å eksistere på «palestinsk land». Som liten ble han fortalt at Israel stjal Palestina, så det ble naturlig for ham å se på seg selv som en borger av Palestina. Han sier selv at han «våknet opp» som 14-åring, da han begynte å studere på en kristen skole i Nasaret. Han opplevde da den moderne verden for første gang.

Avstanden fra landsbyen og familien, i løpet av disse tenårene når man utvikler sin identitet, hadde sin pris.

– Den arabisk kristne kulturen er mer lik den europeiske. Den er mindre fanatisk og mye mer moderne enn muslimenes kultur, mener Wahib. I løpet av skoleårene oppdaget han en verden som han ikke trodde fantes. Han sier han oppdaget at jødene ikke var så slemme som han ble fortalt som liten.

– Jeg oppdaget at de har en god side som jeg er tiltrukket av. Jeg identifiserte meg med deres prinsipper og måten de beskytter hverandre på. Jeg følte at jeg ønsket å bli en del av dette landet, sier offiseren.

Sterk opplevelse i Polen
Wahib beskriver seg selv som en «sionistisk israelsk araber». For fire år siden besøkte han utryddelsesleirer i Polen sammen med andre israelske offiserer.

– Som et barn vokste jeg opp i et samfunn som benektet Holocaust. Da jeg ankom Polen ble jeg sjokkert. Jeg gråt mye. Det var noe veldig kraftfullt ved å stå på polsk jord, holde et israelsk flagg og iføre seg uniform av den israelske hæren, men denne gangen fra en maktposisjon. Det var et bevis på at vi ikke lar oss knekke, sier Wahib.

Når Wahib sier «vi», mener han det jødiske folk.

– Jeg tror på den muslimske tro, og jeg vil aldri forlate den, men jeg tror sionisme er noe mer enn religion. Det er noe som fullt og helt representerer følelsen av tilhørighet til den israelske staten og det israelske samfunnet, og den enorme forpliktelsen jeg har til å beskytte og vokte landet som jeg er en del av, sier Wahib.

De siste fem årene har IDF registrert en kraftig økning i antall soldater fra etniske minoriteter. De muslimske byene hvor flest ungdommer verver seg til IDF er Nasaret, Dir al-Assad, Bi’ina og Reineh. 15 muslimske arabere og 14 kristne arabere har blitt drept i tjeneste for IDF gjennom historien.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart