Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Israel er ikke det som er feil med Midtøsten, Israel er det som er rett med Midtøsten

Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i Verdens økonomiske forum i Davos, Sveits, i dag. Foto: Skjermdump fra videooverføringen til Verdens økonomiske forum.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i Verdens økonomiske forum i Davos, Sveits, i dag. Foto: Skjermdump fra videooverføringen til Verdens økonomiske forum.
Det sa statsminister Benjamin Netanyahu da han talte til Verdens økonomiske forum i Davos torsdag. Samme dag møtte han også statsminister Erna Solberg.

Netanyahu valgte å fokusere på Israel som innovasjonsnasjon og som et knutepunkt for forskning og utvikling, da han talte på det årlige møtet til Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen Davos i dag. Han forklarte at det å investere i Israels økonomi, vil være å bidra til fred i regionen.

– Å investere i verdens episenter for innovasjon er en måte å hjelpe Israels arabiske naboer på, og særlig palestinerne, sa statsministeren.

– Israel er ikke det som er feil med Midtøsten, Israel er det som er rett med Midtøsten, fortsatte han.

Inviterte til investeringer
Han forklarte landets enestående resultater innen entreprenørskap og innovasjon med landets størrelse og den jødiske kulturen for å stille spørsmål.

– Fra Talmud til Einstein har det jødiske folket alltid stilt spørsmål. Det spørrende sinn er noe som ligger i vår kultur, og som legger veldig mye til vår kapasitet. Og vi er et lite land, der alt er i nærheten, og alle til enhver tid konkurrerer og samarbeider, sa han, og inviterte til investeringer i landet.

– Dette er en invitasjon til innovasjonsnasjonen. Den er åpen for forretninger, for dine forretninger. Vær så snill å kom og stå sammen med oss, uttalte han.

Hos Jerusalem Post kan du se opptak av hele talen til Netanyahu.

– Klar for fred
Da han etter talen fikk spørsmål fra ordstyrer Espen Barth Eide som gjaldt fredsprosessen, brukte han anledningen til nok en gang å oppfordre de palestinske myndighetene til å gripe muligheten til fred.

– Jeg er klar for fred. Jeg er klar for en reell, sikker, trygg, ekte fred. Og jeg håper president Abbas også er klar, sa han.

Han påpekte at han mener nødvendige forutsetninger for fred er at både jødene og palestinerne anerkjenner hverandres behov for en nasjonalstat, og for å ha en forsvarlig sikkerhetssituasjon.

– Partner mot Iran
Netanyahu mente muligheten er større enn på lenge for å oppnå støtte fra en del arabiske land i fredsforhandlingene. Han sa at mange arabiske stater i Midtøsten nå deler flere av de samme bekymringene som Israel har, tatt i betraktning de pågående endringsprosessene i regionen, og viste til atomtrusselen fra Iran og utbredelsen av Det muslimske brorskap som eksempler på dette.

– Selv om disse landenes myndigheter ikke ser på Israel som en alliert, opplever de likevel Israel som en partner i å holde tilbake disse truslene, uttalte Netanyahu.

Iran anerkjenner ikke Israel
Netanyahus tale i Davos kom bare noen timer etter at Irans president Hassan Rouhani sto på den samme talerstolen. Rouhani gikk langt i å slå fast at hans regime avslår å etablere noen diplomatisk relasjon med Israel.

– Vi ønsker gode relasjoner med alle land som vi offisielt anerkjenner, sa Rouhani i talen sin, et åpenbart hint til den eneste staten i Midtøsten det iranske regimet ikke anerkjenner, nemlig Israel.

Den iranske presidenten hevdet i talen at landets atomprogram har utelukkende fredelige hensikter, slik landet offisielt har sagt hele tiden.

Her kan du se opptak av Rouhanis tale.

– Ikke la dere bedra
Umiddelbart etter Rouhanis tale utstedte Netanyahu sammen med Israels president Shimon Peres en pressemelding hvor de advarer verdenssamfunnet mot å la seg bedra av den iranske lederens uttalelser om fredelige hensikter. Peres er også til stede i Davos, sammen med Netanyahu.

– På samme tid som Rouhani fordømmer drap på uskyldige, har dusinvis av uskyldige nylig blitt henrettet i Iran. På same tid som Rouhani snakker om en positiv tilnærming til teknologi, hindrer han iranere i å surfe fritt på internett. På samme tid som Rouhani snakker om fred med landene i Midtøsten, nekter han, selv i dag, å anerkjenne staten Israels eksistens. Hans regime tar daglig til orde for staten Israels ødeleggelse, uttaler Netanyahu.

– Har innrømmet bedrag før
– På samme tid som Rouhani hevder at Iran ikke er interessert i et atomprosjekt med militære hensikter, fortsetter Iran å styrke sine sentrifuger og sin tungtvannsreaktor, og å bevæpne seg selv med interkontinentale missiler som kun er beregnet for bruk med atomvåpen, fortsetter han.

– Rouhani har innrømmet for et tiår siden at han bedro Vesten for å kunne avansere det iranske atomprogrammet. Han gjør dette igjen i dag. Målet for de iranske ayatollaenes regime, som skjuler seg bak Rouhanis smil, er å lette sanksjonene uten at det skal gå ut over deres program for å produsere atomvåpen. Derfor må det internasjonale ikke la seg føre vill av dette bedraget, men hindre at Iran oppnår muligheten til å produsere atomvåpen, konkluderer Netanyahu.

– Det han ikke sier er det mest interessante
President Peres sier at de mest interessante uttalelsene fra Rouhani er de som aldri kom.

– Han uttrykte aldri støtte til fred i Midtøsten. Han er den eneste lederen jeg vet om som ikke sier klart at tiden er inne for å skape fred mellom Israel og araberne. Hen utelot å omtale fred, og da han ble spurt om hans visjon inkluderte alle landene, sa han at den inkluderte kun de landene som Iran vil akseptere. Det er litt av en definisjon, sier Peres.

– Han kunngjorde heller ikke at han ville slutte å sende våpen og penger til Hizbollah, og på den måten bidra til å få slutt på blodsutgytelsen i Syria. Han kunne også ha uttalt at han ville slutte å bygge langdistansemissiler beregnet for å bære atomstridshoder, siden han ikke vil ha noen atombombe, men han sa ikke det. Han sa heller ikke at Iran vil slutte å være sentrum for terrorvirksomhet i vår tid, påpeker presidenten.

– Vi er klare til å skape fred med det iranske folket. Historisk sett har de aldri vært våre fiender. Vi rekker ut vår hånd til fred, også til det iranske folket. Men i dag ble en stor mulighet forbigått, uttaler Shimon Peres.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart