Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Jøden i Afghanistan – ensom og blakk

Foto: Skjermdump fra Reuters.com
Foto: Skjermdump fra Reuters.com
På grunn av sikkerhetssituasjonen i Kabul sliter Afghanistans siste jøde med å få solgt kebab. Nå er han konkurs.

I 2005 døde hans uvenn og nest siste jøde i Afghanistan, Isaac Levy. Så i dag er Zabulon Simintov den siste som er igjen. Det har brakt ham en form for kjendisstatus i hovedstaden Kabul, hvor han driver en egen kebabcafé, Balkh Bastan, vegg-i-vegg med den lokale synagogen. I 2002 ble et teaterstykke om ham og Levy satt opp i New York, med tittelen «The Last Two Jews of Kabul«.

Det er kun muslimer som lager maten på cafeen, rapporterer Reuters. I det konservative muslimske landet er halal-godkjenning nødvendig. Men den tøffe sikkerhetssituasjonen blir stadig dårligere. Kebabsjappene stenger en etter en. Balkh Bastan er intet unntak. Simitov er i ferd med å gå personlig konkurs, nå som stadig færre internasjonale gjester besøker byen.

– Hotellene pleide å bestille mat til 400-500 mennesker. Fire-fem komfyrer stod på fra ettermiddag til kveld. Men nå planlegger jeg å selge restauranten min i mars og leie ut lokalene, forklarer han.

Ved begynnelsen av 1900-tallet var det flere tusen jøder i dette krigsherjede landet. I over 1400 år har det vært en jødisk tilstedeværelse. Men etter at Israel ble opprettet fikk afghanske jøder mulighet til å flytte bort fra muslimsk dominans. 10.000 jøder og deres etterkommere med røtter i Afghanistan bor i Israel i dag, omlag 200 familier bor i USA. Nå må Simitov alene ta ansvaret for å vedlikeholde synagogen og den jødiske kirkegården. Gjennom å leie ut cafélokalene håper han å samle inn nok penger til å renovere synagogen.

Afghanistans siste jøde er rasende over USAs og NATOs manglende evne til å skape fred og sikkerhet fra Talibans terroraktiviter.

– Det er bedre å se en hund enn en amerikaner. Dersom situasjonen i landet blir enda verre, vil jeg rømme, forteller han. Alle de andre jødene har rømt allerede.

Den jødiske kirkegården i Herat, Afghanistan (Foto: Wikimedia Commons)
Den jødiske kirkegården i Herat, Afghanistan (Foto: Wikimedia Commons)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart