Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Universitetet i Tromsø åpner for boikott-konferanse

Til høsten planlegger Universitetet i Tromsø (UiT) en konferanse med tittelen Akademisk boikott av Israel - et relevant verktøy for å gjøre slutt på okkupasjonen av Palestina? Rektor avviser at det er planer om å behandle boikott i styret, og sier initiativet til konferansen kom "utenfra".

Det er Fredssenteret ved UiT som skal arrangere konferansen, som finner sted i september eller november. Det første planleggingsmøtet blir avholdt 10. juni, i følge interne dokumenter som MIFF har fått tilgang til. Fra en sentral kilde ved senteret får MIFF opplyst at oppdraget kommer fra rektor Jarle Aarbakke.

Samtalen med rektor
Det blir helt stille i andre enden av telefonen når MIFF presenterer seg for rektor. Han avslutter intervjuet raskt og resolutt etter mindre enn fire minutt. Slik forløp samtalen med en ordknapp leder:

– Javel, svarer Aarbakke etter noen sekunders betenkningstid.

– Jeg kontakter deg i forbindelse med den konferansen som skal være til høsten om akademisk boikott av Israel.

– Eh. Hvor skal det være? svarer Aarbakke.

– Fredssenteret på Universitetet i Tromsø skal arrangere en slik konferanse, sier MIFF.

– Ja. Ok.

– Og dette er du kjent med selvfølgelig?

– Ja, både og som du hører. [Ikke i] detaljer… Så du, ja, bare fortsett?

– Ifølge det MIFF har fått opplyst har du tatt initiativ til konferansen.

– Nei, det er det ikke. Jeg er blitt spurt utenfra. Og jeg har sagt at vi kan være med å arrangere det, og så har jeg sagt at det vil være naturlig kanskje at Fredssenteret var de som gjorde det. Ja? Fortsett!

– Du sier at det kommer som et forslag utenfra?

– Ja, vi får mange gode ideer. Kan du være mer konkret. Hva gjelder det? Hva vil du?

– Jeg ønsker å få opplysninger om hvilke planer det er i tilknytning til konferansen, og hva som videre vil skje. Legges det opp til at dette også skal behandles i universitetets styre og så videre?

– Nei, det gjør det ikke. Det er en konferanse hvor man på et alminnelig grunnlag diskuterer boikott som et virkemiddel på generelt grunnlag, så vi, jeg som universitetets leder, legger ikke opp til at dette skal opp i noe styre. Et universitet, det vet du sikkert, er en viktig møteplass og Universitetet i Tromsø er et av Norges viktigste møteplasser. Sånn er det. Ja…

– Er det ikke forslag om å iverksette en boikott som ligger til styrebehandling?

– Nei, nei. Det kan jeg fortelle deg, uten at du har noe spesielt krav på å vite noe som helst, det kan jeg fortelle deg helt rolig og fredelig, at det er det ikke. Jeg har ingen slike planer, og kjenner ingen slike planer.

– Men hvis man da skal drøfte akademisk boikott, hvorfor knyttes det da kun direkte opp mot Israel?

– Det… For å svare på det, så må jeg si at det er den problemstillingen som har vært mest konkret. Men altså hvis du er interessert i dette her, så kan du jo snakke med dem som arrangerer det, og ikke med meg, for jeg har ikke noe med selve arrangementet å gjøre. Jeg har sagt at jeg stiller universitetet til disposisjon for en fri demokratisk debatt, og sånn er det, og det vil gjelde det meste. Da foreslår jeg at du henvender deg til de som holder på, og hvis du er interessert i å være med å diskutere så er du selvsagt hjertelig velkommen som deltaker på et slikt offentlig møte. Det er sånn det fungerer i kongeriket Norge heldigvis.

– Ja, det er jo godt.

– Ja. Ok. Ha det godt.

Og så la rektor på.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart