Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons.)
Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons.)

Iran-trusselen kan skape uventet allianse

Israel holder hemmelige møter med arabiske land som Saudi-Arabia og Kuwait for å etablere diplomatiske bånd, sier utenriksminister Avigdor Lieberman. Frykten for Irans atomprogram fører dem sammen.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Utenriksminister Avigdor Lieberman forteller om kontakten med Saudi-Arabia og Kuwait i et intervju med avisen Yedioth Ahronoth, som ble publisert mandag. Intervjuet er også gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

– Israel holder hemmelige møter med noen arabiske stater som ikke anerkjenner oss [staten Israel], for å etablere diplomatiske bånd basert på en felles frykt for Iran, sier Lieberman i intervjuet.

Han forteller at det dreier seg om sunnimuslimske land i gulf-regionen, land han omtaler som moderate. Lieberman avslører at Saudi-Arabia og Kuwait er blant landene det føres samtaler med.

Det er første gang slik konkret informasjon bekreftes fra øverste hold hos israelske myndigheter, selv om statsminister Benjamin Netanyahu ved flere anledninger har hintet om at Israel og gulflandene deler et felles mål i å stanse Irans atomprogram, som også de oppfatter som en fatal trussel.

 

– Man forstår at Israel ikke er trusselen

Både Saudi-Arabia og Kuwait benekter Liebermans påstander overfor Yedioth Ahronoth. Talsmenn for de to statene hevder det overhodet ikke foregår samtaler med Israel. Som de fleste av de arabiske landene, har de tradisjonelt vært fiendtlig innstilt overfor den jødiske staten. Israel har som kjent kun inngått fredsavtaler med to av landene i regionen: Egypt og Jordan. Lieberman hevder imidlertid at de anti-israelske oppfatningene nå har blitt overgått av den voksende bekymringen over Irans atomprogram.

Regimet i Iran hevder å ha fredelige hensikter med atomutviklingen, men insisterer likevel på å ha rett til å høyanrike uran, noe som kun er nødvendig for våpenbruk.

– For første gang har man en forståelse av at den virkelige trusselen ikke er Israel, jødene eller sionismen. Det er Iran, Global Jihad, Hizbollah og al-Qaida, sier utenriksministeren.

Samtalene skal ha pågått i hemmelighet i flere år, ifølge Lieberman.

– Innen ett år eller 18 måneder vil kontakten og samtalene ikke lenger være hemmelig, men det vil foregå i åpenhet, hevder han.

 

Tror på fredsavtaler om fem år

Han sier også at han tror det vil være mulig å oppnå fredsavtaler med de moderate arabiske landene i løpet av fem år.

– Jeg er sikker på at vi innen da vil ha en situasjon der vi har fulle diplomatiske forbindelser med de fleste moderate arabiske statene. Og dere kan stole på mitt ord, sier han.

Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier ser imidlertid mørkt på mulighetene for at forholdene mellom Israel og store deler av den arabiske verden skulle kunne normaliseres så lenge konflikten med palestinerne er uløst.

– For Saudi-Arabia og gulfstatene er kostnadene for åpne relasjoner med Israel på dette tidspunktet høyere enn vinningen, tatt i betraktning den arabiske hovedoppfatningen, sier den israelske tenketanken i en rapport.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart