Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Over hundre drap i arabisk sektor

Politiet på åstedet hvor en arabisk mann ble skutt i den arabiske byen Shfar'am nord i Israel 3. mai 2023. (Foto: Flash90)
Bare i løpet av den siste uken har det vært ti drap i det arabiske samfunnet i Israel. Totalt har det vært 102 drap så langt i år - tre ganger mer enn i fjor.

Voldsbølgen som har herjet det arabiske samfunnet i Israel de siste årene ser ikke ut til å ta slutt. Tvert imot er det blitt flere voldshendelser og drap enn noen gang før. Så langt i år har det vært 102 drap blant araberne i Israel. Det er tre ganger så mange som på samme tid i fjor.

Bare i løpet av de siste dagene er ti mennesker blitt drept. I en landsby i nærheten av Nasaret ble fem mennesker drept i en masseskyting ved en vaskehall, i det som trolig er en del av et pågående oppgjør mellom to rivaliserende kriminelle grupper.

Så langt i år er 26 medlemmer av disse gjengene blitt drept.

Selv om mesteparten av drapene skjer mellom medlemmer av kriminelle gjenger og rivaliserende familier, går volden også utover sivile. En tre år gammel jente og hennes far ble alvorlig skadet da de ble truffet av streifskudd, da de havnet midt oppi et kriminelt oppgjør.

I tillegg blir mange kvinner drept av sine partnere og egne familier. Nylig ble en 18 år gammel jente skutt og drept i sin egen bil. Ingen er pågrepet, men 18-åringen hadde flere ganger anmeldt sine egne brødre. De hadde truet henne på livet på grunn av hennes seksuelle orientering.

Israels nasjonale sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir får kritikk for måten han har håndtert voldsbølgen i det arabiske samfunnet på. Her besøker han stedet hvor fem mennesker ble drept 8. juni. (Foto: Flash90)

Nå har mange israelske arabere fått nok av den pågående drapsbølgen. De siste dagene har tusenvis tatt til gatene for å protestere. Flere vil at den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet skal involveres i kampen mot den organiserte kriminaliteten i det arabiske samfunnet i Israel.

Shin Bet har til vanlig i oppgave å bekjempe nasjonalistisk motiverte terrorangrep og mange arabiske ledere motsetter seg at byrået eventuelt skal involveres i saker som ikke handler om terrorisme.

Mange kritiserer også Israels nasjonale sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir for hans håndtering av situasjonen. Ett av hans valgkampløfter var å slå ned på kriminaliteten og lovløsheten i deler av det arabiske samfunnet. Likevel har det altså vært tre ganger så mange drap i år sammenlignet med samme tid i fjor.

Det har gjort at flere tidligere israelske politisjefer har gått offentlig ut og krevd Ben-Gvirs avgang. Statsminister Benjamin Netanyahu sier han er «fast bestemt på å stoppe drapsbølgen». Han sier videre at de vil styrke politiet og at de også vurderer «hjelp fra Shin Bet».

Det er tidligere ansatt flere hundre nye politifolk for å håndtere volden.

Lederen for politienheten som har i oppgave å bekjempe kriminaliteten i det israelsk-arabiske samfunnet, visekommissær Natan Bozna, trakk seg nylig fra stillingen.

De siste tiårene har mektige kriminelle arabiske gjenger fått tilgang på store mengder ulovlige våpen. Gjengene er involvert i narkotikahandel, våpensalg, menneskehandel, prostitusjon, utpressing og hvitvasking.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart