Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Nå skal jødene få!

Bildet viser en av bruktbutikkene til den internasjonale hjelpeorganisasjonen OXFAM, som går inn for boikott av Israelske bosetninger på Vestbredden. Foto: Wikimedia Commons.
Bildet viser en av bruktbutikkene til den internasjonale hjelpeorganisasjonen OXFAM, som går inn for boikott av Israelske bosetninger på Vestbredden. Foto: Wikimedia Commons.
Med jubel i stemmen og knyttnevene løftet mot himmelen, kom denne uttalelsen fra en av topplederne i den humanitære organisasjonen OXFAM, da han hørte nyhetene etter første dag av seksdagerskrigen i 1967. Det forteller den tidligere redaktøren i Jerusalem Post Douglas Davis. OXFAM er i dag en ivrig forkjemper for boikott av Israel.

I januar kunngjorde OXFAM at den amerikanske kjendisskuespilleren Scarlett Johansson ikke lenger ville kunne assosieres med organisasjonen. Tidligere hadde hun stilt opp på veldedighetsarrangementer og vært utnenvt til OXFAM-ambassadør. Årsaken til at hun ikke lenger er velkommen til å fronte hjelpearbeidet, er at hun har reklamert for den israelske fabrikken SodaStream, som produserer brusmaskiner til husholdningsbruk. Da Johansson fikk ultimatum fra OXFAM om å velge enten dem eller Sodastream, valgte hun sistnevnte.

Sodastream sin fabrikk befinner seg i Mishor Adumim, like utenfor 1967-linjene på Vestbredden, men opererer etter avtale med de palestinske selvstyremyndighetene, og har flere hundre palestinske ansatte. Oxfam sitt standpunkt er uansett at de boikotter israelsk virksomhet på Vestbredden, begrunnet i Israels bosetningspolitikk.

Et minne fra 1960-tallet

Douglas Davis har bak seg ti år som en av de ledende redaktørene i Jerusalem Post. Han har også vært analytiker av Midtøsten-stoff hos blant andre CNN, BBC og Sky News Network. Davis mener organisasjonen OXFAM sin innsats for boikottbevegelsen mot Israel bunner i anti-jødiske holdninger som kan spores langt tilbake i tid.

Dette gir han uttrykk for i en kronikk i nettmagasinet Breitbart.com, der han forteller om et skjellsettende minne fra sine yngre dager, da han var informasjonsarbeider ved Oxfams hovedkvarter i Oxford på 1960-tallet. Han forteller at noe av det første han l merke til da han kom til byen, var de utbredte antisemittiske holdningene som florerte i kulturen blant venstresiden i Oxford, der han selv søkte tilhørighet på den tiden. Han lot være å gjøre kjent sin identitet som jøde.

– Nå skal de få!

Det var da seksdagerskrigen brøt ut i Israel i 1967, at han fikk sin mest sjokkerende opplevelse, som fikk ham til å for alltid se annerledes på organisasjonen han jobbet for. På kvelden den dagen krigen hadde startet, var han på middagsbesøk hjemme hos en av datidens øverste ledere i Oxfam. De hørte på nyhetene på radioen, og da BBC rapporterte at araberne hevdet å ha gjort betydelig skade på den israelske hæren, og at egyptiske tanks hadde rykket frem og befant seg kun 25 km fra Tel Aviv, kom overraskelsen for Davis. Han forteller at den eldre, og vanligvis kultiverte mannen han var på besøk hos, føk opp fra stolen sin, og satte knyttnevene mot himmelen.

– Nå skal jødene få! Nå skal de få, sa Oxfam, sjefen.

– Vidunderlige nyheter

Etterpå satte han seg igjen, og hevet rødvinsglasset med følgende kommentar:

– Vidunderlige nyheter. Simpelthen vidunderlige.

– Jeg stirret sjokkert på ham, og skammer meg over at jeg ikke sa noen ting, forteller Davis 46 år etterpå.

Davis påpeker at dette var før Israel kunne anklages for okkupasjon av noe område, og før en eneste av de omstridte bosetningene var bygd.

– Det fantes bare en forklaring på jubelen hans: Utsiktene til at Israel kunne bli endelig utslettet, mener den anerkjente pressemannen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart