Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tyrkia takker Israel for hjelpen

Israelske redningsarbeidere søker i ruinene etter jordskjelvet i Kahramanmaras i Tyrkia 10. februar 2023. (Foto: Flash90)
Israelske redningsarbeidere reddet 19 mennesker ut av ruinene i live etter jordskjelvet i Tyrkia.

Mandag 13. februar kom flere hundre israelske redningsarbeidere hjem til Israel etter å ha deltatt i redningsarbeidet etter det katastrofale jordskjelvet i Tyrkia. Over 37.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria.

De israelske redningsarbeiderne var med og reddet 19 mennesker ut av ruinene i live. I tillegg har Israel etablert et feltsykehus i Tyrkia, som har hjulpet flere hundre personer som ble skadet i det kraftige skjelvet.

– Tusen takk Israel, sa den tyrkiske ambassadøren til Israel, Shakir Ozkan Torunlar, under en seremoni da redningspersonellet returnerte hjem.

– Israel var blant de første som stilte opp. Jeg hyller alle som var med på redningsarbeidet og som umiddelbart dro til katastrofeområdet. Dere reddet 19 tyrkere. I tillegg ble et feltsykehus reist og satt i drift på under 24 timer, sa Torunlar videre.

Bare nabolandet Aserbadjan sendte en større delegasjon til Tyrkia enn Israel. 450 israelere deltok i redningsarbeidet i det sørøstlige Tyrkia.

Bare nabolandet Aserbadjan sendte en større delegasjon av redningsarbeidere enn Israel.

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyllet de som deltok.

– Dere reddet 19 mennesker, 19 verdener. Nasjonen Israel har fulgt deres arbeid med stor stolthet, sa Netanyahu, før han fortsatte:

– Vi så at dere jobbet i kulda, døgnet rundt under tøffe omstendigheter. Det var en vanskelig jobb. Samtidig viste dere hele verden staten Israels gode og sanne ansikt: En liten stat med en gigantisk sjel som jobber for å hjelpe mennesker uansett hvem de er og hvor de er, sa Netanyahu.

Israelerne reddet flere barn ut av ruinene. Redningsarbeider Golan Voch fortalte om hvordan de etter over ett døgn klarte å få løs et barn på ni år, som satt fast i ruinene av en sammenrast bygning.

– Det tok oss 30 timer å få ut det ni år gamle barnet, som satt fast to etasjer under bakkenivå, fortalte den israelske redningsarbeideren.

Tirsdag 14. februar dro den israelske utenriksministeren Eli Cohen til Tyrkia for å uttrykke kondolanser på vegne av det israelske folk. I tillegg skulle Cohen møte den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu og presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Møtet blir sett på som en måte for tyrkerne å vise takkenmlighet for hjelpearbeidet som Israel bidro med.

– Israel står sammen med Tyrkia i denne vanskelige tiden og vi vil fortsette å hjelpe gjennom aktiviteter og leveranser av nødhjelp, sa Cohen da han ankom landet.

De israelske redningsarbeiderne reiste hjem fra Tyrkia noe tidligere enn planlagt etter etterretning om en konkret trussel. Området hvor israelerne opererte ligger nærme Syria. Tidligere har Iran stått bak flere trusler mot israelske mål i Tyrkia.

Det israelske feltsykehuset vil derimot være operativt en stund til.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu (t.v.) tar imot Israels utenriksminister Eli Cohen. (Foto: UD)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart