Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Likud-arabisk samarbeid kan være starten på et vakkert vennskap

Mansour Abbas fra United Arab List er en av politikerne som åpner opp for samarbeid med høyresiden. (Foto: Knesset)

Det er en spenning i luften i det politiske landskapet, da en av de største overraskelsene i det kommende valget kan være hvordan de israelske araberne stemmer, skriver Uri Cohen i en kommentar i den israelske storavisen Israel Hayom.

For flere arabiske ledere, som nylig så på Likud som den store fienden, snakker nå åpent om et samarbeid med partiet som ledes av Benjamin Netanyahu. I mars er det nytt valg i Israel – det fjerde på under to år.

«Det viser seg at hvis arabiske land kan inngå fred med Israel uavhengig av den palestinske saken, så kan også de israelske araberne gjøre det. Det arabiske lederskapet har avsluttet boikotten av Likud og har åpnet en ny dialog med høyresiden, som blant annet fokuserer på å øke budsjettet til den arabiske sektor», skriver Cohen og fortsetter:

«Dette er politikk på sitt beste. Lignende prosesser skjer i De forente arabiske Emirater, Marokko og Sudan, hvis hovedstad Khartoum tidligere hadde vært vert for det arabiske toppmøtet som erklærte «ingen fred med Israel, ingen anerkjennelse av Israel og ingen forhandlinger med Israel».

Utgangspunktet for tilnærmingen mellom Likud og arabiske israelere er en anerkjennelse av den ideologiske oppløsningen av venstresiden i Israel.

«Vi er alle vitne til hvordan venstresiden faller fra hverandre med små partier som konkurrerer mot hverandre og ledere som ser på seg selv verdige til å bli statsminister», skriver Cohen videre.

Mens det israelske Arbeiderpartiet tidligere satt med makten i Israel, er partiet i dag helt ute av parlamentet i enkelte meningsmålinger. Store deler av venstresiden er splittet og delt opp i mange partier og fraksjoner.

«Derfor ser flere og flere arabiske ledere at de må inngå en avtale med den israelske høyresiden for å få gjennomslag for krav som hjelper den arabiske sektor. De siste årene har det også funnet sted et sosiologisk drama i det arabiske samfunnet», skriver kommentatoren.

For det siste tiåret har israelske myndigheter brukt milliarder av kroner på å oppmuntre arabiske innbyggere til å ta høyere utdanning. Det har fått flere israelske arabere til å gjennomføre høyere utdanning enn noen gang.

Denne kraftige økningen i utdanning har skapt en høyt utdannet arabisk middelklasse, som har sitt fokus på statlige og private selskaper. De har ikke de samme kampsakene som tidligere generasjoner israelske arabere hadde.

Det kan bidra til en historisk tilnærming mellom Likud og arabiske partier.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart