Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelsk diplomat måtte forlate Marokko på grunn av masseprotester

Diplomaten David Saranga (t.h.) sammen med forfatteren Salman Rushdie. (Foto: David Shankbone, Wikimedia Commons)
Diplomaten David Saranga (t.h.) sammen med forfatteren Salman Rushdie. (Foto: David Shankbone, Wikimedia Commons)
En israelsk diplomat ble i helgen sendt ut av Marokko før tiden fordi marokkanske sikkerhetsstyrker fryktet for hans sikkerhet. David Saranga var i landet på et toppmøte for Middelhavsland.

Den israelske utsendingen kom til Marokko torsdag kveld. Mens han deltok i møter i parlamentet lørdag fortalte kollegaer ham at noen få hundre mennesker demonstrerte utenfor parlamentet for palestinske fanger og mot Sarangas deltagelse i møtet. Søndag var han igjen i møter i parlamentet. Flere tusen mennesker samlet seg da utenfor i protest mot diplomatens deltakelse. Saranga forteller at han kunne høre demonstrantene, men at han ikke så dem på nært hold.

 

Fryktet for sikkerheten

Beslutningen om å eskortere Saranga ut av parlamentet og til flyplassen ble tatt fordi et bilde av ham var vist fram i lokale medier. Marokkansk politi anbefalte Saranga å forlate landet allerede samme kveld, og ikke mandag som først planlagt. Etter samtale med utenriksdepartementet i Jerusalem bestemte Saranga seg for å ta et kveldsfly til Paris. Han reise videre derfra til Brussel, hvor han til daglig er utstasjonert.

Diplomaten sier hendelsen ikke kommer til å påvirke Israels deltagelse i fremtidige møter i Euro-Med.

Det islamistiske regjeringspartiet i Marokko boikottet møtet fordi Israel deltok, men landet var likevel vertskap for toppmøtet.

Marokkanske diplomater fortalte Saranga at demonstrantene benyttet seg av sin demokratiske rettighet til å demonstrere. Han roser de marokkanske sikkerhetsstyrkene for måten de taklet situasjonen. Han sier til Jerusalem Post at han aldri følte seg i fare. Marokkansk politi holdt demonstrantene unna parlamentsbygningen. Demonstrantene viftet med palestinske flagg og israelske flagg der davidsstjernen hadde blitt byttet ut med hakekors (svastika).

 

Euro-Med

Saranga representerte Israel ved et møte i Euro-Med. Organisasjonen består av de 27 EU-landene, Israel, de palestinske selvstyremyndighetene og åtte arabiske land.

Saranga er lederen for det israelske kontoret for samarbeid med det europeiske parlamentet i Brussel.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart