Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Når Al Jazeera blir blokkert i arabiske land, og når noen i Israel sier de vil gjøre det samme

Al Jazeera. (Foto: Prachatai, flickr)
Al Jazeera. (Foto: Prachatai, flickr)
Legg merke til hvor ulikt det blir dekket av nyhetsbyrået NTB.

Det Qatar-kontrollerte nyhetsmediet Al Jazeera er blitt offer for flere tiltak og begrensninger i arabiske land, ikke minst etter at konflikten med Qatar intensiverte seg i sommer.

«Al Jazeera [har] fått sine kontorer stengt og sendingene blokkert i Saudi-Arabia, Jordan, De forente arabiske emirater, Egypt, Irak, Syria og Bahrain,» skrev nyhetsbyrået NTB mandag 7. august.

Samme dag tok NTB kontakt med MIFF. De ønsket en kort [NTBs utheving] kommentar om Israels planer for å stenge Al Jazeeras kontor i Jerusalem. Vi gjengir de to spørsmålene og våre svar i sin helhet.

NTB: Hva mener MIFF om at Israel vil stenge Al Jazeera, slik arabiske kuppmakere og diktatorer i Midtøsten har gjort før dem?

MIFF: «Israel er heldigvis et demokrati med maktfordeling hvor det ofte viser seg at regjeringsmedlemmers utspill i opphetede situasjoner ikke blir gjennomført i praksis. Det er viktig at Israel opprettholder pressefrihet.»

NTB: Hvordan vurderer MIFF generelt tilstanden for pressefrihet i Israel?

MIFF: «På den siste rangeringen til Reporters Without Borders ligger Israel på 91. plass av 180 land. Vi opplever meningsmangfoldet og den interne konkurransen blant medier i Israel mye større enn i Norge. Journalistene jakter i mindre grad i flokk. Hovedforklaringen på Israels lave plassering er knyttet til militærsensur på grunn av Israels tøffe sikkerhetsutfordringer.»

Samtidig som MIFF svarte NTB på ettermiddagen 7. august, henviste vi til Ha’aretz-artikkelen av Nati Tucker publisert samme morgen. Tucker påpekte at det ikke kommer til å være enkelt for kommunikasjonsministeren å legge begrensninger på Al Jazeera.

Neste dag, 8. august, kom NTB med en artikkel hvor de ikke fant plass til MIFFs svar, men de avsluttet med å ta med noen av Tuckers poeng. Her er hvordan NTB selv, på en bra måte, oppsummerte det:

«For det første kan presseakkrediteringer kun trekkes tilbake dersom israelsk sikkerhetstjeneste mener journalistene er en fare for nasjonal sikkerhet. Ingen av de israelske kabelselskapene har så langt uttrykt vilje til å ta Al Jazeera av lufta. Dessuten får de fleste av Al Jazeeras seere kanalen inn via egne parabolantenner, påpeker han. I tillegg ser det ut til at verken israelsk politi eller sikkerhetsminister Gilad Erdan er villig til å ta ansvaret for å kaste Al Jazeera ut av kontorene deres.»

Bunnlinjen? «Dette betyr at det på kort sikt ikke blir noen endringer i Al Jazeeras kringkasting i Israel, konkluderer Tucker.»

Nå var det MIFFs tur til å stille spørsmål til NTB.

MIFF: «Hvor mange saker har NTB laget om Israels planer om å stenge Al Jazeera, og hvor mange saker har NTB laget om stengningene og blokkeringene som allerede har funnet sted i minst fem arabiske land?»

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes svarte raskt:

NTB: «Vi har (til nå) skrevet tre saker om Israels planer om å stenge Al Jazeeras kontor i landet. Siden 1. juni har vi skrevet 24 saker der vi nevner forholdene for Al Jazeera i muslimske land. En stor del av disse sakene er knyttet til konflikten mellom Qatar og nabolandene. Vi skrev allerede 5. juni om Saudi-Arabias stenging av kanalen.

Vi har for øvrig dekket situasjonen for TV-stasjonen og deres journalister i Egypt tilbake til 2013 og har siden da skrevet flere titall saker, særlig om dommene mot Al Jazeeras journalister i 2015.»

 

Analyse

MIFF har gjennomgått sakene NTBs nyhetsredaktør nevner (se full gjennomgang under).

De fire (ikke tre) overskriftene som retter seg mot Israel, lyder slik:

27. juli: Netanyahu vil utvise Al Jazeera fra Israel
6. august og 7. august: Israel planlegger å stenge Al Jazeeras kontor i landet
7. august: Al Jazeera varsler rettslige skritt mot Israel
8. august: Sterke reaksjoner på Al Jazeera-stenging [i Israel]

Overskriftene der tilsvarende arabiske tiltak mot Al Jazeera blir nevnt er ikke 24, men kun fire.

5. juni: Saudi-Arabia stenger Al Jazeera-kontor
23. juni: Naboland krever at Qatar stenger Al Jazeera
23. juni: Al Jazeera mener Qatars naboland vil kneble ytringsfriheten
30. juni: FN fordømmer krav om å stenge Al Jazeera

Det er bare to andre ganger Al Jazeera blir nevnt i en overskrift: 8. juni: Al Jazeera sier de rammes av dataangrep, 17. juni: Al Jazeeras arabiske Twitter-konto suspendert.

I alle de andre tilfellene blir arabiske tiltak mot Al Jazeera nevnt i korthet nede i artikler om Qatar-krisen.

 

Konklusjon

Legg merke til de redaksjonelle valgene. De allerede gjennomførte og svært konsekvensfulle tiltakene mot Al Jazeera i Jordan, De forente arabiske emirater, Irak, Syria og Bahrain fører ikke til noen overskrifter hos NTB. (NTB opplyser at de har skrevet om Egypts tiltak tidligere, det har vi ikke sett nærmere på.) Til sammen blir det kun fire hovedsaker.

Når noen israelske ledere snakker om tiltak, som de mest sannsynlig ikke får gjennomført, blir det altså fire hovedsaker (foreløpig!) fra NTB. I den siste artikkelen fra 8. august blir stengningen nevnt i overskriften nesten som om den allerede skulle være et faktum, og NTB har hentet inn kritikk mot Israel fra Norsk PEN, Amnesty og Komiteen for beskyttelse av journalister. Vi har ikke sett at NTB har bedt de samme aktørene om å kritisere arabiske lands gjennomførte tiltak – nei, da er det viktigere å kritisere Israel der dette er på tankeidéstadiet, og hvor det finnes innebygde sperrer mot maktgrep overfor de frie mediene – ikke minst gjennom Israels øverste domstol, høyesteretten.

NTB har fått Utenriksdepartementet til å gi en generell kommentar. «En fri presse er en bærebjelke i ethvert demokrati. Det er derfor viktig å fremme og beskytte pressefriheten og uavhengige medier,» sier kommunikasjonssjef Frode Andersen.

Det var vel nesten så likt MIFFs svar som man kunne komme: «Det er viktig at Israel opprettholder pressefrihet.» 

Vi må legge til: Det er veldig viktig at NTB begynner å dekke Israel på en rettferdig og seriøs måte. De har frihet til å fortsette sin kampanjejournalistikk, men da er det også stadig flere som vil benytte friheten til ikke å ta dem seriøst.

 

Full gjennomgang

MIFF har gjort en gjennomgang av alle tilfellene NTB har omtalt arabiske tiltak eller krav om tiltak og israelske utspill om tiltak mot Al Jazeera etter 1. juni 2017.

5. juni: Tittel: Saudi-Arabia stenger Al Jazeera-kontor. Notis på 4 setninger.
6. juni: Siste av tre mellomtitler: – Kan stenge Al Jazeera. «Ifølge Newsweek kan de andre landene komme til å kreve at landet stenger Al Jazeera, før de vil gå inn i samtaler [med] Qatar.»
6. juni: Nevnt i én setning i en artikkel med tittelen «Tysk minister anklager Trump for farlig opptrapping i Midtøsten.» «Tirsdag ble det klart at også Jordan trapper ned kontakten med Qatar ved å kalle hjem flere diplomater og stenge kontoret til TV-kanalen Al Jazeera, som ble etablert av Qatar.»
8. juni: Tittel: Al Jazeera sier de rammes av dataangrep. Notis på 5 setninger, uten at det nevnes hvem som kan stå bak.
8. juni: Nevnt i to setninger i en artikkel med tittelen «Qatar lover å motstå massivt press fra mektige naboer.» «Det Qatar-baserte mediehuset Al Jazeera opplyste torsdag at kringkasteren i løpet av kvelden ble utsatt for et omfattende dataangrep. Mediehuset, som eies av den qatarske stat, fikk sine kontorer i Saudi-Arabia og Jordan stengt denne uken.»
13. juni: Tittel: «Egyptiske myndigheter slår til mot nettnyheter». Ingress: «Mer enn 60 nyhetsnettsteder er blokkert av myndighetene i Egypt siden slutten av mai. Blant dem er Al Jazeera med base i Qatar og egyptisk uavhengige Mada Masr.» Notis på 7 setninger.
17. juni: Tittel: «Al Jazeeras arabiske Twitter-konto suspendert.» Notis på 9 setninger. Saudiernes stengning gjentatt.
23. juni: Tittel: «Naboland krever at Qatar stenger Al Jazeera.» Notis på 7 setninger.
23. juni: Tittel: «Naboland med lang kravliste til Qatar.» To setninger i artikkelen: «Ett av kravene er stenging av TV-stasjonen Al Jazeera, som har sitt hovedkvarter i Doha og korrespondenter verden over. De fire landene krever også at Qatar stenger en rekke andre medier, blant dem Arabi21, Rassd, Al Arabiya Al-Jadeed og Middle East Eye.»
23. juni: Tittel: «Al Jazeera mener Qatars naboland vil kneble ytringsfriheten». Lang artikkel.
24. juni: «Qatarske myndigheter er i full gang med å evaluere kravene, blant dem å stenge ned TV-kanalen Al Jazeera og bryte med Det muslimske brorskapet.»
24. juni: «Al Jazeera fordømmer kravet om stengning av nettverket og kaller det en beleiring av journalistyrket og et forsøk på hindre ytringsfriheten og folks rett til å motta informasjon og blir hørt.»
26. juni: «Landene krever også at Qatar stenger Al Jazeera og en rekke andre medier, blant dem Arabi21, Rassd, Al Arabiya AlJadeed og Middle East Eye, og at landet bryter de diplomatiske båndene med Saudi-Arabias erkefiende Iran.»
27. juni: «Blant kravene er at Qatar stenger Al Jazeera, kutter bånd med Iran og stenger en tyrkisk militærbase i emiratet.»
30. juni: Tittel: «FN fordømmer krav om å stenge Al Jazeera.» «Saudi-Arabia har allerede stengt Al Jazeeras kontorer i landet. Egypt stengte mediehusets kontor i Kairo for flere år siden.»
3. juli: «Saudi-Arabia er blant landene som blant annet krever at Qatar bryter sine diplomatiske forbindelser med Iran, kutter båndene med Det muslimske brorskap og stenger nyhetskanalen Al Jazeera.» 4 utsendinger av noenlunde lik tekst.
4. juli: «22. juni la landene fram en liste med 13 krav, blant annet at Qatar stenger den uavhengige TV-kanalen Al Jazeera og andre medier, bryter de diplomatiske båndene med Iran, kaster ut tyrkiske styrker som er stasjonert ved en militærbase i landet og slutter å støtte opposisjonelle grupper i andre land.» Gjentatt 5. juli, to ganger 11. juli, 14. juli, 15. juli og 19. juli.
19. juli: Tittel: «Arabiske land endrer Qatar-kravene.» . «Al-Mouallimi sier imidlertid at det ikke er sikkert Al Jazeera må stenges for å unngå oppildning til voldsbruk. – Hvis vi kan oppnå det uten å stenge Al Jazeera, så er det også greit, sier FN-ambassadøren.»
27. juli: Tittel: «Netanyahu vil utvise Al Jazeera fra Israel.» 6 setningers notis.
6. august: Tittel: «Israel planlegger å stenge Al Jazeeras kontor i landet.» 7 setningers notis.
7. august: Tittel: «Israel planlegger å stenge Al Jazeeras kontor i landet.» Lengre artikkel. Helt til slutt: «Saudi-Arabia og Jordan har nylig stengt Al Jazeeras lokale kontorer. De to landene har også, i likhet med De forente arabiske emirater og Bahrain, blokkert TV-kanalen. De fire landene har siden juni boikottet Qatar, som de anklager for å støtte terrorisme og ha for tette bånd til Iran.» Journalistorganisasjonen Commitee to Protect Journalists (CPJ) kritiserer Israels planer.
7. august: Tittel: «Fakta om Al Jazeera.» «Stengning av Al Jazeera er et av Saudi-Arabias krav i den pågående konflikten med Qatar. Saudi-Arabia og Jordan har stengt Al-Jazeeras lokale kontorer. Landene har også, i likhet med De forente arabiske emirater og Bahrain, blokkert TV-kanalen.»
7. august: Tittel: «Al Jazeera varsler rettslige skritt mot Israel.»
«Fra før har Al Jazeera fått sine kontorer stengt og sendingene blokkert i Saudi-Arabia, Jordan, De forente arabiske emirater, Egypt, Irak, Syria og Bahrain.»
8. august: «Sterke reaksjoner på Al Jazeera-stenging». Lengre artikkel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart