Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tirsdag kan det bli Iran-avtale

Atomforhandlinger mellom P5+1 og Iran mandag 30. mars 2015 i Lausanne, Sveits. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Atomforhandlinger mellom P5+1 og Iran mandag 30. mars 2015 i Lausanne, Sveits. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier avtaleutkastet som ligger på bordet mellom Iran og verdensmaktene, ”baner vei for Iran til å utvikle atomvåpen”. I morgen går fristen ut for å bli enige om en rammeavtale.

Mandag samlet P5+1-landene seg til de siste samtalene med Iran i Lausanne, Sveits, før fristen for å bli enige om en rammeavtale for Irans atomprogram går ut i morgen.

Det er de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd (USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia), samt Tyskland, som forhandler med Iran om en internasjonal avtale  som skal begrense utviklingen i regimets atomprogram mot at økonomiske sanksjoner mot Iran redusert. Rammeavtalen de har som mål å inngå i morgen, skal danne grunnlag for en mer detaljert avtale som etter planen skal inngås til sommeren.

Her kan du lese hva MIFF tidligere har skrevet om Irans atomprogram.

Israel har hele tiden stilt seg kritiske til at Iran ikke vil innskrenke atomprogrammet tilstrekkelig til at atomvåpenproduksjon virkelig vil bli umulig.

Dette var temaet for Netanyahus omdiskuterte tale til den amerikanske Kongressen 3. mars.

 

– Baner vei for iranske atomvåpen

Søndag møtte Netanyahu en delegasjon fra det amerikanske senatet i Jerusalem.

– Vi er svært bekymret over våre felles interesser i Midtøsten. I dette øyeblikket er Iran på frammarsj i Jemen, og legger Midtøsten under seg. Samtlige land i Midtøsten har rett når de ser på dette som et strategisk steg for å oppnå dominans i regionen, sa Netanyahu til senatorene ifølge referatet som er sendt ut til pressen fra statsministerens kontor, gjengitt av Times of Israel.

– Mens Israel og de arabiske landene ser på at Iran har framgang med sin aggresjon for å underlegge seg Jemen og Bab el-Mandeb-stredet (det trange sundet mellom Jemen og Djibouti som forbinder Rødehavet med Det indiske hav), fortsetter atomforhandlingene som normalt om en avtale som ut fra alt vi har hørt vil bane veien for Iran til å utvikle atombomber, sa statsministeren.

 

– Belønner aggresjonen i Jemen

Mandag uttalte han at å inngå en avtale med Iran nå, vil være å belønne aggresjonen regimet utviser i Jemen.

– Avtalen som utarbeides sender et budskap om at aggresjon ikke har noen pris, men tvert imot blir belønnet, sa Netanyahu.

– De moderate og ansvarlige landene i regionen – særlig Israel, men også mange andre land – vil være de første til å lide skade av denne avtalen, fortsatte han.

– Man kan ikke forstå at mens styrker som støttes av Iran fortsetter å underlegge seg mer land i Jemen, så lukker de øynene for denne aggresjonen i Lausanne. Men vi lukker ikke øynene våre, og vi vil fortsette å handle mot enhver trussel i enhver generasjon, og helt klart i denne generasjonen, sa Netanyahu.

 

Forhandlinger i sluttfasen

Den forrige tidsfristen forhandlingslandene selv hadde satt, var i november, men da samtalene ikke førte fram, ble de forlenget til 31. mars. En ny forlengelse av forhandlingene kan godt komme til å bli resultatet i morgen også.

Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov forlot samtalene i dag, med beskjed om at han kun vender tilbake i morgen dersom det er realistiske muligheter for at en avtale kan underskrives, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En vestlig diplomat uttalte mandag at det er ”tid for å si ja eller nei”, og at forhandlingene står fast på tre betydelige områder: Avtalens varighet, hevingen av FN-sanksjoner og innføring av et system som sikrer at begge sider overholder avtalen.

Den selvpålagte tidsfristen for rammeavtalen er midnatt tirsdag, og fristen for å videreutvikle rammeavtalen til en varig, detaljert avtale er 30. juni. Det er etter den tid at de vestlige diplomatene mener Iran bør kunne forvente lettelser i sanksjonene.

Irans forhandlingsleder Abbas Araqchi uttalte i dag at de er inne i ”sluttfasen”, men at samtalene er ”svært vanskelige”.

 

Vil beholde muligheten til å anrike uran

Kritikerne av den foreliggende avtalen er mange, fordi man frykter at begrensningene ikke vil være sterke nok til å hindre Iran i å utvikle atomvåpen.

– Jeg forstår bare ikke hvorfor vi skulle underskrive en avtale med en gruppe mennesker som etter min oppfatning ikke har noen intensjon om å holde sitt ord, sa ordføreren i den amerikanske kongressen, John Boehner, til CNN.

Så sent som søndag bekreftet en diplomat at avtaleutkastet legger opp til å la Iran beholde hele 6.000 av sine nåværende 20.000 sentrifuger for anrikning av uran – noe som er helt unødvendig for kraftproduksjon, men nødvendig for våpenproduksjon. Utkastet skal også legge opp til at Iran får beholde mesteparten av sitt lager med lavanriket uran, som ved høyere anrikning vil kunne brukes i atombomber, på utenlandske lagre. De iranske forhandlerne vil ikke kommentere dette utover at de sier tallene er ”spekulasjoner”. Araqchi avviser også at det er aktuelt å lagre uranen utenlands, og sier ”andre muligheter undersøkes”. Andre muligheter vil våre å destruere uranen eller omdanne den til en annen form.

– Det er mulig å oppnå en avtale. Det har blitt funnet løsninger på en rekke spørsmål, uttaler Araqchi.

De internasjonale forhandlerne går inn for høyere nivåer at inspeksjoner fra FNs atomenergibyrå enn det Iran tidligere har tillatt.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart