Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Dataviruset «Flame» rammer Midtøsten

Illustrasjon: Ridvan Yumlu-Sciessl, Beautiful Faces of Palestine
Illustrasjon: Ridvan Yumlu-Sciessl, Beautiful Faces of Palestine
Viruset oppdaget av Kaspersky Anti-Virus' forskningslabb, beskrives som det mest avanserte som er oppdaget noensinne.

I løpet av de fem siste årene skal flere tusen maskiner over hele Midtøsten ha blitt rammet av dette viruset, som av utviklerne ble døpt Flame. Forskningsleder ved Kaspersky Anti-Virus‘ forskningslabb, Roel Schouwenberg, sier han ikke vet hvem som designet det, men offentliggjorde mandag funnene som har blitt gjort i forskningen på det.

– Dersom Flame har fått holde på uoppdaget i fem år, er den eneste logiske konklusjonen at det finnes andre pågående operasjoner som vi ikke kjenner til, forklarer Schouwenberg.

Meget avansert
Skulle deres innledende forskning på viruset vise seg å stemme, vil Flame være på høyde med virusene Stuxnet og Duqu som rammet Irans atomprogram. Begge disse har Israel blitt beskyldt for å stå bak, muligens sammen med USA. Det inneholder 20 ganger mer koding enn Stuxnet og 100 ganger mer enn typiske virus designet for å stjele finansiell informasjon.

Forskningslederen ved Kaspersky mener det er sannsynlig at samme land, i entall eller flertall, står bak alle disse tre virusene. Både Flame og Stuxnet utnytter samme sikkerhetsfeil i Microsofts operativsystem Windows og sprer seg på samme måte.

Iran bekrefter problemer
Ulikheter finnes også, understreker den israelske professor og leder av Israel Space Agency, Yitzhak Ben Yisrael.

– Til forskjell fra Stuxnet som rammet Iran, er dette et virusprogram som ikke forstyrrer eller ødelegger systemer, forklarer han.

Flame både samler inn sensitiv informasjon og sletter det fra datasystemer, uten at det er mulig å spore kilden. Ifølge Schouwenberg skal minst 5.000 maskiner være rammet over hele verden. Men særlig har Flame rammet institusjoner i Iran, på Vestbredden, i Israel og ellers i Midtøsten.

Iranske myndigheter innrømmer også at de har blitt offer for viruset. Nå har de innledet en etterforskning av alle PC-ene i landet. De anklager Israel for å stå bak og hevder landet er det eneste som har kunnskap til å skape et slikt komplekst virus.

Kaspersky er et av verdens ledende sikkerhetsselskap for software, med hovedkvarter i Russland. Les mer på Wikipedia.

Ayalon antyder israelsk rolle
Da Israels viseutenriksminister Danny Ayalon kommenterte ryktene tirsdag om at Israel stod bak Flame-viruset, gikk han langt i å antyde at det er tilfellet.

–  Israel er velsignet med å være en nasjon som sitter på overlegen teknologi. Disse erfaringene åpner opp alle slags muligheter for oss, hevdet han overfor Hæren Radio.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart