Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Syke kurdiske barn får livreddende behandling på israelske sykehus

En syrisk kurder sammen med sitt barn på et sykehus i Israel. (Foto: Sheba medisinske senter)
Flere titalls hjertesyke kurdere har fått behandling på Sheba-sykehuset.

Etter å ha blitt bombet og angrepet av den tyrkiske hæren og deres allierte i Den frie syriske armé i angrepet på den syriske byen Afrin i fjor, ble Aram (navn endret av sikkerhetsårsaker) og hennes familie – kurdere fra det nordlige Syria – tvunget til å flykte til de kurdiske områdene i Irak.

På samme måte som hundretusenvis av andre syriske kurdere de siste ukene er blitt tvunget på flukt på grunn av Tyrkias militære operasjoner.

Da den syriske familien kom fram til den kurdiske delen av Irak trengte den 3,5 år gamle sønnen Ajwan en åpen hjerteoperasjon. Problemet var at en slik behandling ikke var tilgjengelig i Kurdistan. Da fortalte en amerikansk lege som jobber i Kurdistan at Ajwan kunne få denne behandlingen i Israel.

Etter kort tid kom familien i kontakt med en kristen-sionistisk organisasjon i Jerusalem, Shevet Achim, som ordnet visum for Aram og Ajwan og en hjerteoperasjon for sistnevnte på Sheba medisinske senter i Israel.

– Jeg var ikke redd for å dra til Israel, selv om noen sa at jeg risikerte å miste mitt syriske pass, sier Aram til den israelske avisen Jerusalem Post.

Målet til Shevet Achim er å gi ikke-israelske barn livreddende medisinsk hjelp i Israel. Arbeidet deres har fortsatt selv om situasjonen i Midtøsten har tilspisset seg. I løpet av de ti siste månedene har de organisert behandling og visum for 41 kurdiske barn fra Irak, i tillegg til tre kurdere fra Syria. To nye pasienter fra krigsherjede områder i Syria er ventet til sykehuset i løpet av kort tid. Programmet fokuserer spesielt på hjerteoperasjonen på barn.

Gjennom årene har flere hundre kurdiske barn fått livreddende behandling.

Tyrkias siste offensiv mot de kurdiske områdene i Syria har gjort at flere hundretusen kurdere har søkt, eller kommer til å søke, tilflukt i Nord-Irak. Dermed vil trolig 20 til 30 nye barn med medfødt hjertesykdom ha behov for behandling i Israel. Uten hjerteoperasjonen risikerer mange av barna å dø.

– I mange tilfeller er det store avvik i pasientenes medisinske journal med hva vi oppdager på våre avanserte kontroller. Det skyldes at den medisinske teknologien i mange land i den tredje verden er nesten 60 år bak utviklede vestlige land, sier Dr. David Mishali, som utfører de fleste operasjonene.

– Jeg tar vare på disse pasientene på samme måte som jeg tar vare på mine israelske pasienter. De er et vakkert folk – varme og autentiske. Det er en sann glede å kunne hjelpe dem, forteller den israelske legen om kurderne.

Selv om kurderne bare er i Israel i forbindelse med operasjonen, så legger Shevet Achim til rette for at de får sett litt av Israel i forbindelse med oppholdet, blant annet en omvisning i Tel Aviv og Jerusalem.

– Jeg er så takknemlig for all hjelpen vi har fått. Spesielt takk til legene ved Sheba-sykehuset som reddet barnet mitt, sier Aram til Jerusalem Post.

Også det israelske forsvaret tilbyr medisinsk behandling til mennesker i nød. I løpet av den syriske borgerkrigen har flere tusen syrere fått medisinsk behandling i Israel i det som har fått navnet «Operasjon God Nabo».

Her er en israelsk TV-reportasje fra 2018 om en annen kurdisk familie:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart