Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Palestinske ledere har vært «en fiasko» i 70 år

Den tidligere saudiarabiske etterretningssjefen Bandar bin Sultan holder ikke tilbake på kritikken. (Foto: YouTube)
Tidligere arabisk etterretningssjef er ikke nådig i sin kritikk av palestinske ledere.

Palestinske ledere er «fiaskoer» som konsekvent har gått glipp av muligheter til å finne en løsning med Israel. Det sier den tidligere saudiarabiske spionsjefen Bandar bin Sultan i et intervju med den saudiarabiske TV-kanalen al-Arabiya, skriver Times of Israel.

– Den palestinske saken er en rettferdig sak, men de som har frontet den har vært fiaskoer. Den israelske saken er urettferdig, men de som har frontet den har vært vellykket. Det mer eller mindre oppsummerer det som har skjedd de siste 70-75 årene, sier bin Sultan i intervjuet.

I tillegg til å være etterretningssjef i Saudi-Arabia var bin Sultan også landets ambassadør til USA i over 30 år. I TV-intervjuet diskuterte han historien til saudiarabiske-palestinske relasjoner. Der kom han med krass kritikk av det palestinske lederskapet for det han omtalte som gjentatte tapte muligheter for å komme til enighet med Israel. Han kritiserte også palestinske ledere for å ta imot saudiarabisk bistand, samtidig som de ignorerte deres politiske råd.

– Jeg tror at vi i Saudi-Arabia, på grunn av våres velvilje, alltid ha vært der for dem. Hver gang de ba om råd eller hjelp, ga vi dem begge deler uten å forvente noe tilbake, men de endte alltid opp med å ta hjelpen og ignorere rådene. Når de mislyktes kom de tilbake til oss igjen, og vi støttet dem nok en gang, selv om de feilet, sier bin Sultan.

Som MIFF har skrevet om tidligere, har palestinske ledere i tiår etter tiår takket nei til alle avtaler som kunne løst den israelsk-palestinske konflikt.

– Vi gikk til og med lenger som en stat og forsvarte palestinernes handlinger overfor hele verden, selv om vi visste at de ikke var rettferdige. Vi ønsket ikke å stå sammen med noen som var imot dem, sier han i TV-intervjuet.

De oppsiktsvekkende uttalelsene til bin Sultan gjenspeiler et økende offentlig oppgjør med det palestinske lederskapet i Saudi-Arabia, i tillegg til tegn på varmere bånd mellom det sunnimuslimske kongedømmet og Israel.

Også den mektige saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman skal ha kommet med lignende uttalelser. I et møte med jødiske ledere i USA i 2018 skal den saudarabiske kronprinsen ha refset det palestinske lederskapet for at de gjennom flere tiår har avvist alle muligheter for fred med Israel. Han sa palestinerne enten må godta et fredsforslag, ellers så får de «tie stille».

– Gjennom 40 år har det palestinske lederskapet forkastet enhver mulighet til fred ved å avvise alle tilbudene de har fått, skal Salman ha sagt i møtet.

Saudi-Arabia, som er en av de mektigste statene i den muslimske verden, har lenge hatt skjulte bånd med Israel. Den siste tiden har det vært mye spekulasjoner rundt landets rolle i fredsavtalene mellom Israel og de to arabiske landene Bahrain og De forente arabiske stater. Det er også spekulert i om Saudi-Arabia selv vil normalisere forholdet til Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart