Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Irland truer med å gjøre import fra bosetninger ulovlig i EU

Irlands utenriksminister Eamon Gilmore er pådriver i den irske regjeringen for et nytt lovforslag i EU om å ulovliggjøre "bosetningsvarer". (Foto: William Murphy)
Irlands utenriksminister Eamon Gilmore er pådriver i den irske regjeringen for et nytt lovforslag i EU om å ulovliggjøre "bosetningsvarer". (Foto: William Murphy)
- Dette er kynisk og hyklersk. Irland vil ikke gjøre noe med Midtøstens Assad-er, Ahmadinejad-er og deres allierte i Hizbollah og Hamas, sier Ronald S. Lauder, leder for Jødisk verdenskongress.

Sist uke foreslo Irlands utenriksminister Eamon Gilmore at EU skal forby import av varer som er helt eller delvis produsert i israelske bosetninger på Vestbredden. Disse bosetningene beskrev Gilmore som «ulovlige» og hevdet at de gjør fred mellom Israel og palestinerne «umulig».

– Dersom det ikke skjer en endring i den israelske politikken når det kommer til bosetningene, tror jeg vi må se på tilleggstiltak. Jeg tror vi kanskje må se på spørsmålet om vi skal forby produkter fra bosetningsområder inn i EU. Vi har alltid vært imot tanken om boikott når det kommer til Israel. Men jeg tror en skjelning må til her, mellom Israel og bosetninger, sa Gilmore. I Norge er lignende boikottkrav kjørt fram fra Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

WJC reagerer
Uttalelsen har vakt reaksjoner hos Jødisk verdenskongress (WJC) og president Ronald S. Lauder.

– Slike boikotter i Midtøsten er bare kyniske og hykleriske. Minister Gilmore ønsker å ramme det eneste liberale demokratiet i Midtøsten, mens han overser de som virkelig ødelegger i regionen: [Syria-president Bashar] Assad-ene, [Iran-president Mahmoud] Ahmadinejad-ene og deres allierte Hizbollah og Hamas, sier Lauder.

Han påstår at Irland og EU «ønsker å presse Israel til å komme med ensidige innrømmelser».

– Verken FN eller EU har juridisk gjort klart hva som vil være en del av den palestinske staten og hva som vil bli en del av Israel. Og det burde de heller ikke. Sluttstatusgrensen må bli forhandlet fram mellom de to involverte partene, sier WJC-lederen.

I Oslo-avtalene gikk PLO med på at Israel har full kontroll i Område C på Vestbredden. Det er derfor misvisende å hevde at israelske bosetninger ligger i «okkupert palestinsk område», mener Lauder.

Danskene følger opp
Danmark har nylig varslet at de vil ta i bruk nye tiltak mot varer som er produsert i bosetningene. Regjeringen i København ønsker å merke alle slike produkter med en spesiell etikett.

– Vi forbereder et informasjonssystem basert på selgernes frivillige deltakelse, hvor matprodukter som kommer fra israelske bosetninger kan merkes, forklarer talsmann for det danske utenriksdepartementet, Jean Ellermann-Kongombe.

Likevel hevder EUs utsending til Israel, Andrew Stanley, at det ikke pågår noen diskusjoner om dette innad i unionen for øyeblikket. Han legger til at han ikke kjenner til detaljene i det kommende irske forslaget.

Avmerker bosetningsvarer
På samme tid ønsker den sør-afrikanske regjeringen å gjøre noe med bosetningsproduktene, men på en litt annen måte enn Danmark. Produkter fra bosetningene på Vestbredden vil ikke lenger bli merket med «Produsert i Israel», melder landets handels- og industriminister Rob Davies. Dette førte til at Sør-Afrikas ambassadør i Israel ble kalt inn på teppet hos utenriksdepartementet i Jerusalem denne uken.

– Dette er i bunn og grunn et rasistisk tiltak. Det er sjokkerende å vite at av alle land, oppfører Sør-Afrika seg så skjødesløst, sier Yigal Palmor, talsmann for utenriksdepartementet i Jerusalem, mandag.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart