Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Diplomaten David Saranga (t.h.) sammen med forfatteren Salman Rushdie. (Foto: David Shankbone, Wikimedia Commons)
Diplomaten David Saranga (t.h.) sammen med forfatteren Salman Rushdie. (Foto: David Shankbone, Wikimedia Commons)

Israelsk diplomat måtte forlate Marokko på grunn av masseprotester

En israelsk diplomat ble i helgen sendt ut av Marokko før tiden fordi marokkanske sikkerhetsstyrker fryktet for hans sikkerhet. David Saranga var i landet på et toppmøte for Middelhavsland.

Den israelske utsendingen kom til Marokko torsdag kveld. Mens han deltok i møter i parlamentet lørdag fortalte kollegaer ham at noen få hundre mennesker demonstrerte utenfor parlamentet for palestinske fanger og mot Sarangas deltagelse i møtet. Søndag var han igjen i møter i parlamentet. Flere tusen mennesker samlet seg da utenfor i protest mot diplomatens deltakelse. Saranga forteller at han kunne høre demonstrantene, men at han ikke så dem på nært hold.

 

Fryktet for sikkerheten

Beslutningen om å eskortere Saranga ut av parlamentet og til flyplassen ble tatt fordi et bilde av ham var vist fram i lokale medier. Marokkansk politi anbefalte Saranga å forlate landet allerede samme kveld, og ikke mandag som først planlagt. Etter samtale med utenriksdepartementet i Jerusalem bestemte Saranga seg for å ta et kveldsfly til Paris. Han reise videre derfra til Brussel, hvor han til daglig er utstasjonert.

Diplomaten sier hendelsen ikke kommer til å påvirke Israels deltagelse i fremtidige møter i Euro-Med.

Det islamistiske regjeringspartiet i Marokko boikottet møtet fordi Israel deltok, men landet var likevel vertskap for toppmøtet.

Marokkanske diplomater fortalte Saranga at demonstrantene benyttet seg av sin demokratiske rettighet til å demonstrere. Han roser de marokkanske sikkerhetsstyrkene for måten de taklet situasjonen. Han sier til Jerusalem Post at han aldri følte seg i fare. Marokkansk politi holdt demonstrantene unna parlamentsbygningen. Demonstrantene viftet med palestinske flagg og israelske flagg der davidsstjernen hadde blitt byttet ut med hakekors (svastika).

 

Euro-Med

Saranga representerte Israel ved et møte i Euro-Med. Organisasjonen består av de 27 EU-landene, Israel, de palestinske selvstyremyndighetene og åtte arabiske land.

Saranga er lederen for det israelske kontoret for samarbeid med det europeiske parlamentet i Brussel.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart