Søk
Både israelske jøder og arabere er stolt over å være israelere. (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv/Flickr)
Stadig flere israelske arabere tar høyere utdanning ved høyskoler og universiteter. (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv)

Flere israelske arabere utdanner seg

Andelen som tar høyere utdanning, har økt med nesten 80 prosent i løpet av sju år.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Antallet israelske arabere som tar bachelorgrad ved israelske universitet og høyskoler har økt med 60 prosent de siste sju årene, viser en undersøkelse fra Rådet for høyere utdanning. 47.000 israelske arabere tok bachelor i fjor.

I 2017 var 16,1% av studentene på bachelorprogrammet arabere, en økning fra 10,2% i 2010. På masterprogrammet er det nå 13% av studentene som er arabere, mens det samme tallet var 6,2% i 2010. 6,3% av alle studenter som tar doktorgrad i Israel er israelske arabere, en økning fra 3,9% i 2010.

Antallet arabiske studenter har økt med 78,5% i løpet av de siste sju årene.

– De siste årene har vi sett imponerende framskritt i å integrere arabere inn i høyere utdanning takket være et helhetlig program og investering av store ressurser, sier Yaffa Zilbershats, universitetsprofessor og medlem av Rådet for høyere utdanning, i et intervju med den israelske avisen Ha’aretz.

Likevel, selv på bachelornivå, er israelske arabere fortsatt underrepresentert i høyere utdanning. Israelske arabere utgjør omlag 21% av befolkningen, og hele 26% hvis en skiller ut dem som er i aldersgruppen for slik utdanning.

Den eneste utdanning hvor antallet israelsk-arabiske studenter reflekterer andelen av befolkningen er innenfor læreryrket og enkelte medisinske yrker.

Selv om andelen israelske arabere i høyere utdanning har økt kraftig de siste sju årene, er det fortsatt en jobb å gjøre. Spesielt blant israelske beduiner. I 2016 var det bare 850 beduiner som tok høyere utdanning i Israel. Nå er det satt av 250 millioner kroner til å øke andelen med 75% de neste fem årene.

– En høyskoleutdanning er nøkkelen for å redusere lønnsforskjeller, for sysselsetting og for å bli integrert i det israelske samfunnet, sier Zilbershats.

Mellom 2012 og 2016 brukte Rådet for høyere utdanning 680 millioner kroner på å oppmuntre israelske arabere til å ta høyere utdanning. Nå er programmet utvidet med seks nye år og nesten 2,2 milliarder kroner til.

Universitet i Haifa har den største andelen israelsk-arabiske studenter, hele 41,1%. Technion teknologiske institutt, som også ligger i Haifa, har nest størst andel israelsk-arabiske studenter. Der er andelen 22,2%.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart