En gruppe pilegrimmer i Gamlebyen i Jerusalem. (Illustrasjon: flickr.com)
En gruppe pilegrimmer i Gamlebyen i Jerusalem. (Illustrasjon: flickr.com)

Kristne egyptere kritisert for Israel-tur

Kristne pilegrimmer fra Egypt som reiste til Jerusalem for å besøke helligsteder i påsken ble mandag sterkt kritisert av en av landets ledende aviser for å ha brutt en uskreven regel – ingen reiser til Israel.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Etter at pave Shenouda III døde i mars, lederen av den koptiske kirken, benytter flere egyptiske koptere muligheten til å reise til Israel fra Egypt, skriver Times of Israel. Paven nedla forbud mot å reise til det hellige landet i 1979. Egyptiske kirkeledere kritiserte pilegrimmene, og fortalte at pavens forbud mot å reise til Israel fortsatt er gjeldende. Den egyptiske avisen Al-Ahram skriver om en ny flyrute som har åpnet mellom Kairo og Tel Aviv. Avisen hevder dette gjør at kristne egyptere reiser til Israel som aldri før. Tall fra det israelske turismedepartementet og fra den koptiske kirken i Jerusalem forteller en annen historie.

Koptisk pave: reise til Israel er ikke lov
Pave Shenouda forbød religiøs turisme til Israel. Han mente dette var uønsket «normalisering av fienden». Kristne egyptere var ikke tillatt av sin religiøse leder å besøke Jerusalem eller andre steder i Israel, på grunn av «den israelske okkupasjonen». Paven var også en sterk motstander av fredsavtalen mellom Egypt og Israel. Han gjentok gang på gang at «kristne bør kun besøke Jerusalem hånd i hånd med sine muslimske brødre».

Høytstående tjenestemenn i den koptiske kirken hevder at reiseforbudet fortsatt gjelder, og meddeler via egyptiske media at enhver som bryter forbudet kommer til å bli straffet. Til tross for at den koptiske kirken har delt ansvar for Gravkirken i Jerusalem, må egyptere som ønsker å reise til Israel få spesialtillatelse fra det egyptiske innenriksdepartementet.

Ikke flere koptiske pilegrimmer en før
Jerusalem Post forklarer at til tross for Al-Ahrams påstand om at flere egyptere enn før tar reisen til Israel etter pavens død, skal ikke dette stemme med tall Air Sinai har. Flyselskapet sier at selv om firmaet har økt antall flygninger per uke fra fire til tretten denne uken for å få plass til alle pilegrimmene, så utgjør ikke årets pilegrimmer en stor økning i forhold til fjoråret.

Det viser seg nemlig at ikke alle egyptiske koptere lot seg stoppe av pavens forbud. Det israelske turismedepartementet har ikke nøyaktige tall, men mener at rundt 500 kristne egyptere tar turen til Israel årlig. Det er likevel en meget liten minoritet av de rundt 125 000 kristne pilgrimmene som kommer til Israel i løpet av et år.

Fader El-Orshalemy i det koptisk-ortodokse patriarkatet i Jerusalem avviser at det er første gang egyptiske kristne kommer til Israel, og at de benytter seg av muligheten etter pave Shenoudas død. Han regner med mellom 500 og 1000 pilgrimmer i løpet av 2012. El-Orshalemy forteller at noen hadde dratt på pilegrimsreise til Jerusalem hvert år siden 1979. Han la også til at han personlig har sett koptiske pilegrimmer i Jerusalem i påsken som var i mot pavens forbud. El-Orshalemy forteller at forbudet aldri har vært 100 prosent effektivt, i og med at «det er ikke vi som har nøklene til Jerusalem, det er Israel. Folk søker om visa via den israelske ambassaden i Kairo og så kommer de», sa han.

Får ikke nattverden i Jerusalem
El-Orshalemy kunne også fortelle at den koptiske kirken i Jerusalem ikke avviser de egyptiske pilegrimmene som kommer mot pavens ordre. De får derimot ikke lov til å motta nattverden. Han understreket at også etter pavens død gjelder dette forbudet, ettersom det er en beslutning Det hellige koptiske senatet i Egypt ønsker å beskytte.

Han er bekymret for Egypts fremtid, men mener dette ikke er noe som er spesielt for den kristne minoriteten i Egypt.

– Selv muslimer bekymrer seg for Salafiene [islamistene], ikke bare vi, sier El-Orshalemy, mens han håper at de kristne i Egypt skal få beskyttelse og fortsatt offentlig tillatelse til å leve kristne liv i Egypt.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart