President Shimon Peres ble intervjuet fra presidentboligen i Jerusalem via satellitt, under en arabisk fredskonferanse nylig. (Foto: Chuck Hagel, flickr.com)
President Shimon Peres ble intervjuet fra presidentboligen i Jerusalem via satellitt, under en arabisk fredskonferanse nylig. (Foto: Chuck Hagel, flickr.com)

Talte til arabisk konferanse

Via satellitt ble Israels president Shimon Peres for to uker siden intervjuet på en arabisk sikkerhetskonferanse i Abu Dhabi og fikk applaus.

Aldri før har en israelsk president talt direkte til en internasjonal arabisk og muslimsk konferanse av en slik skala som denne. 29 utenriksministere var tilstede i Abu Dhabi og fikk opplevde at Peres uttrykte Israels ønske om å bidra i Midtøsten og få på plass dialog mellom dem og de arabiske landene. Han løftet også fram sine visjoner om en global fred.

– Det var veldig mange som var spente på grunn av [Peres’ deltakelse via satellitt]. Alle forsto at dette var noe historisk. Presidenten i en jødisk stat sitter i sitt kontor i Jerusalem med et israelsk flagg og utenriksministere i den persiske gulften som diskuterer sikkerhet, kampen mot terror og om fred, sa en av arrangørene til Times of Israel.

Den tidligere norske FN-utsendingen til Midtøsten og nåværende visegeneralsekretær i organet, Terje Rød-Larsen, intervjuet den israelske presidenten. Selv om spørsmålene og svarene er blitt bevart fra offentligheten, så ble han beæret med applaus fra salen da intervjuet var over.

På tross av et hav av uenigheter mellom Israel og den arabiske verden har partene funnet samarbeidsgrunnlag i sin skepsis til Iran. Saudi Arabia skal for eksempel ha blitt enige med Israel om å samarbeide om et angrep på Irans atomreaktorer, dersom forhandlingene ikke skulle gi tilfredsstillende resultater.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart