Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Alle syrere ønsker seg til Israel

Israel behandler skadde syrere ved feltsykehus ved grensen. Her fra et annet feltsykehus i Israel. (Foto. IDF)
Israel behandler skadde syrere ved feltsykehus ved grensen. Her fra et annet feltsykehus i Israel. (Foto. IDF)
Over 3000 syrere har fått behandling i forbindelse med «Operasjon God Nabo».

For første gang har det israelske forsvaret gitt et israelsk TV-team tillatelse til å filme når de åpner grensen for sårede syriske sivile. De unike bildene ble søndag kveld vist på Hadashot News og viser syriske kvinner og barn som slipper inn i Israel for medisinsk behandling, skriver Times of Israel.

– Det er ikke overraskende at syriske sivile kommer til Israel for behandling. Alle ønsker å komme her. Voksne og barn, forteller en syrisk kvinne.

I løpet av den syriske borgerkrigen har 3000 syrere fått behandling av Israel i «Operasjon god nabo». Flere har blitt behandlet ved et feltsykehus ved grensen, mens andre har blitt fraktet til sykehus nord i Israel for ytterligere behandling. Rundt 1000 av dem har vært barn med kroniske sykdommer.

– Det fornuftige med dette er tydelig. Det handler om å gi humanitær nødhjelp, i tillegg til at det hjelper på Israels sikkerhet. Hvis et familiemedlem eller en venn har fått medisinsk behandling i Israel, vil de antagelig endring sin holdning til fienden, sier reporteren i reportasjen.

Syria og Israel er formelt fortsatt i krig og mange syrere læres opp til å hate nabolandet. Som en av de israelske soldatene i TV-reportasjen sier: «Dette må være rart for dem. Vi er jo fienden deres.» Men flere av syrerne som intervjues i reportasjen sier de ikke lenger ser på Israel som en fiende.

– Før så vi på Israel som fienden, men nå som dere hjelper oss er de fleste [på den syriske siden av Golanhøydene] på deres side. De elsker Israel. De ser landets sanne ansikt.. de ser virkeligheten, forteller en syrisk mor.

Hvem mener du er fienden nå, spør reporteren i TV-reportasjen.

– Den islamske stat, Hizbollah, Bashar al-Assad. De er alle samme ulla.

Et syrisk barn tegner et israelsk flagg på sykehuset i Israel. (Foto: Skjermdump Hadashot)
Et syrisk barn tegner et israelsk flagg på sykehuset i Israel. (Foto: Skjermdump Hadashot)

TV-teamet følger de sårede syrerne til behandling på Ziv-sykehuset i Nord-Israel. Der er det en sykehusklovn som underholder de syriske barna. En høytstående offiserer i den israelske hæren sier i reportasjen at syrerne i starten måtte beroliges. De var redde for at israelerne ville skade dem.

I et klipp i reportasjen filmes syriske barn som tegner det israelske flagget.

– Jeg kunne ønske vi kunne bli i Israel for alltid. Hvis grensen til Israel ble åpnet, ville jeg vært den første til å komme, sier en av de sårede syrerne.

Reporteren følger opp med spørsmål om hvor mange som ville fulgt etter.

– Hele Syria ville fulgt etter. Alle sivile igjen i Syria vil kommet til Israel.

Alle syrerne som blir intervjuet i reportasjen er anonymisert. De risikerer å bli drept i Syria hvis det blir kjent at de har fått behandling i Israel.

Talkshow-verten Conan O’Brien skryter av israelske leger som behandler skadde syrere på grensen. Han mener de fortjener Nobels fredspris.

Conan O'Brien snakker med sosialarbeider Fares Issa. I midten en syrisk gutt som har fått hjelp på sykehuset. (Foto: Privat)
Talkshow-verten Conan O’Brien møtte syrere som fikk behandling på israelske sykehus. (Foto: Privat)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart