Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Universitet i Paris må stenge i frykt for pro-palestinske aktivister

Rektor ved Universitetet Paris 8 avlyste en konferanse som skulle framstille Israel som en «apartheidstat». Aktivistene mobiliserte, og nå må universitetet holde stengt av sikkerhetsårsaker.

Gruppen som heter Collectif Palestine Paris 8 hadde opprinnelig fått tillatelse fra universitets rektor, Pascal Binczak, til å holde konferansen som hadde tittelen «Israel: en apartheidstat?» Tillatelsen ble trukket tilbake i forrige uke på grunn av tilstelningens «meget polemiske natur» som kunne føre til offentlig uro, meldte skolen i en pressemelding søndag.

Universitetet mener organisasjonen har et radikalt syn på saken. Universitetet sier de tilbød gruppen et alternativ til den anti-israelske konferensen, som for eksempel å ha en pluralistisk offentlig debatt om temaet, men at organisasjonen avslo, forteller Yedioth Aharonoth.

 

Mener avlysningen skader talefriheten

Konferansen skulle etter sigende debattere nye sosiale, historiske og lovlige metoder for å boikotte Israel internasjonalt. «Boikott israelsk apartheid»-kampanjen mener avlysningen skader talefriheten og den akademiske friheten i Frankrike og at universitetet har gitt etter for press utenifra.

– Er det ikke lenger mulig å utøve retten til talefrihet ved franske universitet på feltet om politikk i Israel og Palestina? Avlysningen av konferansen er en klar demonstrasjon av hvordan administrasjonen av en offentlig akademisk institusjon etterkommer meninger og trusler fra en gruppe som presenterer seg selv som stemmen til hele det jødiske samfunnet i Frankrike, men som i realiteten snakker for den israelske ambassaden, skriver kampanjen på sin nettside.

Gruppen ber rektor omgjøre bestemmelsen og tillate konferansen å finne sted.

Aktivistene har ikke stanset med en verbal meningsytring. Ifølge en pressemelding på universitetets nettside, prøvde aktivistene å mobilisere til en massedemonstrasjon mandag. Av hensyn til sikkerheten til ansatte og studenter, og til offentlig ro og orden, har universitetsledelsen varslet en «administrativ stengning» av universitetet fram til og med onsdag morgen.

 

Antisemittiske hendelser på universitetsområdet

Rektor forklarte fredag i den franske avisen Le Monde hvorfor han tok beslutningen om å avlyse konferansen. Han beskrev antisemittiske hendelser på universitetsområdet. Graffiti og plakater med en davidsstjerne koblet sammen med en svastika har blant annet dukket opp på universitetet.

Binczak er av den mening at gruppen prøver å utnytte den akademiske friheten ved universitetet. Konferansen som var planlagt var av en meget radikal natur, og han ønsket ikke å oppfordre til uro på universitetet.

Binczak ønsker derimot at universitet skal styrke båndene med både Beit Berl College i Israel og også al-Aqsa universitet i Gaza. Han sa at han støtter en politisk løsning som vil sikre det palestinske folkets frihet.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart